2014-12-06 10:37:52
Φωτογραφία για Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΒΟΥΛΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠτΔ
Στο μέλλον όμως να αποφασίζει ο λαός

Κριτική στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος, άσκησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας αν και τονίζει ότι αυτή η Βουλή οφείλει υπό τις παρούσες συνθήκες να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου, υπογραμμίζει την ανάγκη στο μέλλον αυτό να γίνεται από τον λαό.

«Πιστεύω ότι αυτή η Βουλή, οφείλει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Γιατί αυτό είναι πράξη καταλαγής και σύμπνοιας για την αντιμετώπιση των πολλών εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων της χώρας και να ολοκληρώσει την συνταγματική αναθεώρηση τώρα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι το 2021 για θεσμική ανάταξη της Χώρας. Αυτά είναι προς το συμφέρον της Χώρας, του Λαού και όλου του πολιτικού συστήματος αλλά και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» αναφέρει ο κ. Σιούφας.

Ωστόσο διερωτάται γιατί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνεται από τη Βουλή και αμφισβητεί την υπόθεση που λέει ότι έτσι επιβάλει ο χαρακτήρας της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας. «Δηλαδή κάνουν λάθος οι Αυστριακοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Φινλανδοί που έχουν σαφέστατα πολιτεύματα προεδρευόμενης δημοκρατίας;» αναφέρει ο κ. Σιούφας.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για μια ενδιάμεση λύση, δηλαδή να γίνεται η εκλογή από το λαό όταν αποτυγχάνει η Βουλή και μάλιστα μόνο μεταξύ των υποψηφίων που απέτυχαν να εκλεγούν, υπογραμμίζει πως με αυτό τον τρόπο επιχειρείται διόρθωση προβλήματος με μεγαλύτερο λάθος. «Μεταβάλλεται έτσι ο Λαός εκβιαστικά από κυρίαρχο σε διαιτητή των πολιτικών. Δεν επιτρέπεται καν σε εκατομμύρια πιθανώς πολιτών να υποδείξουν υποψήφιο/α της αρεσκείας τους» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα η πολυπλοκότητα στην πολιτική είναι κατά κανόνα αυτοκαταστροφική λέγοντας πως οι απλές λύσεις είναι πάντα οι εντιμότερες και προτείνει: «Απευθείας εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το Λαό σε ένα ή δύο γύρους αν απαιτηθεί. Οι υποψήφιοι να προτείνονται από ικανό αριθμό πολιτών ή εκλεγμένων αντιπροσώπων».

Επίσης, προτείνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη σχετίζεται με πολιτικές εξελίξεις όπως ορθά προτείνεται στην πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Επιτροπής Βουλευτών καθηγητή και πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου οι οποίοι συνέταξαν την πρόταση.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ