2014-12-22 11:40:06
Φωτογραφία για Κασίνης: Προδότες όσοι μιλούν για δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας
Την ανάγκη ανάδειξης των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αεριού της Κύπρου και του ενεργειακού ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει για την ΕΕ τόνισε ο Κ. Μαυρίδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λευκωσία με θέμα «Πολιτικές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ εντός της ΕΕ» σύμφωνα με Δελτίο Τύπου το οποίο εκδόθηκε από τον Ευρωβουλευτή.

Εκτός από τον Ευρωβουλευτή, ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Δρ Σόλων Κασίνης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ελλάδας για θέματα υδρογονανθράκων και συντονιστής ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος.

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι στην Αν. Μεσόγειο υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία με επίκεντρο την ενέργεια που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τη σημασία της Κύπρου εντός της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα για συνδυασμό συμφερόντων των χωρών της περιοχής με βάση τους υδρογονάνθρακες, το περιέγραψε ως μια σπάνια συγκυρία για την Αν
. Μεσόγειο παρόμοια με ευθυγράμμιση των πλανητών. Η συγκυρία αυτή, τόνισε, μπορεί να έχει νόημα απέναντι στα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, εφόσον περιλαμβάνει και αμυντική συνεργασία. Σημείωσε επίσης την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία τερματικού υγροποίησης με σημαντικές οικονομικές και πολιτικές επιδράσεις καθώς και την ανάγκη επίσπευσης των σχεδιασμών ώστε να στερεωθεί η διακρατική συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο προτού η ευκαιρία χαθεί.

Γιατί, όπως εξήγησε, ένας μόνο κρίκος να απουσιάζει από αυτή την ευθυγράμμιση (π.χ. η Αίγυπτος ή το Ισραήλ), το εγχείρημα καθίσταται πιθανώς ανέφικτο. Υπέδειξε επίσης ότι «με σωστή διαχείριση από την Κυβέρνηση προς την ΕΕ, θα μπορούσε η χρηματοδότηση του κυπριακού εγχειρήματος να γίνει μέσω του νέου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ύψους 315 δις, που έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Προδότες χαρακτήρισε ο Δρ Σόλων Κασίνης όσους μιλούν για τη δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας και υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Επιπλέον επεσήμανε τη σημασία κατασκευής τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναφορικά με την ανακοίνωση για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο «Ονασαγόρας» ο κος Κασίνης τόνισε ότι η μικρή ποσότητα αερίου στο συγκριμένο οικόπεδο δεν είναι κάτι που πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού ήταν αναμενόμενο βάσει των σεισμικών ερευνών που είχαν γίνει, αφήνοντας να εννοηθεί για πιθανότητα ύπαρξης σκοπιμοτήτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης και ο πρώην υπουργός Αντώνης Μιχαηλίδης. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κος Συλικιώτης συμφώνησε για την ανάγκη προβολής της στρατηγικής σημασίας των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς και για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, ενώ ο κος Αντ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στα συμβόλαια με την εταιρεία Noble σημειώνοντας ότι τον τελικό λόγο για την εμπορική εκμετάλλευση έχει η εταιρεία και όχι το κράτος, αφήνοντας υπόνοια ότι η ευθύνη βαραίνει την παρούσα κυβέρνηση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ