2014-10-18 04:54:05
Φωτογραφία για To παρασκήνιο της διάσωσης της Λαϊκής τράπεζας στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ
Το παρασκήνιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να κρατήσει τη Λαϊκή Τράπεζα “ζωντανή” πριν από έναν χρόνο, και τις αντιρρήσεις του   Γερμανού προέδρου της  Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα, New York Times, βασιζόμενη στα πρακτικά των συνεδριάσεων που διέρρευσαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είχε πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή του με την διάσωση τραπεζών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο, και συγκεκριμένα είχε ταχθεί κατά  της διάσωσης της Λαϊκής τράπεζας στην Κύπρο και της Γαλλοβελγικής Dexia.

Τον Ιανουάριο του 2013, δύο μήνες πριν το αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Γ. Βάιντμαν επανέλαβε τη διαφωνία του για τη διάσωση της Λαϊκής,  τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια προς την τράπεζα από τον ELA, είχαν ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από το όριο στο οποίο η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή ρευστότητας (2,56 δισ.).   Όλα τα μέλη της ΕΚΤ είχαν συφωνήσει ομόφωνα να ζητήσουν εγγυήσεις από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου ότι η τράπεζα ήταν φερέγγυα.


Ο Βάιντμαν κατά  τη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης, κατηγόρησε την Κύπρο ότι οι εγγυήσεις που προσέφερε η τράπεζα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια ήταν υπερτιμημένες κατά 1,3 δισ. ευρώ, επικαλούμενος τους αναλυτές ρίσκου της ΕΚΤ.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, διέψευσε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι αναλυτές ρίσκου της Τράπεζας της Κύπρου είχαν καλύτερη κατανόηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

Από την πλευρά του, ο Κριστιάν Νουαγιέρ, επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε “ιδιαίτερα προβληματισμένος” από τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα της Κύπρου αξιολογεί τις εγγυήσεις και πρόσθεσε “ο κίνδυνος για την ΕΚΤ διπλασιάζεται”. Παρόμοιες επιφυλάξεις διατύπωσε και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. “Εάν ο ELA δεν έχει επαρκείς εγγυήσεις, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα”, είπε, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Παρά τις επιφυλάξεις των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αμφιβολίες για το δυσοίωνο μέλλον της τράπεζας, η απόφαση που πάρθηκε ήταν να της δοθεί βοήθεια έως ότου επιτευχθεί μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου με τον ΔΝΤ.

Δύο μήνες αργότερα, η τράπεζα εφάρμοσε το bail in, δηλαδή το “κούρεμα” των καταθέσεων και προχώρησε σε εκκαθάριση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ