2014-12-13 16:46:10
Φωτογραφία για Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας γίνεται θεσμός
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997 και είναι ο μόνος θεσμός στον τομέα του κινηματογράφου για παιδιά και νέους που λειτουργεί στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία που το διέπει, οι σκοποί και οι στόχοι του βασίστηκαν σε ιδέες και προτάσεις του σκηνοθέτηΔημήτρη Σπύρου και υλοποιήθηκαν από το Νεανικό Πλάνο με τη συνεργασία της Νομαρχίας Ηλείας. Στη συνέχεια υποστηρίχτηκε ενεργά από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς του κινηματογραφικού και του εκπαιδευτικού χώρου.

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Νεανικού Πλάνου, διοργανωτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ανακοίνωσε προχθες βράδυ, κατά την τελετή απονομής των βραβείων του 17ου Φεστιβάλ, η κυρία Άντζελα Γκερέκου.

Ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα ετών στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης του Φεστιβάλ που θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο επιτελώντας τον παιδαγωγικό και εκπολιτιστικό του ρόλο, χωρίς να αγωνιά κάθε χρόνο για την επιβίωσή του.


Η υφυπουργός πολιτισμού, που έχει επανειλημμένως εκφράσει την ενθουσιώδη υποστήριξή της στο Φεστιβάλ, τήρησε τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της, και δήλωσε πως οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην τελετή, που έσφυζε από ζωή και νιάτα, παρευρέθηκε με την 13χρονη κόρη της, που όπως είπε, είναι φίλη του Φεστιβάλ.

Η κ. Γκερέκου υπογράμμισε τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο του Φεστιβάλ Ολυμπίας, που, όπως είπε, αποτελεί μια όαση σε ένα περιβάλλον χυδαιότητας και κακογουστιάς, ενώ ταυτόχρονα το έφερε ως παράδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης και ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας. Ανέφερε επίσης πως ευθύς εξαρχής, αντιλήφθηκε την μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ και την συνεισφορά του ως καλλιτεχνικού παράγοντα της περιφέρειας στον πολιτισμό γενικότερα, όταν γνώρισε από κοντά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Σπύρου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος, σχολιάζοντας τα λόγια της κυρίας υφυπουργού υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα στην πορεία της θεσμοθέτησης του Φεστιβάλ ήταν να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία την σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ως θεσμού.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στον Πύργο, πρωτεύουσα του νομού Ηλείας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θεατών που παρακολουθούν τις προβολές και τις εκδηλώσεις του ξεπερνά τις 20.000 ετησίως, ενώ περισσότερα από 250 παιδιά και νέοι συμμετέχουν ενεργά και σε καθημερινή βάση στις δομές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Για το διαγωνιστικό πρόγραμμά του επιλέγει ταινίες που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους, είναι πρόσφατης παραγωγής και μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά περί τις 40 ταινίες και χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Ταινίες μεγάλου μήκους

Β. Ταινίες μικρού μήκους με υπόθεση

Γ. Ταινίες μικρού μήκους κινουμένου σχεδίου

Δ. Digi Kid

Επίσης, σ ένα μεγάλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί και σε άλλες πόλεις του νομού Ηλείας, φιλοξενεί ταινίες εκτός συναγωνισμού (σε αφιερώματα και ειδικές προβολές), διοργανώνει συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις και λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ για τη δημιουργική έκφραση των παιδιών και των νέων λειτουργεί κινηματογραφικά και άλλα εργαστήρια (σκηνοθεσία, μοντάζ, σκίτσο, κινούμενο σχέδιο, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, κολάζ, πηλός, κατασκευή μάσκας κ.ά.) και εκδίδει την εφημερίδα Ζιζάνιο. Οι βραβευμένες ταινίες προβάλλονται και στην Αθήνα (Cine Φιλίπ).

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας αγκαλιάστηκε από το κοινό και κυρίως από τα παιδιά και τους νέους του Πύργου και του νομού Ηλείας. Οι κινηματογραφικοί φορείς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε πολλές χώρες που έχουν αναπτύξει τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους εκτιμούν ιδιαίτερα την προσφορά του στην προώθηση των ποιοτικών ταινιών που απευθύνονται στο παιδικό και νεανικό κοινό. Η εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας στηρίζει ένθερμα τις πρωτοβουλίες του και επιζητά τη συνεργασία του σε κοινές δράσεις και κυρίως στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Οι πολίτες και οι φορείς του νομού Ηλείας, όπου έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, το θεωρούν ως μια κατάκτηση που αναβαθμίζει την πόλη του Πύργου και ολόκληρη την περιοχή.

Στις μέχρι σήμερα διοργανώσεις του το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει προβάλλει στα διαγωνιστικά πρόγραμματά του και στα διάφορα αφιερώματα πολλές εκατοντάδες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από περισσότερες από πενήντα χώρες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κινηματογραφίες αλλά και κουλτούρες, ενώ το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, θεσμικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές).
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ