2014-10-15 10:28:01
Φωτογραφία για Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ - Παραβιάσεις και στο Αιγαίο (βίντεο)
Με αμείωτο ρυθμό, η Τουρκία συνεχίζει της προκλητικές ενέργειες στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Άφαντο παραμένει το «Μπαρμπαρός», ενώ αύριο τα μεσάνυχτα λήγει η οδηγία ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στον κόλπο της Μερσίνας.

Του Λούκα Φέσια

Για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει άφαντο από τον χάρτη ιστοσελίδας, που δημοσιεύει στοιχεία και πληροφορίες για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Το τελευταία στίγμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, καταγράφηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στις οκτώ και σαράντα δύο λεπτά. Έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου και κοντά στον κόλπο της Μερσίνας και είχε αναπτύξει ταχύτητα τεσσάρων κόμμα πέντε κόμβων, ενώ κυβερνήτης και πλήρωμα είχαν καταχωρήσει ως προορισμό του σκάφους, το αγκυροβόλιο της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου.


Στο μεταξύ, αύριο τα μεσάνυχτα λήγει η οδηγία τύπου ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το πλήρωμα του «Μπαρμπαρός», στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Την ίδια ώρα, η Τουρκική Αεροπορία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, έξι τουρκικά αεροσκάφη πετώντας χθες σε σχηματισμό πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, πραγματοποίησαν μία παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο

«Δύο από τα τούρκικα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική.»

Υπό την παράνομη επιτήρηση της φρεγάτας «Γκελίμπολου» του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΚΟΓΚΑΖ, συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο κοίτασμα Ονασαγόρας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πολεμικό σκάφος, πλέει σε απόσταση μόλις πέντε ναυτικών μιλίων από το οικόπεδο Εννέα και το θαλάσσιο γεωτρύπανο ΣΑΙΠΕΜ 10,000.
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ