2014-12-02 17:20:40
Φωτογραφία για Πατέρας Ρωμανού: Για ότι συμβεί στο παιδί μου ευθύνεται ο υπουργός
Για τέταρτη εβδομάδα συνεχίσει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, διαμαρτυρόμενος, για το ότι δεν του δίνεται το ελεύθερο να σπουδάσει στη σχολή ΑΕΙ που πέρασε μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς, είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν νωρίτερα οι γονείς του, ο πατέρας του, Γιώργος Ρωμανός τόνισε : «Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο» και σημείωσε ότι «οι συνέπειες για αυτό που θα συμβεί βαραίνουν τον υπουργό», αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανο, τον λόγο πήρε πρώτη η μητέρα του Μπουρζούκου, η οποία είναι η γιατρός των απεργών πεινάς.

«Μιλάω ως μάνα και γιατρός», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Ρωμανός είναι η «ενσάρκωση της αντίστασης», αλλά και πως το Κράτος πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτή τη στιγμή οι απεργοί πείνας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η κατάστασή τους δεν είναι καλή», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».


Όσον αφορά στον Ρωμανό, τόνισε πως δεν έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά και ότι είναι ένας νέος πολιτικός κρατούμενος, οι πράξεις του οποίου ήταν «διαμαρτυρία στο σύστημα».

Στη συνέντευξη συμμετέχουν και οι γονείς του Γιάννη Μιχαηλίδη, επίσης κρατούμενου, ο οποίος ξεκίνησε και αυτός απεργία πείνας μία εβδομάδα αργότερα σε συμπαράσταση προς το Ρωμανό και νοσηλεύεται επίσης. Η μητέρα του αποκάλυψε ότι το πρόβλημα δεν είναι κανούργιο, καθώς δεν έχουν δοθεί άδειες σε έξι κρατούμενους για να φοιτήσουν σε ΙΕΚ, ενώ υπογράμμισε ότι «ποτέ η μόρφωση δε μπορεί να χρησιμοποιείται τιμωρητικά». Ο πατέρας του έκανε «έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν ... προσπαθούν να εξαφανίσουν τα παιδιά μας».

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, και πέραν των γονέων των απεργών πείνας συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός των κρατουμένων, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλάκων ανηλίκων Αυλώνα, η Αναστασία Τσουκαλά, εγκληματολόγος, ενώ την κουβέντα συντονίζει η δημοσιογράφος Μιμίκα Κριτσανίδου.

Στις 18.00 στις 6 έχει προγραμματιστεί στο Μοναστηράκι πορεία αλληλεγγύης από φορείς και ομάδες πολιτών.

Η πρόταση Αθανασίου

Το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου πρότεινε, «μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το νομοθετικό πλαίσιο», τη λύση της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων και χορήγησης άδειας για συμμετοχή στις εξετάσεις, εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για τις εκπαιδευτικές άδειες.

«Σήμερα γίνεται τηλεδιάσκεψη και τελειώνουν πανεπιστημιακές σχολές πάρα πολλοί μαθητές, σπουδαστές, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Και επιπλέον γίνονται δίκες με τηλεδιάσκεψη. Δεν θα μπορούσε να οργανωθεί ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων; Ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τεχνικό μέσο», ήταν η προσωρινή λύση που προτείνει ο υπουργός.

Σχολιάζοντας την πρόταση η καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Παρίσι Νατάσα Τσουκαλά εκτίμησε ότι «η συναινετική λύση που προτείνει ο υπουργός είναι κατ' επίφαση σύννομη», ενώ η ίδια είπε ότι «θα ήθελα να έχω φοιτητές σαν το Νίκο Ρωμανό».

Πηγή: Madata
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ