2014-11-17 19:32:03
Φωτογραφία για ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ «πείσει» ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΝΤΟΣ 48ΩΡΟΥ
Εντός των επόμενων 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, τονίζει η Κομισιόν απευθύνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής). Το βασικό αγκάθι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο, όπως τονίζουν κοινοτικές πηγές, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο. Η τρόικα επιμένει ότι το κενό είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ και τονίζει ότι: Με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει μειωθεί σημαντικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί χωρίς μέτρα είναι αδύναμα.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά Σαμαράς και Βενιζέλος προβληματίζονται για την άκαμπτη στάση των Ευρωπαίων εταίρων και τα εμπόδια που θέτουν, και προγραμματίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα συνάντηση ίσως και εντός της ημέρα
. Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του τονίζει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι «πολύπλοκη και δύσκολη», γεγονός που αποδίδει αφ' ενός στα κρίσιμα θέματα που διακυβεύονται, δηλαδή τη μετάβαση σε μια νέα σελίδα, «ένα νέο θεσμικό καθεστώς τελείως διαφορετικής ποιότητας», αλλά και στην στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση. 

Ρίχνοντας ευθέως ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η διαπραγμάτευση στην οποία «παίζεται το μέλλον της Ελλάδας» θα ήταν ευκολότερη χωρίς «τη γκρίνια, τη μιζέρια, τον μικροκομματισμό, την έλλειψη συναίνεσης, τις μικρές κομματικές υστεροβουλίες». 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Σε σχέση με το μεγάλο θέμα που ενδιαφέρει τη χώρα που είναι η έξοδος από την κρίση, το μνημόνιο, την επιτήρηση της τρόικας και η μετάβαση σε μια νέα σελίδα, είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες. Ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σκληρή. Γιατί πρόκειται για μια διαπραγμάτευση με την οποία λήγει το τρέχον πρόγραμμα και ανοίγει ένα νέο πλαίσιο, ένα νέο θεσμικό καθεστώς τελείως διαφορετικής ποιότητας, που διασφαλίζει την ουσιαστική ισοτιμία της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση, η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά. 

» Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες ότι χωρίς εσωτερικό μέτωπο συναινετικό, χωρίς μια αλληλοκατανόηση και μια συστράτευση, δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους εθνικούς στόχους. Και δεν είναι δυνατόν δυνάμεις πολιτικές που διεκδικούν να παίξουν κάποιο ρόλο στον τόπο, να μην αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να συμβάλουν προς το καλό της ελληνικής οικονομίας και του κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Γιατί αυτό είναι που 'παίζεται' τώρα. Παίζεται το μέλλον της πραγματικής οικονομίας, κάθε εργαζόμενου, κάθε επιχειρηματία, κάθε άνεργου. Παίζεται το μέλλον της Ελλάδας. Το μέλλον που της αξίζει. Γιατί έχουμε να παρουσιάσουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. 

» Τα πραγματικά και θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι πάρα πολύ καλά. Το πρωτογενές πλεόνασμα, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ισχύς και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αυτά είναι στοιχεία πολύ σημαντικά στην πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης. Από την άλλη μεριά όμως, έχουμε τη γκρίνια, τη μιζέρια, τον μικροκομματισμό, την έλλειψη συναίνεσης, τις μικρές κομματικές υστεροβουλίες. Αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα) ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι: «Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους». 

Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υπάρχοντος μνημονίου και η προληπτική γραμμή στήριξης και οι όροι που θα συνοδεύουν τη μεταμνημονιακή εποχή είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όποιες δράσεις και μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αναβάλλει λόγω κυρίως του τεράστιου πολιτικού κόστους για αργότερα, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό κτλ, θα πρέπει να μπουν στη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, εξηγούν αξιωματούχοι της Ε.Ε, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι δίκοπο μαχαίρι. Δηλαδή η αναβολή της συζήτησης των μέτρων αυτών στο μέλλον μπορεί να ανακουφίσει πρόσκαιρα την κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια θα έχει να αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι βάζει την Ελλάδα σε ένα νέο αυστηρό πρόγραμμα. Ο κ. Σχοινάς επισήμανε και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε χθεσινό Κυριακάτικο άρθρο του, για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. «H Ελλάδα μετά από χρόνια στασιμότητας και ύφεσης, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τα αγκάθια

Η τρόικα φέρεται να επιμένει σε ένα πακέτο δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, το οποίο να μπορεί να αποδείξει και στα Κοινοβούλια των Ευρωπαίων εταίρων και στις αγορές ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για το παρόν και το μέλλον. Ανυποχώρητη παραμένει η στάση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, για τουλάχιστον 3 μέτωπα: Δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα ''κόκκινα δάνεια'' και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ΄ ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών. Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε Ασφαλιστικό, Εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.

Χαρδούβελης: Δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει η τρόικα

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει η τρόικα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Κάναμε ενδελεχή κουβέντα για όλα. Η διαπραγμάτευση προχωράει» τόνισε ο υπουργός, ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με το τελεσίγραφο της Κομισιόν στην Αθήνα να δημιουργήσει σε 48 ώρες τις συνθήκες που θα καταστήσουν την επιστροφή της τρόικας εφικτή. Ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι «θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα».

Με την συνάντηση με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιείται μετά τον πόλεμο που δέχθηκε ο κ. Χαρδούβελης από βουλευτές της συμπολίτευσης σχετικά με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και όχι μόνο, ο κ. Χαρδούβελης ερωτήθηκε και για τη σχέση με το Μαξίμου και την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε αισθάνθηκε ότι τον «άδειασαν». Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, αλλά και για το ζήτημα του χρέους.

Βούλτεψη: Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στον ''Real'' FM. Ειδικότερα, σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα με τον κ. Χαρδούβελη στην κυβέρνηση, με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως επρόκειτο για συνάντηση εργασίας, και εφόσον διαρκούν οι διαπραγματεύσεις είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να συνεργάζεται με τον υπουργό Οικονομικών.

«Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, η κυβέρνηση είναι ενιαία και ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Και να σας πω και κάτι: Προφανώς τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα την έχει ο υπουργός των Οικονομικών. Και να σας πω και κάτι ακόμη: Το υπουργείο Οικονομικών επί Χαρδούβελη είναι που πέτυχε αυτές τις θετικές ρυθμίσεις από τις οποίες ωφελούνται τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες» είπε η Σ. Βούλτεψη. «Σας είπα τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, αυτήν ακριβώς την περίοδο, «στέλνει θετικές ειδήσεις οι οποίες είναι πραγματικές όπως και ο ρυθμός ανάπτυξης που ήταν ο υψηλότερος σε όλη την ευρωζώνη». 

Αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ανέφερε ότι έχει τις δυσκολίες της και τα όρια της, πολύ περισσότερο που είναι η τελευταία  και διατύπωσε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί. Είπε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να δώσει ημερομηνία άφιξης της τρόικας και τόνισε: «Αυτό που προσπαθούμε είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να φτάσουμε σε μια συμφωνία για έξοδο». «Όταν φτάσουμε στο τέλος μιας αξιολόγησης οι δυσκολίες αυτές υπάρχουν, γίνεται πάντα θόρυβος γύρω από την έλευση της τρόικας, ποτέ θα έρθει, αν θα έρθει κ.λπ., και στο τέλος η κατάληξη είναι θετική» σημείωσε. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ