2014-12-15 17:59:36
Φωτογραφία για Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον REAL FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Δένδια και να συζητήσουμε μαζί του για την πολιτική επικαιρότητα.

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα στους ακροατές σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας αν η αίσθησή σας είναι ότι θα εκλέξει Πρόεδρο η Βουλή αυτή ή αν, αντίθετα, από την πρώτη καταγραφή δυνάμεων οδηγείστε στο αντίθετο συμπέρασμα.

Και επειδή αυτό το δεύτερο φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο, θέλω να ρωτήσω αν σκοπεύει η Κυβέρνηση κάτι να κάνει μέχρι την τρίτη ψηφοφορία για να αλλάξει αυτή την πολιτική αριθμητική.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντίμως, κύριε Χατζηνικολάου, σας απαντώ  καταρχήν ότι δεν ξέρω. Ελπίζω ότι θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βουλή, θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστό και επιβεβλημένο να εκλέξει Πρόεδρο η Βουλή,  αλλά δεν ξέρω αν θα εκλέξει Πρόεδρο η Βουλή. Διότι δεν ξέρω πώς σκέφτονται οι συνάδελφοι, μερικοί τουλάχιστον από τους συναδέλφους,  των οποίων  θα είναι κρίσιμη η ψήφος τους για να φτάσουμε στους 180.


Νομίζω όμως ότι αν κάτι έχει γίνει φανερό αυτές τις μέρες είναι το τι μεγάλη ζημιά θα πάθουμε ή κινδυνεύουμε να πάθουμε,  για να είμαστε ακριβείς, εάν δεν εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό, κύριε Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, νομίζω ότι και ο κάθε Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει ότι αυτή τη στιγμή….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί μου θυμίζει λίγο την περίοδο του ’81 που όλοι έλεγαν ότι αν έρθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία θα γκρεμιστεί το σύμπαν, αλλά δεν γκρεμίστηκε τίποτα. Και τότε μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», για τις «Βάσεις του θανάτου» που πρέπει να φύγουν και δεν είδαμε κάτι να συμβαίνει τρομερό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Το θυμάστε Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα δεν λένε τέτοια πράγματα αυτοί. Τους βλέπω να λένε εντός ευρωζώνης, εντός…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά, αλλά υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που καθιστούν τη συγκυρία πολύ πιο επικίνδυνη.

Εξηγούμαι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε ένα δημόσιο χρέος το οποίο δεν υπερέβαινε το 28% του ΑΕΠ τότε από τον μακαρίτη τον Γεώργιο Ράλλη.

Επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μπροστά του όλους τους χρηματοδοτικούς κρουνούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε, της τότε ΕΟΚ για την ακρίβεια, ανοιχτούς.

Θυμηθείτε ότι ξεκίνησε αμέσως με τα ΜΟΠ, με τη σειρά των πακέτων τα οποία του επέτρεψαν να χρηματοδοτήσει τις μισθολογικές αυξήσεις που εκ των υστέρων κρινόμενες δεν έπρεπε να είχαν γίνει και την μεγάλη αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων που βεβαίως, πάλι εκ των υστέρων κρινόμενο, δεν έπρεπε να είχε γίνει.

Εδώ βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που δεν υπάρχει, δυστυχώς για τη χώρα,  τίποτα από όλα αυτά. Ο οποιοσδήποτε αναλάβει αν δεν έχει μία πολύ σαφή ατζέντα και μία πολύ σαφή απόφαση να εφαρμόσει συγκεκριμένο τρόπο και αν θέλετε συγκεκριμένο κώδικα διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας, θα βρεθεί, φοβάμαι, σε έναν  κυκεώνα. Και όχι μόνο αυτός αλλά και η χώρα.

Νομίζω, λοιπόν, ότι θα ήταν άπειρα προτιμότερο η παρούσα Κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της το ’16 και ο ελληνικός λαός να την κρίνει θετικά ή αρνητικά αναλόγως με το ισοζύγιο που τότε που θα του παραδώσει.

Αυτή είναι η γνώμη μου. Σέβομαι απολύτως, βεβαίως, τη σοφία των συναδέλφων βουλευτών, αλλά φοβάμαι ότι αν δεν εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας θα μπούμε όλοι σε έναν πολύ μεγάλο μπελά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Δένδια, πρέπει να σας πω ότι γνώμη μου είναι ότι ο φόβος δεν πουλάει εκλογικά. Η ελπίδα πουλάει καλύτερα εκλογικά. Και φοβούμαι ότι η Νέα Δημοκρατία επενδύει πάρα πολύ στο φόβο αυτή την περίοδο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, συμφωνώ μαζί σας. Πράγματι ο φόβος ή εν πάση περιπτώσει αυτής της μορφής η κακή πρόβλεψη δεν είναι δυνατό εκλογικό όπλο, συμφωνώ σε αυτό που λέτε. Το μόνο που θα άλλαζα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και λέω πουλάει καλύτερα γιατί δυστυχώς μέχρι τώρα η σύγχρονη πολιτική μας ιστορία από τη μεταπολίτευση και μετά έδειξε ότι όποτε υπήρξαν συνθήματα ελπίδας ήταν προεκλογικά τερτίπια, δεν εφαρμόστηκαν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για αυτό εγώ την ελπίδα θα την μετέτρεπα, να μην πω την βαριά λέξη ψεύδος, σε μία παραμυθία; Η διάθεση να πούμε κάτι ευχάριστο που δεν φαίνεται να υπάρχει; 

Νομίζω ότι αυτό κάνει  ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, αλλά αυτό είναι μία  κουβέντα που θα την κάνουμε αν πάμε σε εκλογές. Νομίζω ότι ο καθένας σε αυτή τη συγκυρία έχει υποχρέωση απλώς να πει την αλήθεια.

Ξέρω καλά ότι πολλές φορές, η αλήθεια δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Και αυτή τη φορά η αλήθεια δεν είναι πολύ ευχάριστη. Η αλήθεια ως έχει.

Βεβαίως, υπάρχει ελπίδα αλλά για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η ελπίδα θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Εάν αντίθετα πάμε στη λογική αυτή την οποία η Αντιπολίτευση ευαγγελίζεται, 300.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, επαναπροσλήψεις, ακυρώσεις στις συγχωνεύσεις σχολείων -  ό,τι μπορείτε να φανταστείτε έχει υποσχεθεί κατά καιρούς -  τότε θα βρούμε, σας το είπα και πριν, έναν  πολύ-πολύ μεγάλο μπελά.

Όχι μόνο δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά, αυτό είναι δεδομένο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως άρχισαν να υπάρχουν και τα πρώτα δημοσιεύματα που λένε ότι η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία κινδυνολογούν. Μιλώ για το δημοσίευμα στη Wall Street Journal η οποία κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για άκρατη κινδυνολογία. Θέλω να πω δεν υπάρχουν δημοσιεύματα μόνο της μίας πλευράς, φαίνεται ότι αρχίζουν και υπάρχουν και δημοσιεύματα της άλλης πλευράς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και η Αριστερά γενικά δεν στερείται προσβάσεων στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, καλά, δηλαδή τα μεν δημοσιεύματα είναι δημοσιεύματα που αυθορμήτως γράφονται ενώ τα άλλα είναι δοσμένα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, να εξηγήσω. Δεν το αποδίδω στον ΣΥΡΙΖΑ.  Λέω η Αριστερά, δεν το αποδίδω στην ελληνική Αριστερά. Άνθρωποι που έχουν αυτή τη σκέψη και αυτή την κουλτούρα. Και αν θέλετε υπάρχουν, θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση αυτό το πράγμα, πάρα πολλοί οικονομολόγοι στον κόσμο οι οποίοι παραπλανώνται από ένα κομμάτι των τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή αυτό που οι Αμερικανοί λένε quantity devising, την αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας, υπάρχουν πάρα πολλοί οικονομολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες που εκλαμβάνουν ότι αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μη όντας κοντά στα πράγματα και μη βλέποντας από κοντά την πραγματικότητα παραπλανώνται και αυτοί από το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το οποίο γενικά εφαρμοζόμενο στην ευρωζώνη δεν θα ήταν κατ΄ ανάγκη αρνητικό.

Ειδικά όμως στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει νομισματική χαλάρωση της ευρωζώνης μόνον.  Μπαίνει σε μια περαιτέρω εξειδίκευση σειράς παροχών προς το ελληνικό εκλογικό σώμα που θα είναι καταστροφικές. Για αυτό παραπλανώνται μερικοί…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ρωτήσω κάτι, γιατί κύριε Υπουργέ δεν ψηφίσατε πρώτα τα μέτρα και να πάτε μετά στην εκλογή Προέδρου τον  Φεβρουάριο;  Θέλω να πω μήπως εδώ η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι διότι έρχονται καινούργια «φασούλια» που λένε στο χωριό μου, έρχονται καινούργια σκληρά μέτρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως πάντα μια πονηρή ερώτηση. Να σας πω, νομίζω ότι είχαμε πια φτάσει σε ένα σημείο που το πράγμα έπρεπε να ξεκαθαρίσει. Δεν είχε έννοια να πάμε περαιτέρω. Και νομίζω ότι ήταν, θα μου επιτραπεί η έκφραση, σοφή η απόφαση του πρωθυπουργού εδώ και απόλυτα σωστή.

Τι θέλουμε; Θέλουμε αυτή η Κυβέρνηση να συνεχίσει ή θέλουμε αυτή η Κυβέρνηση να μην συνεχίσει;  Θέλουμε καταρχήν να φύγει το θεσμικό ζήτημα της εκλογής Προέδρου ως ενός ενωτικού παράγοντα ή θέλουμε να το μετατρέψουμε σε τμήμα της εκλογικής αντιπαράθεσης;  Σε αυτά η Βουλή πρέπει να τοποθετηθεί.

Από εκεί και πέρα,  εφόσον τοποθετηθεί σε αυτά μπορούμε επί της ουσίας των οποιωνδήποτε μέτρων απαιτηθούν και αν απαιτηθούν, διότι νομίζω ότι αν εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας θα υπάρξει τέτοια συντριπτική αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη υπέρ της Ελλάδας που θα δούμε ελαχιστοποίηση των απαιτήσεων και από πλευράς τρόικα και από πλευράς…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ρωτήσω κάτι, εάν τελείωνε τώρα η 4ετία –το ρωτά ένας φίλος από το twitter- μου λέει ρώτησε τον κύριο Υπουργό εάν έκλεινε τώρα η 4ετία τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία, θα ακύρωνε τις εκλογές πάλι με τη θεωρία του εθνικού κινδύνου τον οποίο υποκρύπτει η πιθανότητα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι βέβαια. Θα έκανε απολογισμό μέχρι στιγμής.  Όμως δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι ο απολογισμός αυτός θα ήταν στο μέσο μιας πορείας.  Η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει έναν άθλο.  Η ελληνική κοινωνία αν θέλετε, έχει αντιμετωπίσει τα δίδυμα ελλείμματα.

        Αλλά από εκεί και πέρα έχει μπροστά της ακόμα πάρα πολλές διαρθρωτικές μεταβολές τις οποίες πρέπει να κάνει. Κρίνεται, εάν κριθεί σήμερα, κρίνεται για το μισό του έργου της, αν θέλετε για το πιο άχαρο κομμάτι του έργου της.  Αλλά ξαναλέω, εάν η συγκυρία το απαιτήσει πάντα η απόφαση του ελληνικού λαού και της κοινωνίας είναι σεβαστή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Θα μπορούσε να είναι η λύση για να εκλεγεί Πρόεδρος μια πολιτική συμφωνία  με την αντιπολίτευση ή με τμήμα της αντιπολίτευσης μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας ώστε να κλειδώσει, να το πω έτσι, ότι θα έχουμε εκλογές σύντομα μέσα στο 2015, αμέσως δηλαδή λίγους μήνες μετά την προεδρική εκλογή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εξ ακοής δεν θα μου πολυάρεσε. Αλλά μιλώ για τον εαυτό μου από εδώ και πέρα, αυτά είναι αρμοδιότητα συνολικά της Κυβέρνησης και ιδίως του πρωθυπουργού.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί δεν θα σας άρεσε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, γιατί νομίζω ότι πρέπει να δοθεί χρόνος σε μια Κυβέρνηση να κριθεί για όλο το έργο της. Ούτως ή άλλως υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν,  οι οποίες υπό το κράτος πάντα της επερχόμενης εκλογικής μάχης γίνονται ή «κολοβά» ή δεν γίνονται καθόλου.

        Θα ήθελα πάρα πολύ η Κυβέρνηση αυτή να έχει το χρόνο να ολοκληρώσει αυτό το οποίο έχει  ξεκινήσει και να κριθεί για όλο. Όμως ούτως ή άλλως…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, σας ρωτώ γιατί έχει δημιουργηθεί η αίσθηση σε τμήμα της κοινής γνώμης ότι η Κυβέρνηση παραδίδει την εξουσία, παραδίδει τη σκυτάλη. Δίνει δηλαδή την «καυτή πατάτα» στα χέρια του Τσίπρα.  Διότι αλλιώς θα έβρισκε έναν τρόπο να συμφωνήσει ότι πάμε άλλους 4, 5, 6 μήνες εκλέγουμε Πρόεδρο, προχωράμε αυτά που πρέπει να προχωρήσουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό ο κος Τσίπρας καταρχήν ουδέποτε το πρότεινε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν και άλλα κόμματα στην αντιπολίτευση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Όμως, λέω το εξής:  Εάν όλοι συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία, αυτό φαντάζομαι υπονοεί η έκφραση «καυτή πατάτα», τότε αυτός ο οποίος θα έπρεπε…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά που θα ψηφίσετε Γενάρη, Φλεβάρη εάν εκλέξετε Πρόεδρο υπονοεί η έκφραση η «καυτή πατάτα».

.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν λοιπόν αυτό είναι ακριβές,  που θα το δεχθούμε ως σκεπτικό καταρχήν, ο πρώτος ο οποίος θα είχε κάθε συμφέρον να διατηρηθεί η ομαλότητα και να εκλεγεί Πρόεδρος θα ήταν ο κος Τσίπρας.

        Βλέπετε όμως πόσο επισπεύδων φέρεται και το πόσο επιμένει για την άμεση προσφυγή σε κάλπες γιατί αυτό κάνει, χρησιμοποιεί ένα θεσμό ενωτικό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκβιάσει δια της εκλογής του προσφυγή στην κάλπη…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Πάντως και το ΔΝΤ, που τις ημέρες που εσείς προσπαθείτε να εκλέξετε Πρόεδρο, δηλώνει ότι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι πολύ ψηλά ακόμη, δεν σας βοηθά πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθόλου δεν μας βοηθά. Όπως δεν μας βοηθούν και οι διάφορες παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται νομίζω με αγνή πρόθεση Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έξωθεν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά δεν βοηθούν την ελληνική κοινωνία. Εγώ αν είχα δυνατότητα να απευθυνθώ στους φίλους μας, θα τους παρακαλούσα να επιτρέψουν στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό να αποφασίσει μόνος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Αυτή είναι μία πολύ σαφής δήλωση. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ