2014-12-18 07:31:05
Φωτογραφία για Χριστουγεννιάτικα ταξίδια με γνώση των δικαιωμάτων των επιβατών!
Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μόνο ο Άγιος Βασίλης μπορεί να ταξιδεύει χωρίς κανένα πρόβλημα και καθυστέρηση. Αν λοιπόν προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και υπεραστικό λεωφορείο την περίοδο αυτή ενημερωθείτε πρώτα για τα δικαιώματά σας ως επιβάτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει ενημερωτική εκστρατεία για τα δικαιώματα των επιβατών. Οι επιβάτες πλέον προστατεύονται νομοθετικά, είτε ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, είτε με πλοίο ή υπεραστικά λεωφορεία και μπορούν να ζητήσουν συνδρομή και υπό ορισμένες προϋποθέσεις αποζημίωση εάν το ταξίδι τους καθυστερήσει ή ακυρωθεί. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό ιστότοπο:

(http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_el.htm)

Αναλυτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες, βίντεο κλπ.) της ενημερωτικής εκστρατείας έχει αναρτηθεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο:


(http://europa.eu/youreurope/promo-passenger-rights/site-description/index_en.htm)

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2013 διακινήθηκαν μέσω των Ελληνικών αεροδρομίων περισσότεροι των 33,6 εκατομμυρίων επιβατών. Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία σε επίπεδο ΕΕ στη διακίνηση επιβατών μέσω πλοίων και μόνο μέσω των λιμανιών της Αττικής (με κυρίαρχο λιμάνι φυσικά τον Πειραιά) ταξίδευσαν το 2012 περισσότεροι των 15,5 εκατομμυρίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι επιβάτες των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προσέγγισαν και τα 30 εκατομμύρια (ανά έτος).

Λόγω της σπουδαιότητας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην Ελλάδα, τον προηγούμενο χρόνο (27 Ιουνίου 2013), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών οργανώθηκε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και ειδικά όσοι ταξιδεύουν με πλοίο, για τα δικαιώματά τους.

Το υλικό της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών έχει τοποθετηθεί και διακινείται σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς τρένων και υπεραστικών λεωφορείων σε όλη την ΕΕ, ενώ η πληροφόρηση παρέχεται επίσης σε μορφές κατάλληλες για άτομα με αναπηρίες, όπου αυτό είναι δυνατό. Ταυτόχρονα υλοποιούνται διάφορες δράσεις ενημέρωσης με τη συνδρομή φορέων (Συνήγορος του Καταναλωτή-ECC/Net, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Καταναλωτικές Οργανώσεις κλπ.) και διάχυση της πληροφόρησης μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Για να επισκεφτείτε το λογαριασμό της εκστρατείας στο facebook πληκτρολογήστε:

Τα 10 κύρια δικαιώματα επιβατών

1. Δικαίωμα πρόσβασης στις μεταφορές χωρίς διακρίσεις

2. Δικαίωμα κινητικότητας: δυνατότητα πρόσβασης και παροχή συνδρομής χωρίς πρόσθετο κόστος σε επιβάτες με αναπηρία και σε επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα

3. Δικαίωμα ενημέρωσης πριν από την αγορά και κατά τα διάφορα στάδια του ταξιδιού, ιδίως σε περίπτωση διακοπής.

4. Δικαίωμα ακύρωσης του ταξιδιού (επιστροφή ολόκληρου του κόστους του εισιτηρίου) όταν το ταξίδι δεν εκτελείται σύμφωνα με το σχεδιασμό

5. Δικαίωμα εκπλήρωσης της σύμβασης μεταφοράς σε περίπτωση διακοπής (μεταφορά σε άλλο δρομολόγιο και εκ νέου κράτηση)

6. Δικαίωμα αξίωσης συνδρομής σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης στα σημεία αναχώρησης ή ανταπόκρισης

7. Δικαίωμα αποζημίωσης

8. Δικαίωμα επίκλησης της ευθύνης μεταφορέα έναντι των επιβατών και των αποσκευών τους

9. Δικαίωμα χρήσης ταχύρρυθμου και προσπελάσιμου συστήματος διεκπεραίωσης καταγγελιών

10. Δικαίωμα πλήρους εφαρμογής και αποτελεσματικής επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ για τα δικαιώματα επιβατών
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ