2014-11-02 21:52:41
Φωτογραφία για Το λάθος μήνυμα Βενιζέλου για τις τουρκικές προκλήσεις
Παρόλο που κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου η Τουρκία τήρησε το μορατόριουμ που θέλει να μη γίνονται προκλήσεις στις εθνικές επετείους των δύο χωρών, η έντονη παρουσία της αεροπορίας της στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα δείχνει, αν μη τι άλλο, την πρόθεσή της να δηλώσει ότι οι κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ ούτε μεμονωμένες είναι ούτε σημαίνουν μείωση της εντάσεως σε άλλα μέτωπα.

«Αν κι εμείς τον έχουμε ξεχάσει, ο ενιαίος χώρος Ελλάδος - Κύπρου παραμένει μια πραγματικότητα για την επιθετικότητα των Τούρκων», επισήμαιναν στρατιωτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας το γεγονός ότι, πέρα από τις συνήθεις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου, είχαμε και αλλεπάλληλες υπερπτήσεις από σχηματισμούς μαχητικών F-16 σε ελληνικά νησιά. Φυσικά, συνεχής είναι και η παρουσία αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας CN-235, τα οποία, εκτός από την επιτήρηση και τις αναγνωρίσεις, μπορεί να κάνουν και άλλες ενέργειες, όπως υποκλοπές και συλλογή πληροφοριών. Και μαζί με όλα αυτά, έχουμε και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που διαπλέουν άλλοτε τα διεθνή ύδατα του Αιγίου και άλλοτε πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές.


Ολα αυτά τα περιστατικά δείχνει να τα αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου θέλησε να καταστήσει σαφές ότι τα ελληνικά πολεμικά που κινούνται στη Μεσόγειο μετέχουν σε διεθνείς αποστολές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα. Κάνοντας από τη Λευκωσία μια δήλωση που προκάλεσε αλγεινότατες εντυπώσεις, ο κ. Βενιζέλος δικαιολόγησε την παρουσία ελληνικών πλοίων λέγοντας: «Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Και αυτό κατά την άποψή του συνιστά «σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή»!

Θεωρείται βέβαιο ότι η αντίδραση αυτή δίδει λάθος μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Κύπρου ταυτόχρονα. Βλέποντας ότι δεν υπάρχουν ούτε καν προθέσεις δυναμικών αντιδράσεων, θα συνεχίσει την εκβιαστική πολιτική της, η οποία, όπως πάντα, γίνεται βάσει σχεδίου και με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Και με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Βενιζέλου δίδεται το σαφές μήνυμα ότι αυτή η «σταθερή ναυτική παρουσία» δεν έχει να κάνει με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Αλλωστε πάντοτε η τουρκική επιθετικότητα υπάκουε σε συγκεκριμένες και πολύ προσεκτικά στοχευμένες στρατηγικές. Κάποτε ο σκοπός τους ήταν να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της, με απώτερο στόχο να αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς από τη χρήση των βάσεών τους στην Κρήτη. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Οσο οι ελληνικές αντιδράσεις παραμένουν στο επίπεδο των πολιτικών δηλώσεων και της διπλωματίας οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να αλωνίζουν, μέχρις ότου η παρουσία τους στην πλούσια σε υδατάνθρακες ΑΟΖ της νότια Κύπρου γίνει καθεστώς.

ΕΑΣ: Συμπαραγωγές εκατομμυρίων εξασφαλίζουν το μέλλον

Ανάσα ζωής δίνουν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) οι συμφωνίες που υπογράφηκαν για τη συμμετοχή τους σε συμπαραγωγές για την εφαρμογή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σημαντικές εταιρίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Τα προγράμματα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, οι Ενοπλες Δυνάμεις και η διοίκηση της εταιρίας έκαναν αυτό που μπορούσαν για να διασφαλιστεί το μέλλον των ΕΑΣ. Τώρα εναπόκειται στους άλλους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών και στους εργαζομένους, να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης: να φέρουν δηλαδή σε πέρας τα συμβόλαια με τον καλύτερο τρόπο.

Αλλωστε, το δύσκολο μέρος είναι πάντα η εξασφάλιση των εργασιών. Η ολοκλήρωσή τους είναι τα εύκολο για μια εταιρία που λειτουργεί κανονικά. Με τις αλλαγές που έγιναν και χάρη στις προσπάθειες της διοικήσεως, τα ΕΑΣ έχουν σήμερα όλες τις προοπτικές να πάνε μπροστά.

Βάσει συμφωνίας με την αμερικανική Lockheed Martin, τα ΕΑΣ θα έχουν το μερίδιό τους σε προγράμματα συνολικού ύψους 450.000.000 ευρώ. Εκτός δε από το έργο αυτό καθαυτό, θα υπάρξει και σημαντική μεταφορά τεχνολογίας που θα δώσει αυξημένες δυνατότητες στην ελληνική εταιρία.

Τα προγράμματα αυτά θα δώσουν στα ΕΑΣ δουλειά για όλη την επόμενη πενταετία. Αφορούν τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών του Ελληνικού Στρατού MLRS. Ολα τα εν υπηρεσία συστήματα θα εκσυγχρονιστούν ώστε να βάλλουν τα νεότερης τεχνολογία πυρομαχικά. Τέτοια πυρομαχικά (τύπου GMLRS) θα κατασκευαστούν με συμμετοχή των ΕΑΣ, παράλληλα με τα μεγάλου βεληνεκούς βλήματα ATACMS που θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα. Τέλος, περισσότερα συστήματα MLRS, που θα αγοραστούν, θα δώσουν εργασίες σημαντικής προστιθέμενης αξίας στα ΕΑΣ.

Αλλη συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τη γερμανική Rheinmetall Waffe Munition ανοίγει στα ΕΑΣ νέες προοπτικές, που αφορούν σημαντική ελληνική βιομηχανική συμμετοχή σε 12 προϊόντα, οκτώ από τα οποία είναι πυρομαχικά και τέσσερα οπλικά συστήματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται πυρομαχικά των 120 χιλ. για τα άρματα μάχης Leopard 2Hel, βλήματα πυροβολικού 155 χιλ. μακρού βεληνεκούς, βομβίδες των 40 χιλ., αντιαεροπορικά 30 χιλ. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε εφαρμογή διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας - Γερμανίας η Rheinmetall έχει ήδη αναθέσει στα ΕΑΣ εργασίες συμπαραγωγής που αφορούν το πρώτο από τα προαναφερθέντα προγράμματα. Πρόκειται για εργασίες κατασκευής 9.000 βλημάτων 120 χιλ. ύψους 3.000.000 ευρώ.

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ