2014-11-17 12:15:19
Φωτογραφία για Όλη η αλήθεια για τη ρύθμιση οφειλών
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να χαρακτήρισε- εκ των υστέρων- "αυτονόητη" τη μη υπαγωγή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πολυσυζητημένη ρύθμιση, ωστόσο πέρα από το σαφές «κάρφωμα» του Γκίκα Χαρδούβελη στον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Μαυραγάνη και στην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου ως εισηγητών της επίμαχης διατάξης, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα οι μικροοφειλέτες του ΕΝΦΙΑ μπορούν και... παραμπορούν να «σπάσουν» τις απλήρωτες δόσεις του φόρου σε περισσότερα κομμάτια άρα οι πληρωμές τους να ξεπεράσουν το Φεβρουάριο του 2015!

Ας δούμε τι... κρύβει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ισχύουσα, προ πολλού ψηφισμένη, πάγια ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις, «δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη... β) μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών, των οποίων τουλάχιστον μία δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης». Τι είναι αυτό που περιγράφει η ΠΟΛ. 1112/ 21-5-2013; Πολύ απλά ότι αν κάποιος έχει αφήσει απλήρωτη τη δόση του ΕΝΦΙΑ για τον Οκτώβριο, μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση των 12 δόσεων όχι μόνο τη δόση του Οκτωβρίου αλλά και όλες τις υπόλοιπες! Και τι σημαίνει αυτό για τον Κρατικό Προϋπολογισμό; Ότι ο εν λόγω φορολογούμενος θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015!


Ας δούμε τι θα γινόταν εάν έμενε η διάταξη που «κουρεύτηκε» ελέω Τρόικας. Φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 600 ευρώ- που εμπίπτει δηλαδή στην κατηγορία του 96% των ιδιοκτητών με φόρο ακινήτων ως 1.000 ευρώ- πλήρωσε τη δόση του Σεπτεμβρίου (100 ευρώ) αλλά άφησε απλήρωτη τη δόση του Οκτωβρίου. Εάν παρέμενε σε ισχύ η διάταξη που καταργήθηκε, με δεδομένο ότι υπάρχει υποχρέωση ελάχιστης δόσης 50 ευρώ, ο εν λόγω φορολογούμενος δεν θα μπορούσε να ρυθμίσει τον υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ παρά μόνο σε 10 δόσεις, δηλαδή να πληρώνει δόσεις ως τον Αύγουστο του 2015. Τι θα γίνει τώρα, που μπορεί να εντάξει και τη ληξιπρόθεσμη δόση του Οκτωβρίου και τις απλήρωτες δόσεις, στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων; Πολύ απλά μπορεί να πληρώνει για δύο παραπάνω μήνες!!!

Γιατί έγινε, λοιπόν, όλος αυτός ο ντόρος που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και έθεσε σε αμφισβήτηση τον υπουργό Οικονομικών σε μια περίοδο όπου κανονικά θα έπρεπε να είναι «θωρακισμένος» εν όψει των κρίσιμων πολύμηνων διαπραγματεύσεων; Πιθανότατα γιατί κάποιοι ενήργησαν σε καθεστώς πανικού αδυνατώντας να επιχειρηματολογήσουν απέναντι στις εμμονές της Τρόικας ή επειδή κάποιοι είναι «αδιάβαστοι». Δύσκολο να απαντήσει κανείς ποιο από τα δύο είναι χειρότερο Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ