2014-10-15 10:07:24
Φωτογραφία για Παρέμβαση κατά της τουρκικής υποψηφιότητας στο ΣΑ του ΟΗΕ έκανε η Κύπρος
«Παραβιάζει τα τελευταία 40 χρόνια τις ιδρυτικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών»

Νέα Υόρκη: Τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα καταλάβουν από 1ης Ιανουαρίου και για τα επόμενα δύο χρόνια τις θέσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου, της Νοτίου Κορέας και της Ρουάντα, θα αναδείξει την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Καθώς οι τρείς γεωγραφικές ομάδες (Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική) έχουν υποδείξει έναν υποψήφιο (Βενεζουέλα, Μαλαισία, Αγκόλα), όλη η προσοχή είναι στραμμένη στη Δυτική Ομάδα, όπου η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία διεκδικούν δύο θέσεις.

 

Όλοι μιλούν για σκληρή αναμέτρηση, καθώς και οι τρεις χώρες έχουν υπηρετήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ταυτόχρονα έχουν διεξάγει έντονη εκστρατεία. Χαρακτηριστικό της σκληρής αναμέτρησης είναι ότι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν δηλώσει στην Ισπανία πως δεν θα τη στηρίξουν.


 

Την ίδια στιγμή, η Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με πολλές φιλίες διεθνώς, κυρίως στην Άπω Ανατολή, αλλά και τη Δυτική Ευρώπη, αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις, με το κόμμα της συγκυβέρνησης να αντιδρά στην υποψηφιότητα, με την αιτιολογία ότι ως μέλος του Σ.Α. η χώρα θα αποκτήσει εχθρούς.

 

Σε σχέση με την Τουρκία, το ισχυρό της ατού είναι οι υποσαχάριες χώρες της Αφρικής και τα ισλαμικά κράτη. Ωστόσο, εξ αιτίας της σύγκρουσης με την Αίγυπτο και κάποιες αραβικές χώρες, είναι πιθανόν να υπάρχουν απώλειες στο μπλοκ των υποστηρικτών της τουρκικής υποψηφιότητας.

 

Παρέμβαση κατά της τουρκικής υποψηφιότητας έκανε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ, η Κύπρος, με ενημερωτικό σημείωμα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, το οποίο εστάλη σ’ όλες τις αντιπροσωπείες των χωρών μελών του οργανισμού.

 

Στο σημείωμα σημειώνεται το «παράδοξο» της τουρκικής υποψηφιότητας και το γεγονός ότι «η χώρα αυτή παραβιάζει τα τελευταία 40 χρόνια τις ιδρυτικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και πολυάριθμα ψηφίσματα του Σ.Α. και της Γ.Σ., σε σχέση με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των επακόλουθων πράξεών της, σε βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

 

Το σημείωμα επισημαίνει ότι αποτελεί μεμονωμένη και συλλογική ευθύνη των χωρών του ΟΗΕ, να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέλη του οργανισμού, ιδιαίτερα από αυτά που οραματίζονται να υπηρετήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «το όργανο στο οποίο έχει εμπιστευθεί ο καταστατικός χάρτης του  ΟΗΕ την πρωταρχική ευθύνη  της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και της διασφάλισης του σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του».

 

Γίνεται αναφορά πως στην προηγούμενη θητεία της στο Σ.Α., το 2009-2010, η Τουρκία έδωσε αποδείξεις της συμπεριφοράς της να επιζητεί αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του, για να ταιριάζουν στους δικούς της σκοπούς, αντί να τους τηρεί, όπως είναι γενικά αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα.

 

«Οι πρόσφατες πράξεις της Τουρκίας αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράδειγμα που υποδεικνύει τον κυνισμό αυτής της χώρας, τον τυχοδιωκτισμό της και την υπεροψία της προς γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου», γράφει.

 

Με δεδομένο ότι κάθε υποψήφιος για θέση στο Σ.Α. πρέπει να κρίνεται από τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας και στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, «η κυπριακή κυβέρνηση ζητά να δοθεί ο δέων προβληματισμός από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ στα ανωτέρω», καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ