2014-10-17 11:06:05
Φωτογραφία για Wall Street Journal: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εκτεταμένες αναφορές στις πιέσεις που δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές περιλαμβάνει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Οι φόβοι για την ανάπτυξη αιχμαλωτίζουν μια διαιρεμένη Ευρώπη». Σε ανταπόκριση από το Βερολίνο η έγκριτη εφημερίδα τονίζει πως ο απόηχος της κρίσης χρέους αντήχησε σε όλη την Ευρωζώνη, εν μέσω ανησυχιών για την στασιμότητα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και τα αδιέξοδα που το πολιτικό της σύστημα καλείται να διορθώσει. Ειδικά αναφέρει πως οι μετοχές και τα ομόλογα κατέρρευσαν στις πιο εύθραυστες και επισφαλείς δημοσιονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ενώ όπως επισημαίνει τα προβλήματα επεκτείνονται και στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας  μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως εάν η αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχισθεί θα μπορούσε να δοκιμάσει την πίστη των ηγετών της Ευρωζώνης πως με τους νέους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, τις τράπεζες και τις διασώσεις στήριξαν τη νομισματική ένωση
. Μάλιστα, επικαλείται τις απόψεις ακαδημαϊκών σύμφωνα με τους οποίους οι Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν «αυταπάτες» ότι η κρίση τελείωσε και η Ευρωζώνη θα ανακάμψει. Σύμφωνα με τους ίδιους η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι πολύ επισφαλής και μοιάζει με πυριτιδαποθήκη. Όπως αναφέρουν τώρα που η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενεί και οι εξαγωγές δεν είναι αρκετές για να τραβήξουν την Ευρώπη έξω από το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συνεχίζουν να συζητούν προϋπολογισμούς λιτότητας, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδειχθεί «αδύναμη» στο να τονώσει την ανάπτυξη.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «δραματική εξέλιξη» την  ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδα σχεδόν στο 9%. «Ένα τέτοιο επίπεδο καθιστά τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτικών για επιστροφή στη χρηματοδότηση της χώρας στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος αδύνατες», τονίζεται, ενώ ξεκαθαρίζεται πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και στις Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Γαλλία.

«Η Ελλάδα για άλλη μια φορά ηγείται της πτώσης στην αγορά της Ευρωζώνης, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να εξασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση το επόμενο έτος, καθώς και της αυξανόμενης πιθανότητας πρόωρων εκλογών», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ πρόωρα στο τέλος του τρέχοντος έτους και να επιστέψει αυτόνομα στις αγορές.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε προσιτή τιμή από τις αγορές. Επικαλείται δε τις απόψεις διαχειριστών χαρτοφυλακίων σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχουν προσφορές για την Ελλάδα και ότι η αγορά με την άνοδο των αποδόσεων λέει στην χώρα «όχι, ευχαριστώ». Ακόμη, αναφέρεται σε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου και ότι η επόμενη διακυβέρνηση από τον «άπειρο» ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί την Ευρώπη, το ΔΝΤ και τις αγορές.

Τέλος, η Wall Street Journal σημειώνει πως τα επιδεινούμενα προβλήματα στην Ελλάδα αυξάνουν τους φόβους ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη κινδυνεύει από την παρατεταμένη στασιμότητα και τον επιζήμιο αποπληθωρισμό.

Ο Ρόμπερτ Χάλβερ υποστηρίζει ότι δεν έγιναν

οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ΕυρωζώνηΡωγμές στην Ευρωζώνη

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης στην Ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει οριστικά. «Απλώς έχουμε σήμερα μία διαφορετική μορφή κρίσης» υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Χάλβερ, στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Baader Bank. Τα προηγούμενα χρόνια η κρίση αφορούσε κυρίως το δημόσιο χρέος, ενώ τώρα εστιάζει στην ισχνή δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, τονίζει ο Γερμανός αναλυτής. «Βλέπουμε ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα ήταν απαραίτητες για να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και να δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει και φοβάμαι ότι επιστρέφουμε στη βαρβαρότητα του χρέους και σε μία νοοτροπία που λέει ότι προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία με καινούργια χρέη» επισημαίνει ο Ρόμπερτ Χάλβερ.

Ο Μαξ Ότε επαναφέρει τα σενάρια εξόδου από το ευρώ.«Δεν έγιναν οι δομικές μεταρρυθμίσεις»

Ο Γερμανός οικονομολόγος Μαξ Ότε ήταν ένας από τους ελάχιστους «ειδικούς» που ήδη από το 2006 κατάφεραν να προβλέψουν την παγκόσμια κρίση. Σήμερα πιστεύει ότι ενδεχόμενο νέο υφεσιακό επεισόδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο σοβαρό από την κρίση της Lehman Brothers το 2008. «Με την προ εξαετίας κρίση προκλήθηκε πανικός, υπήρχε φόβος ότι θα διαλυθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Λύσαμε το πρόβλημα με την πολιτική του φθηνού χρήματος, αλλά οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν, τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Και τώρα το κρατικό χρέος αυξάνεται, ο ευρωπαϊκός νότος βιώνει μία καταστροφική ύφεση με 50% ανεργία στους νέους και η αναπτυξιακή προσπάθεια δεν αποδίδει».

Σε όλα αυτά προστίθενται νέοι αστάθμητοι παράγοντες, εκτιμά ο Μαξ Ότε: Ο ανόητος, κατά την άποψή του, οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία, που επιβαρύνει ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Αυστρία. Η προέλαση του αποκαλούμενου ''Ισλαμικού Κράτους'' στη Μέση Ανατολή. Φαινόμενα κυβερνητικής αστάθειας ακόμα και στην ίδια την Ευρώπη. «Η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά μία αναπτυξιακή ένεση για την Αμερική. Οι πολυεθνικές μεταφέρουν επενδύσεις από την Ευρώπη στην Αμερική» λέει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Αντικρουόμενες προτάσεις για το μέλλον

«Η κρίση δεν έχει περάσει» υποστηρίζει και ο Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (IFO). Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρεί ο Ζιν την κατάσταση στην Ιταλία, όπου, όπως υποστηρίζει, καταγράφονται πρόσφατες εκροές κεφαλαίων ύψους 67 δις ευρώ. Παλαιότερα το πρόβλημα είχε λυθεί με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εξήγγειλε ότι, αν χρειαστεί, θα αγοράσει κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών σε απεριόριστο ύψος και κατ΄αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ωστόσο ο αναλυτής Ρόμπερτ Χάλβερ επικρίνει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της παρέμβασης αυτής. «Έκτοτε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δανείζονται με ευνοϊκούς όρους, γεγονός που φυσικά προκαλεί συσσώρευση χρεών. Με άλλα λόγια τα προβλήματα καλύπτονται, αλλά δεν λύνονται. Έχουμε πλέον στην Ευρωζώνη χώρες που παίρνουν νέα δάνεια, για να αποπληρώσουν, όπως μπορούν, παλαιότερα δάνεια» τονίζει ο Ρόμπερτ Χάλβερ.

Τι μέλλει γενέσθαι; Οι απόψεις διίστανται, οι προτάσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Ο Ρόμπερτ Χάλβερ πιστεύει ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να παραμείνει αυστηρά προσηλωμένη στον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2015. Ο Χανς Βέρνερ Ζιν προτείνει ένα νέο κούρεμα χρέους σε όλες της «χώρες της κρίσης». Όσο για τον Μαξ Ότε, επαναφέρει τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη: «Ορισμένα κράτη-μέλη της περιφέρειας πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από την Ευρωζώνη. Όχι όμως και από την Ε.Ε, να το τονίσουμε αυτό. Επίσης πρέπει να τερματιστεί ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία. Και βέβαια να αλλάξει η σημερινή αρχιτεκτονική του ευρώ. Σήμερα η Ε.Ε. είναι υπερβολικά εξαρτημένη από την Αμερική».

ΑΜΠΕ/D.Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ