2014-10-15 10:14:02
Φωτογραφία για Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΔΥ

ΑΜΕΡΙΚΗΣ 9 - ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Τ.Κ. 106 72, ΤΗΛ : 210 3642675, 210 3642927

FAX : 210 3642249, e-mail : [email protected]

Αρ.Πρωτ 373

Αθήνα 14/10/2014

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, το οποίο είναι δικαίωμα των πολιτών, υποχρέωση του κράτους και δεν πρέπει να υπόκεινται στο νόμο του κέρδους. Τα κράτη είναι υποχρεωμένα να παρέχουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες τους, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση και την οικονομική τους κατάσταση.

Στα πλαίσια των αρχών αυτών ψηφίστηκαν στην Ελλάδα νόμοι τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κύριος στόχος η απομάκρυνση του πολίτη από τα νοσοκομεία. Τελικώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατέληξε να είναι Εθνικό Σύστημα Ασθενείας και η Πρωτοβάθμια Υγεία, άπιαστο όνειρο.


Η έλλειψη επιστημονικό προσωπικού και αναλώσιμων-αντιδραστηρίων είχαν ως αποτέλεσμα :

· Στο ΕΣΥ οι εφημερίες να μην καλύπτονται και τα χειρουργεία να αναβάλλονται

· Στην ΠΦΥ τα ραντεβού για τους γιατρούς να καθυστερούν και οι πολίτες να συνεχίζουν να βάζουν το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη τους.

Όπως έλεγε αείμνηστος καθηγητής ιατρικής κ.Γαρδίκας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καλύπτει τα 9/10 της ιατρικής.

Η ΠΦΥ όπως αυτή παρεχόταν δωρεάν από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ χρειαζόταν εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση και «λουκέτα». Για την πρόληψη η οποία είναι κύριο μέλημα της ΠΦΥ είναι απαραίτητες αιματολογικές-βιοχημικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα, ακτινογραφίες, οδοντοπροσθετικές εργασίες κ.α.

Τουναντίον το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την περικοπή των ως άνω παροχών. Όλα μεταφράζονται σε νούμερα. Ως πότε οι πολίτες θα είναι σε θέση να πληρώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά; Κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Θα επισκέπτονται το γιατρό αφού αρρωστήσουν.

Φτάσαμε λοιπόν στον ίδιο παρονομαστή και αντί οι νοσοκομειακές δαπάνες να περιορίζονται συνεχώς αυξάνονται. Ένα πραγματικό σύστημα υγείας πρέπει να στοχεύει στην προαγωγή της υγείας των πολιτών και όχι στην εξόντωσή τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΠΕΔΥ είναι αντίθετος στην κάθε είδους περικοπή, που θα υποβαθμίσει περεταίρω την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα προάγει την κοινωνική αδικία και την άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Του ΠΣΕΥ-ΠΕΔΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ    ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ