2014-10-13 13:27:17
Φωτογραφία για Παγκόσμιος θαυμασμός: Ποιες εικασίες γίνονται για το άνδρα με το στεφάνι;
Μια ακόμα μία φορά υποκλίνονται στον ελληνικό πολιτισμό τα διεθνή ΜΜΕ, που φιλοξενούν εκτενείς αναφορές για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στην Αμφίπολη, κάνοντας λόγο για βασιλικό τάφο, αλλά και εικασίες για τον άνδρα με το στεφάνι Το μοναδικής τέχνης ψηφιδωτό που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν πέρασε στα «ψιλά»: περίπλοκο, εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές, το χαρακτηρίζουν τα διεθνή Μέσα, που εστιάζουν τις αναλύσεις τους στον δαφνοστεφανωμένο άνδρα και τον ρόλο του θεού Ερμή.

«Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου -ίσως η μητέρα του Ολυμπιάδα ή η σύζυγός του Ρωξάνη- ή κάποιος άλλος Μακεδόνας ευγενής. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι κενοτάφιο, μνημείο που έχει χτιστεί για πρόσωπο που έχει ταφεί αλλού», επισημαίνει το BBC, προσθέτοντας ότι ο τύμβος Καστά είναι το μεγαλύτερο μνημείο του είδους που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα.


Φιλοξενώντας την άποψη της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, το δίκτυο «Discovery» αναφέρει πως ο άνδρας με το δάφνινο στεφάνι είναι ο Φίλιππος Β’: «ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β’! Ο Φίλιππος έχασε το δεξί του μάτι, αλλά είχε κερδίσει επίσης δάφνινο στεφάνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιθανώς είναι ο Φίλιππος Β' και τα άλογά του», λέει η αρχαιολόγος, συμπληρώνοντας ότι το ψηφιδωτό ενισχύει την άποψη πως πρόκειται για τάφο που δοξάζει τον Αλέξανδρο, καθώς «ο Φίλιππος Β΄ πέθανε και, έτσι, ο Αλέξανδρος έγινε ο Μέγας».

«Ανακαλύφθηκε μωσαϊκό που μπορεί να σηματοδοτεί έναν βασιλικό μακεδονικό τάφο», σημειώνει ο «Guardian» και, μετά την παρουσίαση των ευρημάτων, εστιάζει στο κυκλικό σημείο που λείπει και μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για τον ένοικο.

Την ανταπόκριση του «Associated Press» αναδημοσιεύουν εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ το «Γαλλικό Πρακτορείο» αναφέρει πως «ένα επιβλητικό ψηφιδωτό με έναν άνδρα που οδηγεί άρμα αποκαλύφθηκε στον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, της Αμφίπολης» και συμπληρώνει ότι γύρω από τον άνθρωπο που έχει ταφεί στο μνημείο υπάρχουν πολλές θεωρίες, οι οποίες περιλαμβάνουν από την σύζυγο και την μητέρα του Αλέξανδρου, μέχρι τους στρατηγούς του.

«Εντυπωσιακό ψηφιδωτό βρέθηκε στον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα», γράφει η γερμανική «Zeit», ενώ το «Focus» αναφέρει ότι «για άλλη μία φορά έρχεται στο φως μία συγκλονιστική ανακάλυψη από τον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα: ένα χρωματιστό και εξαιρετικά λεπτομερές ψηφιδωτό».

«Θεός Ερμής! Μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον τάφο της Αμφίπολης», είναι ο τίτλος που δίνει το NBC στην αναφορά του στο εύρημα των Ελλήνων αρχαιολόγων, τονίζοντας στη συνέχεια τις πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ