2014-12-02 11:28:42
Φωτογραφία για Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως προτεινόμενη λύση του Κυπριακού - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/230952/i-dizoniki-dikoinotiki-omospondia-os-proteinomeni-lysi-tou-kypriakou#sthash.D2Od9lHT.dpuf
Νίκος Κουτσού*

Εχω με προσοχή διαβάσει το άρθρο του δρα Ιάκωβου Αριστείδου στον «Φ» στις 23/11/2014 με τίτλο «Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μέσα στην ΕΕ». Επειδή σε ορισμένα σημεία συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ, θα καταθέσω τις απόψεις μου χωρίς να αναφέρομαι στο άρθρο, για να μπορέσει να εξελιχθεί ένας δημόσιος διάλογος, επειδή θεωρώ ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πολύ καθοριστικό εάν ή όχι θα βρούμε λύση.

1ον Η αποδοχή της ομοσπονδίας, την οποία αρνιόταν η πλευρά μας για χρόνια, δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει το Κυπριακό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ομοσπονδιακά συστήματα εφαρμόστηκαν χωρίς επιτυχία σε διάφορες περιπτώσεις και ακόμα και βιβλίο έχει γραφεί που λέγεται «Why Federations Fail: An Inquiry In to the Requisites for Successful Federalism» του Franck Thomas, όπου γίνεται ανάλυση των διαφόρων ομοσπονδιών και αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους έχει αποτύχει η καθιέρωση του ομοσπονδιακού μοντέλου.


Από αυτό προκύπτουν και οι λόγοι για τους οποίους κατά την άποψη του αναλυτή των συγκεκριμένων άρθρων έχει επέλθει η αποτυχία. Εξετάζοντας σοβαρά την περίπτωση μας, θα πρέπει πρώτα να εξηγηθούν στον λαό -Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης ομοσπονδίας που προτείνεται. Δεν μπορεί είτε η μία είτε η άλλη να προτείνει λύση η οποία να παραβιάζει τις αρχές που φαίνεται ότι η διεθνής κοινωνία αποβλέπει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η ΚΔ έχει καταφέρει παρά την κατοχή να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ, κάτι το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά το ζητάει, αλλά κατά τρόπο αντιφατικό· και θα εξηγήσω πιο κάτω γιατί είναι αντιφατικός ο τρόπος.

2ο Άρα η επιτυχία ή αποτυχία μίας ομοσπονδίας κρίνεται από το τελικό αποτέλεσμα που παράγει. Εάν δηλαδή φέρνει τα συστατικά μέρη που αφορά πιο κοντά και σε διαδικασία που αποφεύγονται οι συγκρούσεις και επικρατεί η ειρήνη μαζί με τη δημοκρατία.

3ο Επιτυχία της ομοσπονδίας υπάρχει όταν αποβλέπει στην κατανομή των εξουσιών και δεν αποβλέπει σε άλλους, είτε φανερούς είτε κρυφούς, σκοπούς. Η ύπαρξη τέτοιων στόχων αυξάνει την καχυποψία μεταξύ των συστατικών μερών πράγμα που δυσκολεύει το εγχείρημα.

4ο Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ΕΕ βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας και διατυπώνεται στην ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Εάν ένα από αυτά λείπει δεν είναι το παραγόμενο, σύμφωνο με τις αρχές της ΕΕ.

5ο Υπάρχει ελεύθερη διακίνηση όπως είπαμε, άρα διζωνική-δικοινοτική και αρχές ΕΕ δεν πάνε μαζί. Οι υποστηριχτές της ΔΔΟ στην Κύπρο πρέπει να μας εξηγήσουν, πως θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες της άλλης κοινότητας όταν συμφωνείται ή έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

6ο Μέλος της ΕΕ δεν υπάρχει καμία ΔΔΟ, ενώ υπάρχουν ορθόδοξες ομοσπονδίες που είναι μέλη της όπως Γερμανία, Αυστρία κ.λπ. Σε αυτά τα δύο σημεία εντοπίζω την αντιφατικότητα  της πρότασης για επιδίωξη για ΔΔΟ στην Κύπρο. Επομένως ή θα εγκαταλείψουμε την ΔΔΟ ή την ΕΕ. Και τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

7ο Είναι γνωστό ότι το κόστος οποιασδήποτε ενέργειας κυριαρχεί στις μέρες μας. Είναι επίσης γνωστό ότι η ομοσπονδία έχει μεγαλύτερο κόστος από το ενιαίο κράτος. Ποιος λοιπόν θα καταβάλει το επιπλέον κόστος;

8ο Θεωρείται ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν είναι σύμφωνη με την ίδρυση της ΕΕ και το ίδιο ισχύει για την Αγγλική πολιτική, την Τουρκική πολιτική και άλλες χώρες. Πώς είναι δυνατόν ο κύριος μεσολαβητής να είναι από τις χώρες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της ΕΕ αλλά επιδιώκουν για δικά τους συμφέροντα την εξαφάνισή της;

Αναφορικά με τη σύσταση Επιτροπής που συμφωνώ ότι έπρεπε να γίνει πριν αποδεχτούμε τη μορφή της ομοσπονδίας που συζητούμε, πρέπει αυτή να αποτελείται, εάν και εφόσον συγκροτηθεί, από πολιτειολόγους, συνταγματολόγους, ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ΕΕ και με βάση ποιες αρχές ιδρύθηκε, και όχι να ανατεθεί στην προσφάτως συσταθείσα Επιτροπή για μελέτες και έρευνες γεωπολιτικής. Είναι διαφορετικό το αντικείμενο και δεν έχουν καμία σχέση η μία επιτροπή με την άλλη. Αυτό που θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας είναι ότι άλλος είναι ο στόχος και άλλη η μεθοδολογία της διαπραγμάτευσης και άλλο πράγμα είναι οι εξελίξεις που περιμένουμε να γίνουν στην περιοχή μας και θέλουμε να λάβουμε υπόψη μας.

Ελπίζω να αναπτυχθεί ένας υγιής δημόσιος διάλογος και έστω και αργά να δούμε τα υπέρ και τα κατά για όλους τους νομίμους κατοίκους της Κύπρου και ταυτόχρονα σαν Ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσουμε μία πρόταση που να λαμβάνει όλα τα δεδομένα υπόψη. Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, ο φόβος μου είναι ότι θα κρατήσουμε το Κυπριακό ανοικτό χωρίς οποιαδήποτε λύση, πράγμα το οποίο εξυπηρετεί όσους θέλουν να εξαφανίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ύπαρξη του Κυπριακού Κράτους.

*Ο Νίκος Κουτσού είναι Βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου.

Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ