2014-10-15 04:06:05
Φωτογραφία για Γιόσκα Φίσερ: Μια πολιτική κρίση υποβόσκει στην Ευρώπη
Πριν από έξι χρόνια, μερικές εβδομάδες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν... μια κοινή απάντηση στον οικονομικό σεισμό που συγκλόνιζε την ήπειρό τους.

Η Γαλλία και αρκετές άλλες χώρες ασκούσαν πίεση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα βοηθούσε την ένωση να αντιμετωπίσει τον οικονομικό σεισμό. Η Γερμανίδα Άγγελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση, επιμένοντας ότι κάθε χώρα έπρεπε να καταστρώσει το δικό της σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτή που έμελλε να είναι η χειρότερη οικονομική κρίση μετά το Μεγάλο Κραχ.

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο "Η Ευρώπη αποτυγχάνει;", ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ανάγει αυτό που περιγράφει ως επικίνδυνη εξέλιξη του ευρωπαϊκού σχεδίου στα γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν τον Οκτώβριο του 2008 στο Παρίσι.


Η απόφαση συνιστούσε ρήξη με την πολιτική που εφάρμοζε επί δεκαετίες η Γερμανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έβαλε την ένωση σ' ένα επικίνδυνο δρόμο "επανεθνικοποίησης", ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της στα χρόνια που έρχονται, πιστεύει ο Φίσερ.

Στην πατρίδα της, η Μέρκελ είναι πολύ δημοφιλής επειδή υπερασπίσθηκε τα γερμανικά συμφέροντα στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Όμως ο Φίσερ βλέπει μια αντιδραστική καγκελάριο που αντί να συνασπίσει τους επιφυλακτικούς Γερμανούς πίσω από την Ευρώπη, τους έστρεψε άθελά της εναντίον της ένωσης.

"Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κινούμαστε προς μια Γερμανική Ευρώπη ή συνεχίζουμε στο μεταπολεμικό δρόμο μιας Ευρωπαϊκής Γερμανίας", δήλωσε ο Φίσερ προς το Ρόιτερς στο γραφείο του που βλέπει στην πλατεία Γκεντάρμενμαρκτ στο κέντρο του Βερολίνου.

"Ακόμη και σήμερα, ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος της Μέρκελ, ποια Ευρώπη θέλει", δήλωσε.

Ο 66χρονος Φίσερ βρίσκεται εκτός πολιτικής από το 2005, όταν η Μέρκελ τερμάτισε την επταετή θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελαρίου κερδίζοντας με μικρή διαφορά τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ