2014-11-12 09:09:03
Φωτογραφία για ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπό πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση στην τελική φάση για την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς, κατά πάγια τακτική της, η τρόικα ανοίγει το σύνολο των θεμάτων, πολλώ δε μάλλον, όταν πλέον πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επισκόπησαν, το απόγευμα της Δευτέρας, τα 19 θέματα-αγκάθια που εγείρει η τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ συνεχίστηκαν οι επαφές χθες τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και μεταξύ Αθήνας-τρόικας για την εξεύρεση κοινού τόπου, ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα. Ακόμα σύγκλιση με τους δανειστές δεν έχει επέλθει, καθώς αυτοί, κυρίως το ΔΝΤ και λιγότερο η Κομισιόν, κρατούν σκληρή στάση, απαιτώντας την υλοποίηση από τη χώρα μας όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Πηγές των Βρυξελλών επέμεναν ότι «η Τρόικα θα επιστρέψει, όταν η Αθήνα δείξει πρόοδο», πετώντας το γάντι στην ελληνική πλευρά, η οποία άλλωστε είναι αυτή που «καίγεται» να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει τη συζήτηση για την επόμενη μέρα
. Παράλληλα κύκλοι της Ε.Ε. διέρρεαν ότι είναι πιθανή η επιστροφή της τρόικας το Σαββατοκύριακο ώστε να αρχίσει ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων από την επόμενη εβδομάδα. Ενθαρρυντική, από την άλλη, ήταν η χθεσινή έμμεση στήριξη που παρείχε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα με συγκεκριμένους όρους και σταθερή δανειοδότητηση, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Τοποθέτηση που διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου, η ρητορική του οποίου κινείται με βασικό άξονα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, στην προσπάθεια να πείσει την τριμερή να επιστρέψει άμεσα, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι συμβιβασμούς και υποχωρήσεις από τη μέχρι τώρα στάση της, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πιθανότητα μικρών αλλαγών στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες για σχέδια εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος να εμφανιστούν δημοσιονομικά κενά το 2015. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά δεν διέψευδαν την πιθανότητα να υπάρξουν κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις στη ρύθμιση ώστε να έρθει ποιο κοντά στα μέτρα της τρόικας.

Από την άλλη πλευρά ανοικτή παραμένει από την ελληνική πλευρά η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο και τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ στο ασφαλιστικό, όπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, συζητούνται μόνο θέματα διοικητικού χαρακτήρα και όχι μείωση συντάξεων. Πάντως μεγάλη αναταραχή προκάλεσε η τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ ενσήμων και παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε προσωπικές απόψεις, μιλώντας σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση. 

Στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, τέθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι εναλλακτικές που έχει τη δυνατότητα να προτείνει η ελληνική πλευρά, στο μέτρο πάντως των αντοχών της κοινωνίας, αλλά και των... βουλευτών.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ