2014-10-15 13:31:27
Φωτογραφία για Η Άγκυρα κήρυξε εκ νέου τον πόλεμο στο ΡΚΚ
Του Κώστα Ράπτη 

Το τουρκικό κράτος δεν χρειάσθηκε να περιμένει την 15η Οκτωβρίου – ημέρα εκπνοής του άτυπου τελεσιγράφου το οποίο έθεσε ο έγκλειστος ηγέτης του ΡΚΚ Abdullah Ocalan προειδοποιώντας με κατάρρευση της εκεχειρίας που έχουν κηρύξει από τον Μάρτιο του 2013 οι Κούρδοι αυτονομιστές της Τουρκίας, αν αφηνόταν να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους η πολιορκούμενη επί ένα μήνα κουρδική πόλη Kobane της Συρίας. 

Οι τουρκικές δυνάμεις κινήθηκαν πρώτες – πλήττοντας την Κυριακή με πυρά πυροβολικού αλλά και από αέρος με μαχητικά F-16 και F-4 θέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ στην Dagl?ca της επαρχία Hakkari στο νοτιοανατολικό άκρο της Τουρκίας. Η επιχείρηση, η οποία δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, έγινε γνωστή από διαρροές στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από την (εξόριστη) ηγεσία του στρατιωτικού σκέλους του ΡΚΚ. 

Πρόκειται για μοιραίο πλήγμα στην “διαδικασία επίλυσης” του Κουρδικού για την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας επαίρεται ότι αποτελεί το σημαντικότερό του επίτευγμα.

Πρόκειται επίσης για ξεκάθαρη ομολογία των προτεραιοτήτων της Άγκυρας: η συντριβή (των μη συνεργάσιμων δυνάμεων) του κουρδικού στοιχείου εντός και εκτός συνόρων προέχει έναντι της ανάσχεσης των τζιχαντιστών, στην οποία ομνύει η διεθνής κοινότητα και θεωρητικώς η ίδια η Τουρκία.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ