2014-10-15 19:56:25
Φωτογραφία για Πύργος: Με το βλέμμα στραμμένο στην ...ανακύκλωση
Μονόδρομο αποτελεί για τη δημοτική αρχή Πύργου, η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης στο δήμο καθώς οποιαδήποτε λύση και να δοθεί στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, μόνον μέσω της ανακύκλωσης και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που επιφέρει, μπορεί να δοθεί οριστικά τέλος στο δυσεπίλυτο αυτό ζήτημα. Έτσι, με την αποκομιδή των σωρευμένων, για περισσότερο από ένα μήνα, σκουπιδιών να έχει ξεκινήσει, τα στελέχη της δημοτικής αρχής, έχουν στρέψει το βλέμμα τους, ταυτόχρονα, σε δυο βασικές κατευθύνσεις. Η μια αφορά την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων και των διαδικασιών για την προσωρινή και μακροπρόθεσμα για την οριστική λύση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και η δεύτερη, την ανακύκλωση, που αποτελεί και «προαπαιτούμενο» για τη μόνιμη λύση. Μάλιστα, πολύ σύντομα, θα ξεκινήσει ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων του δήμου Πύργου έτσι ώστε η ανακύκλωση να «ξανά» μπει στην καθημερινότητα μας και να γίνει τρόπος ζωής.


Ήδη, χθες, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, υπεύθυνος για την εφαρμογή προγράμματος Ανακύκλωσης κ. Διονύσης Μπέλτσος, είχε συνάντηση με τον Μηχανικό της Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακυκλώσιμων στην Πάτρα προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τη λειτουργία της μονάδας που ως γνωστών δέχεται και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για την βελτίωση του προγράμματος ανακύκλωσης και την αύξηση των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών, αποτελεί η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων (ΣΜΑ) στη Γαστούνη καθώς θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Τέσσερα στάδια

Η διαδικασία της ανακύκλωσης περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: διαλογή στην πηγή, αποκομιδή, διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ. και τέλος συμπίεση-δεματοποίηση. Πιο συγκεκριμένα:

1. Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει παραχωρήσει η ΕΕΑΑ στο δήμο Πύργου και έχουν τοποθετηθεί στις γειτονιές και τα χωριά. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες

2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη του Δήμου, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η ΕΕΑΑ του έχει διαθέσει.

3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται, με ευθύνη του Δήμου, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες (PET, HDPE), πλαστικό φιλμ, λοιπά πλαστικά (PP/PS), γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

4. Συμπίεση-δεματοποίηση: Σε αυτό το στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί) δεματοποιούνται και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Κική Κολοβέρου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ