2014-12-11 10:13:59
Φωτογραφία για «ΞΕΨΑΧΝΙΖΟΥΝ» ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Μέτρο-μέτρο και κωδικό-κωδικό εξετάζουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες για την εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας και ειδικά για το κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αξιολόγησης. Το εν λόγω κλιμάκιο που αποτελείται από στελέχη του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ με ειδικότητα στα δημοσιονομικά έχει αναλάβει να «διπλο-εξετάσει» τις ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2015, ώστε να καταδειχθεί ποιες μπορεί ρεαλιστικά να αποδώσουν και ποιες όχι.

Η τρόικα τοποθετεί στο 1,7 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2015, παρά τα μέτρα άνω του 1 δισ. ευρώ που τις έχει ήδη προτείνει η κυβέρνηση, με το ΔΝΤ μάλιστα να επιμένει πως το κενό είναι και ακόμη μεγαλύτερο. «Ρωτάνε και ακούνε. Δεν περιμένουμε να μας πουν κάτι», σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις εν εξελίξει συζητήσεις, προσθέτοντας πως σε αυτή τη φάση μόνον οι επικεφαλής της τρόικας είναι αρμόδιοι να διαπραγματεύονται επιμέρους ζητήματα.


Στο στόχαστρο τους τεχνικού κλιμακίου της τρόικας  είναι τόσο τα «βασικά» μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το 2015 όσο και τα «προληπτικά». Συνολικά η τρόικα εξετάζει την τεκμηρίωση των εξής παρεμβάσεων:

Τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%.Τα έσοδα που μπορούν να προέλθουν από την αυξανόμενη φορολογική συμμόρφωση (στο ΦΠΑ) μέσω του εξεταζόμενου συστήματος λαχειοφόρου αγοράς για τη συλλογή αποδείξεων.Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των φορολογικών κινήτρων.Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τις καταργήσεις φοροαπαλλαγών , αλλά και την κατάργηση ειδικών φορολογικών καθεστώτων όπως ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.Το κατά πόσο είναι εφικτή η μεγαλύτερη είσπραξη φόρων από τις επιπτώσεις της βελτιωμένης ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα.Τη δυνατότητα εξοικονόμησης από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος 2010.Τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (κατώτατη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης και κατάργηση έως το 2019 όλων των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση προ των 62 ετών).Την απόδοση εσόδων από την απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.Τα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή φόρου πολυτελείας.Την αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, εάν η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ κινηθεί εκτός στόχων.Την κατάργηση απαλλαγών και εκπτώσεων σχετικών με τον ΕΝΦΙΑ.Τα έσοδα από άδειες τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ και άδειες τηλεπικοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνονται πλέον στο τροποποιημένο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.Τα προσδοκώμενα έσοδα από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.Τα  προσδοκώμενα έσοδα από τις αδρανείς  καταθέσεις.Τα  προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση στα έσοδα κλινικών δοκιμών.Τα  προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με τις αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών άδειας κυκλοφορίας, κατάργησης ή τροποποίησης για φάρμακα κ.λ.π..Τα  προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή τελών - τιμολογίου για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών.Τα  προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αν και κυβερνητικές πληροφορίες έφεραν τους επικεφαλής της τρόικας Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) να επιστρέφουν στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου, αυτό θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο δεδομένης της εκκρεμούσας προεδρικής εκλογής, αλλά και των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εάν μάλιστα η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές η συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη θα μετατεθεί επ' αόριστον.

Στην πρόοδο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, στα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, αλλά και στο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την 1η Μαρτίου 2015, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρει.

ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ