2014-11-14 16:18:03
Φωτογραφία για Πύργος: Διακοπές υδροδότησης από Δευτέρα σε όσους δεν τακτοποίησαν τις οφειλές τους
Σε διακοπές υδροδότησης οφειλετών που δεν ανταποκρίθηκαν σε διακανονισμό των οφειλών τους, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα η ΔΕΥΑ Πύργου, αφού η Δημοτική Επιχείρηση αντιμετωπίζει πλέον λόγω έλλειψης ρευστότητας πρόβλημα βιωσιμότητας και λειτουργίας, ακόμα και πληρωμής της μισθοδοσίας του προσωπικού, καθώς χιλιάδες λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και από το 2012. Αν και η ΔΕΥΠ έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις διακανονισμού των οφειλών όσων χρωστούν, εν τούτοις η ανταπόκριση των καταναλωτών δεν ήταν η προσδοκώμενη και η προθεσμία λήγει την Παρασκευή. Όπως δήλωσε χθες στην «Πρωϊνή» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Δημόπουλος, οι οφειλές από ανείσπρακτους λογαριασμούς αλλά και από προηγούμενους διακανονισμούς είναι τεράστιες και αν τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης δεν αποκτήσουν ρευστό το συντομότερο δυνατόν και δεν προχωρήσουν στην είσπραξή τους, η ΔΕΥΑΠ θα αντιμετωπίσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα καθώς η βιωσιμότητά της βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.
. Σε ενάμισι μήνα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής ακόμα και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, αφού η ΔΕΥΑΠ δεν επιδοτείται από πουθενά, καθώς έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα μόνα της έσοδα είναι εκείνα που εισπράττει από τους λογαριασμούς νερού και αποχέτευσης. Γι αυτό και θα υποχρεωθεί από την Δευτέρα στην διακοπή υδροδοτήσεων νοικοκυριών που δεν τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα ο κ. Δημόπουλος επισήμανε: «Η ΔΕΥΑΠ προσφέρει υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, είναι αυτόνομη υπηρεσία και ως Δημοτική Επιχείρηση δεν επιδοτείται από πουθενά. Αν δεν εισπράξει δε μπορεί να λειτουργήσει, ούτε να πληρώσει το προσωπικό και τους εργάτες που απασχολεί στα έργα και στην αποκατάσταση των βλαβών, δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την ΔΕΗ και το ρεύμα που λειτουργεί 18 αντλιοστάσια. Δεν θα έχει καύσιμα για τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματά της που βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους και όπως καταλαβαίνετε από τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες οφειλές αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και επομένως λειτουργίας. Βρισκόμαστε λοιπόν σε δεινή οικονομική κατάσταση και καλούμαστε εκ των πραγμάτων να απαιτήσουμε την είσπραξη των οφειλών προς την ΔΕΥΑΠ και εκ του νόμου, βάση της διυπουργικής απόφασης που έχει εκδοθεί για την είσπραξη και ρύθμιση των οφειλών. Αν δεν το κάνουμε αντιμετωπίζουμε εκτός των άλλων και τον κίνδυνο να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος. Γι αυτό και βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι από την Δευτέρα η ΔΕΥΑΠ σε όσους δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα προχωρήσει σταδιακά σε διακοπές υδροδότησης. Καταλαβαίνουμε ότι τα νοικοκυριά περνάνε δύσκολες μέρες και υπάρχει έντονο οικονομικό πρόβλημα, όμως θα πρέπει και οι οφειλέτες που είναι είτε απλοί καταναλωτές, είτε πολυκατοικίες ακόμα και επαγγελματίες, να προχωρήσουν σε κάποιο διακανονισμό, γιατί έχουν πέντε εναλλακτικές ρύθμισης να επιλέξουν, έτσι ώστε η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη. Διότι ανάμεσα στους οφειλέτες υπάρχουν και πολλοί που χρωστούν ακόμα και δύο χρόνια και παρότι είχαν κάνει διακανονισμό αδιαφόρησαν και δεν τον τήρησαν. Πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι η ΔΕΥΑΠ δεν έχει πια αποθεματικό και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Σε ενάμισι μήνα από σήμερα, αν δεν έρθει ρευστό στα ταμεία μας, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε παύση πληρωμών ακόμα και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων όπως και των άλλων υποχρεώσεών μας. Κάνω λοιπόν έκκληση στους οφειλέτες, να προσέλθουν μέχρι την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία να διακανονίσουν τις οφειλές τους».

Πως θα ρυθμιστούν οι οφειλές

Η ΔΕΥΑΠ ανακοίνωσε λοιπόν ότι προχωρά σε ρύθμιση των οφειλών των καταναλωτών που χρωστούν στην υπηρεσία σύμφωνα με το Ν 4304/23-10-14 ΦΕΚ 234 Α. Ως καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των αιτήσεων θα είναι έως την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου του 2014.

Η ρύθμιση θα γίνει ως εξής:

1) Σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων.

2) Σε ρύθμιση έως 10 μηνιαίων δόσεων μείωση των προσαυξήσεων 85%.

3) Σε ρύθμιση από 11 έως 20 μηνιαίων δόσεων μείωση των προσαυξήσεων 70%.

4) Σε ρύθμιση από 21 έως 30 μηνιαίων δόσεων μείωση των προσαυξήσεων 55%.

5) Σε ρύθμιση από 31 έως 40 μηνιαίων δόσεων μείωση των προσαυξήσεων 40%.

Η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 40 ευρώ. Οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν θα είναι όσες έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες μέχρι 30/9/2014.

Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψάχνουν, αλλά όχι για τίγρη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψάχνουν, αλλά όχι για τίγρη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ