2014-10-12 11:17:06
Φωτογραφία για Χορός εκατομμυρίων στο αποχετευτικό Πάφου
«Πάρτι» με τα λύματα του αποχετευτικού φαίνεται να έγινε στην Πάφο, όπως δείχνουν... οι αριθμοί που καταγράφονται σε υπηρεσιακή έκθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ). Πρόεδρος του ΣΑΠΑ είναι ο Σάββας Βέργας.

Συγκεκριμένα, με βάση τους αριθμούς, το κόστος των συμβολαίων Α, Β, Γ, Δ και Ε) από €78,2 εκατ. εκτοξεύτηκε στα €109,6 εκατ. (περιλαμβανομένου και του ΦΠΑ), ενώ οι εργολάβοι απαιτούσαν συνολικά άλλα περίπου €35 εκατ. αν και τελικά αναμένεται να τους καταβληθούν πολύ λιγότερα.

Με λίγα λόγια, αν οι διάφοροι εργολάβοι κέρδιζαν το σύνολο των χρημάτων που διεκδικούσαν, τότε το κόστος σχεδόν θα διπλασιαζόταν, αν και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπολογιστεί και ο ΦΠΑ. Αν δεν υπολογιζόταν ο ΦΠΑ, το έργο θα κόστιζε περίπου 60% περισσότερα από τα συμβόλαια που υπεγράφησαν.

Όλο αυτό το κόστος θα κληθούν να καταβάλουν οι δημότες της Πάφου και των κοινοτήτων Κονιών, Αναβαργού, Έμπας, Λέμπας, Χλώρακας και Κισσόνεργας που θα συνδεθούν με το αποχετευτικό της πόλης.


Η επιβάρυνση θα επέλθει είτε με αύξηση των τελών (κάτι το οποίο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις και θα ήγειρε και θέμα ευθυνών) είτε με την επιμήκυνση, κατά μερικά χρόνια, της καταβολής του παρόντος τέλους.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, το κόστος κατασκευής του αποχετευτικού εκτοξεύτηκε ως εξής:

● Το συμβόλαιο Α προέβλεπε κόστος €14.422 εκατ. αλλά με τις πρόσθετες εργασίες ανήλθε στα €18.651 εκατ. για να κλείσει τελικά στα €22.778 εκατ.

● Το συμβόλαιο Β από €21.271 ανήλθε στα €23.779 εκατ. για να κλείσει τελικά στα €29 εκατ.

● Το συμβόλαιο Γ από €20.152 εκατ. αυξήθηκε στα €24 εκατ. με τις πρόσθετες εργασίες για να κλείσει επίσης στα €29 εκατ.

● Το συμβόλαιο Δ από €15.720 εκατ. ανήλθε στα €16 εκατ. για να κλείσει τελικά στα €19.509 εκατ.

● Το συμβόλαιο Ε από €6.676 εκατ. ανήλθε στα €7.670 για να κλείσει στα €9.273.

Στα πιο πάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα που κατεβλήθησαν στους συμβούλους μηχανικούς με τους οποίους υπεγράφη συμβόλαιο €3.336 εκατ. για να πληρωθούν τελικά €7.375 εκατ. Το ποσόν του συμβολαίου υπερδιπλασιάστηκε με €873.798 που αφορούσαν αναπροσαρμογή των τιμών, €962.005 ως ΦΠΑ, €500.000 για χρονική επέκταση, €800.000 για επέκταση των συμβολαίων από τρία σε πέντε χρόνια, €480.000 για μελέτες, €223.000 για οδηγίες αλλαγών και €200.000 για υπερωρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του ΣΑΠΑ διεκδικούν άλλες περίπου €500.000.

Στην παρούσα φάση, το Δ.Σ. του ΣΑΠΑ απασχολεί η φάση Β του συμβολαίου Β που καλύπτει τις κοινότητες Κονιών, Αναβαργού και Έμπας με συμβόλαιο €21.271.330 που προβλεπόταν να αρχίσει το 2009 και να ολοκληρωθεί το 2011 και με ημερομηνία παραλαβής τον Μάρτιο του 2012.

«Τί έκαναν οι μηχανικοί;»

● Πώς δικαιολογούνται τέτοιες αμοιβές (€7 εκατ.) σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όταν στην Έκθεση Προόδου του Σεπτεμβρίου 2011 προς τις δύο ευρωπαϊκές τράπεζες που δανειοδότησαν το Έργο, το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών ήταν τέτοιο ώστε ο ΣΑΠΑ να επωμίζεται μεγάλο μέρος των εργασιών και ευθυνών των Συμβούλων προκειμένου να προχωρεί το Έργο;

● Είχαν ποτέ οι Σύμβουλοι τον προβλεπόμενο αριθμό επιβλεπόντων και κατάλληλα καταρτισμένων μηχανικών στο εργοτάξιο ως ήταν υποχρεωμένοι ή σε κάποιες περιπτώσεις παραλαβής ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων παρευρίσκονταν μόνο τεχνικοί και μηχανικοί του ΣΑΠΑ;

● Γιατί ενέκριναν, σε συγκεκριμένη περίπτωση, επιπλέον εργασίες €300.000 ενώ στο τέλος ο εργολάβος συμβιβάστηκε με ένα ποσό μερικών χιλιάδων ευρώ;

● Γιατί οι τιμές μονάδων για επιπλέον εργασίες, όπως ασφαλτοστρώσεις, συνδέσεις υποστατικών κ.λπ. ήταν κατά πολύ ψηλότερες από ό,τι θα έπρεπε, πράγμα που υποδείχθηκε τόσο από τον Διευθυντή Έργου όσο και από τους υπηρεσιακούς του ΣΑΠΑ;

● Τι έπραξαν οι Σύμβουλοι και το ΣΑΠΑ για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του Συμβολαίου Β λόγω διάλυσης της αρχικής κοινοπραξίας που κέρδισε το Έργο;

● Γιατί οι Σύμβουλοι Μηχανικοί ενέκριναν με ασυνήθιστα γρήγορο τρόπο ένα μη επαρκώς τεκμηριωμένο διατακτικό ύψους €1,5 εκατ;

Η αντιμετώπιση των εργολάβων

● Πόσο στενά το ΣΑΠΑ και οι Σύμβουλοι του επέβλεπαν τον τρόπο επαναγέμισης των εκσκαφών; Πόσοι έλεγχοι δοκιμών συμπίεσης έχουν γίνει και πόσο αποτελεσματικοί ήταν για να παρατηρηθούν καθιζήσεις των οδοστρωμάτων;

● Γιατί εγκρίνονταν τα διατακτικά πληρωμών χωρίς τη νενομισμένη βεβαίωση εκτέλεσης ποιοτικής εργασίας;

● Πώς δικαιολογούνται οι πολλών εκατομμυρίων επιπλέον απαιτήσεις των Εργολάβων των διαφόρων Συμβολαίων; Μπορούν να τεκμηριωθούν ανταπαιτήσεις; Έχουν υποβληθεί ανταπαιτήσεις από πλευράς του ΣΑΠΑ;

● Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι στα εναπομείναντα δύο εν ισχύ συμβόλαια (Συμβόλαιο Β και Συμβόλαιο Γ) ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί ποσοτικά και χρηματικά οι εργασίες των συμβολαίων, οι Εργολάβοι να έχουν ήδη πληρωθεί υπέρογκα ποσά ως Οδηγίες Εργοταξίου και σε κατοπινό στάδιο ως επιπρόσθετες Εργασίες; Με ποιες τιμές μονάδος έγιναν αυτές οι πληρωμές;

● Ο εργολάβος απαιτεί €3.439.854,77 που αφορά πιστοποίηση από τους Σύμβουλους Μηχανικούς για όλες τις επιπρόσθετες εργασίες και απαιτήσεις. Το ΣΑΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους του συμβολαίου και τη διαφωνία του με την ενέργεια των συμβούλων να πιστοποιούν επιπρόσθετες εργασίες με βάση τις τιμές μονάδας για προνοητικές ποσότητες, θεωρεί πως η οποιαδήποτε πρόσθετη αποζημίωση για το θέμα αυτό δεν αναγνωρίζεται ή/ και έχει καταβληθεί πλήρως.

● Ο εργολάβος διεκδικεί ποσό €503.204 υποστηρίζοντας ότι υπέστη ζημιά λόγω εκτέλεσης εργασιών σε σκληρό έδαφος και δεν εξετάστηκε από τους Συμβούλους Μηχανικούς.

Τα όσα αναφέρονται στην υπηρεσιακή έκθεση για το έργο

● Οι Σύμβουλοι Μηχανικοί, κατά την αποχώρησή τους (αποχώρησαν προτού ολοκληρωθεί) από το έργο, έστειλαν το ενδιάμεσο διατακτικό πληρωμής Αρ. 33 με πιστοποίηση εργασιών ύψους €1.485.963 και το οποίο επιστράφηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου λόγω απουσίας επαρκούς στοιχειοθέτησης.

● Ο εργολάβος δεν ανταποκρίνεται σε κλήσεις του ΣΑΠΑ για εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων ή/και επιδιόρθωση ελαττωμάτων, ζημιών και κακοτεχνιών.

● Ο διευθυντής έργου διαφωνεί με την καταβολή €292.889 στον εργολάβο για υπερωριακή απασχόληση επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν δικαιολογείται με βάση τον ρυθμό εκτέλεσης, το πρόγραμμα και το κόστος των εργασιών. Υποδεικνύει δε, ότι ο εργολάβος εργαζόταν υπερωριακά για να καλύψει καθυστερήσεις για τις οποίες ευθυνόταν ο ίδιος και όχι το ΣΑΠΑ.

● Μετά από έλεγχο των ενδιάμεσων Διατακτικών για επιπρόσθετες εργασίες έχουν υπολογιστεί οι ποσότητες ασφαλτικού 11.250 τόνοι, υλικού επιχωμάτωσης 13.237 κυβικά μέτρα, 10.800 κυβικά μέτρα Crusher-run και κόψιμο ασφάλτου 13.528 μέτρα. Με βάση τις ποσότητες αυτές και τη διαφορά πιστοποιημένης από τους Σύμβουλους Μηχανικούς και αξιολογημένης από το ΣΑΠΑ τιμής μονάδας, το συνολικό ποσό Διαφοράς ανέρχεται σε €936.662,00.

● Μετά από έλεγχο και επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι έγινε αλλαγή στον τύπο φρεατίων που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο χωρίς να γίνει προσαρμογή της τιμής μονάδας και μείωση κόστους. Το ΣΑΠΑ έχει συμφωνήσει με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή και την απαίτηση για μείωση του συνολικού ποσού πληρωμής των φρεατίων κατά €480.000.00.

● Ο εργολάβος διεκδικεί τόκους €288.142.03 για ποσά που έχουν πιστοποιηθεί από τους σύμβουλους μηχανικούς στα ενδιάμεσα διατακτικά. Το ΣΑΠΑ θεωρεί, πως τόσο η ευθύνη για τις καθυστερήσεις όσο και η αναστάτωση στο έργο βαρύνουν τον εργολάβο και συνεπώς η οποιαδήποτε καταβολή τόκων θα εξεταστεί στα πλαίσια έκδοσης Τελικού Λογαριασμού.

Διατακτικά πληρωμών

Θέμα υπάρχει και με τα διατακτικά πληρωμής που αφορούν τις εργασίες του συμβολαίου Β με το ΣΑΠΑ και τον εργολάβο να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες διεκδικήσεις.

Συγκεκριμένα, για επιστροφή χρημάτων από κρατήσεις που έγιναν (από πλευράς του ΣΑΠΑ) ο εργολάβος διεκδικεί €292.889 και ο ΣΑΠΑ προσφέρει €20.000. Για κρατήσεις που αφορούν διαφορές στην τιμή μονάδας των ασφαλτοστρώσεων, ο εργολάβος διεκδικεί €570.973 ενώ ο ΣΑΠΑ όχι μόνο δεν δέχεται να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσόν αλλά διεκδικεί και €365.689 από πάνω.

Από τη διαφορά που σχετίζεται με την αλλαγή των φρεατίων ο εργολάβος θεωρεί ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί ενώ το ΣΑΠΑ διεκδικεί €480.000.

Για την αλλαγή στην τιμή των πρόσθετων οικιακών συνδέσεων ο εργολάβος διεκδικεί €543.809 ενώ το ΣΑΠΑ θεωρεί ότι πρέπει να πληρώσει μόνο €200.000. Για τις δυσκολίες που αφορούν τον εντοπισμό δημοσίων υπηρεσιών ο εργολάβος διεκδικεί €350.000 ενώ το ΣΑΠΑ θεωρεί ότι δεν οφείλει τίποτε.

Συνολικά, ο εργολάβος διεκδικεί από τα πιο πάνω (και άλλες διαφορές) €3.349.617 ενώ το ΣΑΠΑ θεωρεί πως οφείλει μόνο €824.160.

Γενικά ο εργολάβος διεκδικεί €4.296.443 ενώ ο ΣΑΠΑ προσφέρει €19.880.

Εξάλλου, για ζημιές που εντοπίστηκαν στην πορεία σε ασφαλτοστρώσεις, το ΣΑΠΑ διεκδικεί €500.000.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ