2014-10-18 12:31:44
Φωτογραφία για Μαγεύει τον πλανήτη η θλιμμένη Περσεφόνη - Κατάπληκτα τα διεθνή ΜΜΕ
Τον γύρο του κόσμου κάνει το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό. Οι ξένοι μοιάζουν μαγεμένοι από το μοναδικό έργο, ενώ οι συνεχείς αναφορές των δικτύων του εξωτερικού στην Περσεφόνη προκαλούν εθνική υπερηφάνεια.

Την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται καθημερινά στην αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη και στις εκπλήξεις που κρύβει, η μελέτη του ψηφιδωτού είναι αποκαλυπτική. Για πρώτη φορά σε αντίστοιχο έργο υπάρχει η προοπτική, τεχνική που διαδόθηκε την εποχή της Αναγέννησης αρκετούς αιώνες μετά!

Επίσης, όπως αποκαλύπτεται τώρα, στο μνημείο έχουν βρεθεί και κινητά ευρήματα, όπως κεραμική και καρφιά, τα οποία οι αρχαιολόγοι δεν ανακοινώνουν ποια είναι, καθώς πρώτα τα μελετούν για να αποκτήσουν πλήρη εικόνα. Η ζημιά που έχει υποστεί το ψηφιδωτό δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής φθοράς, αλλά ούτε και αποτέλεσμα πράξης τυμβωρύχων. Οι συντηρητές θα μπορέσουν να το αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν βρεθεί μεμονωμένες ψηφίδες και αρκετά τμήματα που έχουν αποκοπεί, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μήκος έως και 20 εκατοστά.


Υστερα από οκτώ μέρες διακοπής εργασιών από σήμερα η ανασκαφή συνεχίζεται στον τρίτο θάλαμο, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ευρήματα που θα προκύψουν μετά τις Καρυάτιδες.

Ολες τις προηγούμενες μέρες τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν συνεχείς αναφορές στις προσπάθειες των Ελλήνων αρχαιολόγων να φέρουν στο φως ολόκληρο το ψηφιδωτό. Η αποκάλυψη της απρόθυμης Περσεφόνης που την τραβάει ο Πλούτωνας έχει γοητεύσει τους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι έσπευσαν να μεταφέρουν την είδηση για το τρίτο πρόσωπο, που αποτελούσε μυστήριο.

«Εκπληξη! Ψηφιδωτό στην Αμφίπολη εμφανίζει θεά να πηγαίνει στον Αδη» είναι ο τίτλος του NBC News, που φιλοξενεί μία μεγάλη φωτογραφία του ψηφιδωτού στην ιστοσελίδα του. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος ότι το λυπημένο ύφος της Περσεφόνης και το τεντωμένο χέρι είναι σύμβολο αποχαιρετισμού προς τον νεκρό.

«Αν και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις που υπέθεταν ότι ο γενειοφόρος δαφνοστεφής άνδρας που οδηγεί το άρμα μπορεί να είναι ο ένοικος του τύμβου, τελικά η σκηνή της αρπαγής δείχνει ότι ο άνδρας είναι ο Πλούτωνας, ο άρχοντας του Κάτω Κόσμου, που απήγαγε την Περσεφόνη, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία» αναφέρει από την πλευρά του το δημοσίευμα του Discovery Channel.

Τα δημοσιεύματα κάνουν αναφορά στη σύνδεση της παράστασης του μωσαϊκού στον τύμβο της Αμφίπολης με τους τάφους της Βεργίνας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να είναι μέλος της βασιλικής δυναστείας, ενώ γίνεται λόγος για τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν για το ποιος είναι ο νεκρός του τάφου.

Στο μνημείο και με την ιδιότητα του αρχαιολόγου ο Ιερώνυμος!

Την επιθυμία του να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και να ενημερωθεί από την επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (φωτό), ο οποίος τις ερχόμενες ημέρες θα στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις έρευνες των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη, καθώς, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα ως βοηθός του διεθνούς φήμης αρχαιολόγου Αναστάσιου Ορλάνδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 2 Νοεμβρίου και θα συνδυαστεί με το ταξίδι του στη Μακεδονία για την τελετή ενθρόνισης του μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, που έχει προγραμματιστεί για την ίδια μέρα.

Νίκος Πιτσιακίδης

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ