2014-12-16 11:24:22
Φωτογραφία για Η έλλειψη  νταουλιών μαστίζει την Ρωσία
Σε νέα «βουτιά» ρούβλι και πετρέλαιο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στο ρούβλι και τις τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αδυνατεί να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα μέσω των συμβατικών εργαλείων (παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, αυξήσεις επιτοκίων), ενώ ο ΟΠΕΚ δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να επιχειρήσει να φρενάρει την κατρακύλα του μαύρου χρυσού Πραγματικά, το ρούβλι παρουσίασε χθες εικόνα κατάρρευσης, καθώς αφού έσπασε με χαρακτηριστική ευκολία το φράγμα των 60 ρουβλίων/δολάριο (από 58 ρούβλια/δολάριο στο κλείσιμο της Παρασκευής), οι μαζικές ρευστοποιήσεις επιταχύνθηκαν, με αποτέλεσμα στις απογευματινές συναλλαγές να φτάσει στα 64 ρούβλια/δολάριο και στα78,87 ρούβλια/ευρώ, με ημερήσιες απώλειες της τάξης του 10%, αντίστοιχες με αυτές του δείκτη MICEX στο Χρηματιστήριο της Μόσχας (που αποτιμάται σε ρούβλια)
. Το ξεπούλημα επεκτάθηκε και στα ρωσικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις είναι πλέον υψηλότερες από αυτές των ομολόγων της...Ρουάντα και της Κένυα, ενώ αυξάνεται η φημολογία στην αγορά για την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων προκειμένου να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων, παρότι αυτό θα απομόνωνε πλήρως τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες μακροπρόθεσμα.

Νέες επιθέσεις Καταλυτικά για τη νέα «επίθεση» στις ρωσικές αγορές λειτούργησε το νομοσχέδιο που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο για σύσφιξη των αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα (έστω και αν δεν το έχει υπογράψει ο πρόεδρος Ομπάμα) αλλά και η προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) ότι σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου κυμανθούν σε μέσα επίπεδα 60 δολ./βαρέλι το 2015, τότε η Ρωσία κινδυνεύει με βαθιά ύφεση το επόμενο έτος, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,5%. Η δραματική αυτή προειδοποίηση συνέπεσε με την πτώση του μαύρου χρυσού κοντά ακριβώς σε αυτό το επίπεδο, αφού χθες το μπρεντ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τα 60,28 δολ./βαρέλι (χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009) προτού ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια. Το δε αμερικανικό αργό έχει... προ πολλού απομακρυνθεί από το φράγμα των 60 δολ./βαρέλι και οδεύει πλέον προς το επόμενο σημείο τεχνικής αντίστασης, τα 55 δολ./βαρέλι, αφού χθες υποχώρησε έως και τα 55,18 δολ./βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες της τάξης του 4%.

Αμετανόητος ο ΟΠΕΚ Αφορμή για τη νέα «βουτιά» των τιμών έδωσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μειώσει την παραγωγή του ακόμα και αν το πετρέλαιο φτάσει στα 40 δολ./βαρέλι και ότι θα περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκτάκτως. Ο μαύρος χρυσός «κηλίδωσε» και χθες τα χρηματιστήρια, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να διευρύνουν τις απώλειές τους, αδυνατώντας να σταθεροποιηθούν μετά τη χειρότερη εβδομάδα από το 2011: Ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε κατά 2,52%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 2,72%, ο FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 2,81% και o IBEX στη Μαδρίτη κατά 2,38%.

Imerisia

Το yield στο κρατικό ομόλογο 2023 της Μόσχας έχει εκτιναχθεί στο 6,86% σήμερα, παραπάνω από τα yields της Ρουάντας και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Το ρούβλι διολίσθησε επί έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 60 ανά δολ., καθώς η επενδυτική ψυχολογία έναντι της ρωσικής οικονομίας επιδεινώνεται, ανεξάρτητα από το σημερινό, πρόσκαιρο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Το ρωσικό νόμισμα διολίσθησε 3,5% σήμερα έως το χαμηλό του 60,63. Με την τωρινή βουτιά επιτείνεται η βύθιση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου φέτος στο 45,6%, με τη δεύτερη χειρότερη εμφάνιση στον κόσμο μετά το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας χρίβνια.

Την ίδια ώρα, τα yields (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομόλογα της Ρωσίας σημειώνουν μεγάλη άνοδο. Το yield στο κρατικό ομόλογο 2023 της Μόσχας έχει εκτιναχθεί στο 6,86% σήμερα, παραπάνω από τα yields της Ρουάντας και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Στην αγορά εταιρικών ομολόγων η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη, με το senior ομόλογο 2022 της Rosneft να βουλιάζει στα 70,2 σεντς ανά δολάριο με yield 10,1%, της Gazprom στα 87 σεντς και της Lukoil στα 74 σεντς. 

Η τιμή του πετρελαίου, αν και ανακάμπτει σήμερα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, παραμένει 43% χαμηλότερη μέχρι στιγμής στο 2014, όσον αφορά τις τιμές του Brent.

Η Ρωσία αντλεί το 50% των εσόδων του προϋπολογισμού της από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο των ρωσικών χρηματιστηριων, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο νόμου για αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και έγκριση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
 Euro2Day
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ