2014-11-10 17:07:50
Φωτογραφία για Επιστολή προς τον Υπουργό Υ.ΜΕ.ΔΙ. για ανάκληση της παράνομης απόφασης τοποθέτησης προϊσταμένων στις νέες Οργανικές Μονάδες του Υπουργείου Υποδομών
Διαβάστε την ανακοίνωση:

"Κύριε Υπουργέ,

Η Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. από την... πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην ψήφιση του Ν.4275/2014, που τροποποιεί διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα περί επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, αφού καθιερώνει ένα απαράδεκτο και αναξιοκρατικό σύστημα επιλογής που επιστρέφει τη Δημόσια Διοίκηση στα χρόνια της αδιαφάνειας, της ευνοιοκρατίας και του αναίσχυντου πολιτικού παρεμβατισμού και θα την οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωσή της.

Εσείς, όμως, με την υπ’ αριθ. 2524/29-10-2014 απόφαση τοποθέτησης Προϊσταμένων Τμημάτων στις νέες Οργανικές Μονάδες που προβλέπονται στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου «ξεπεράσατε» ακόμη και το Ν.4275/2014, παραβιάζοντας κατάφωρα τις μεταβατικές διατάξεις του ως άνω Νόμου και σε αντίθεση με κάθε έννοια δικαίου, ισονομίας και χρηστής Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 1 του Ν.4275/2014 προβλέπεται ότι με την έναρξη ισχύος των Προεδρικών Διαταγμάτων των νέων Οργανισμών των Υπουργείων, τοποθετούνται προϊστάμενοι στις νέες οργανικές μονάδες ως ακολούθως:


1. Υπάλληλοι, οι οποίοι λαμβάνονται κατά προτεραιότητα από τους προϊσταμένους που υπηρετούν στον οικείο φορέα και ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου του ίδιου επιπέδου κατόπιν επιλογής ( ύστερα από κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου). 2. Κατ’ εξαίρεση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, δύναται να τοποθετούνται ως προϊστάμενοι υπάλληλοι που υπηρετούν στον φορέα και την 31η Δεκεμβρίου 2013 ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου του ίδιου επιπέδου κατ’ εφαρμογή των διατάξεων περί αναπλήρωσης προϊσταμένων. 3. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένων κατόπιν επιλογής ή με αναπλήρωση, τοποθετούνται υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένων με αναπλήρωση μετά την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Ως εκ τούτου, προκύπτει ξεκάθαρα ότι προηγούνται οι υπάλληλοι των περιπτώσεων 1 και 2 και μόνο σε περίπτωση που αυτοί δεν επαρκούν δύναται να τοποθετηθούν

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ΚΟΙΝ: 1. Υφυπουργό Υ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Μ. Παπαδόπουλο 2. Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Ν. Σταθόπουλο

υπάλληλοι της περίπτωσης 3, κάτι που εσείς καταστρατηγήσατε, αφού οι υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένων με επιλογή μετά από κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με αντικειμενικά κριτήρια που ουδέποτε αμφισβητήθηκαν και ένα μέρος των υπαλλήλων της περίπτωσης 2 που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου με αναπλήρωση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, επαρκούσαν πλήρως για την κάλυψη του συνόλου των νέων Οργανικών Μονάδων, τουλάχιστον της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Φτάσατε, μάλιστα στο σημείο να υποβιβάσετε σε απλούς υπαλλήλους 7 Δ/ντες και 19 Τμηματάρχες χωρίς καμία αιτιολόγηση και να βολέψετε υπηρετούντες σε γραφεία της Πολιτικής Ηγεσίας χωρίς να έχουν επιλεγεί ποτέ προϊστάμενοι ή να ασκήσουν καθήκοντα προϊσταμένου με ανάθεση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Κύριε Υπουργέ,

Η απόφασή σας αυτή έχει προκαλέσει την αγανάκτηση, όχι μόνο των θιγόμενων συναδέλφων, αλλά του συνόλου των εργαζομένων του Υπουργείου, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η έναρξη ισχύος του νέου Οργανισμού θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, προκειμένου οι υπηρεσίες του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ να συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων έργων και μελετών, στην ποιότητα του παραγόμενου έργου, στον εξορθολογισμό του κόστους των έργων και στην αναπτυξιακή συμβολή του Υπουργείου. Δυστυχώς, αντί για νέο ξεκίνημα, έχουμε μία οπισθοδρόμηση που αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και επιβεβαιώνει παλαιοκομματικές πρακτικές.

Ελπίζουμε να αντιληφθείτε, ότι η απόφασή σας δημιουργεί μείζον ζήτημα πολιτικής, αξιακής και θεσμικής τάξης, να αναλάβετε τις πολιτικές σας ευθύνες και να προβείτε στην άμεση ανάκληση της παράνομης απόφασης τοποθέτησης των προϊσταμένων στις νέες Οργανικές Μονάδες και να την αντικαταστήσετε σύμφωνα με τα νομίμως προβλεπόμενα. Διαφορετικά, θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη για το νοσηρό κλίμα ευνοιοκρατίας, αναξιοκρατίας και έλλειψης διάθεσης προσφοράς που θα επικρατήσει στο χώρο, τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς επίσης και το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο από πιθανές προσφυγές των θιγόμενων συναδέλφων, αλλά και προσφυγές τρίτων εναντίον των αποφάσεων των οργάνων που τοποθετήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο. (Τονίζεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου διαχειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ)

Σε κάθε περίπτωση το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί στην πολιτική του κοινωνικού κανιβαλισμού, που εγκαθιδρύετε στο χώρο, στρέφοντας ένα μέρος των συναδέλφων εναντίον των άλλων, αλλά θα αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι για μία Δημόσια Διοίκηση αξιοκρατική, λειτουργικά ανεξάρτητη και αποτελεσματική που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον" Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ