2012-04-30 21:12:05
Φωτογραφία για Μπλάκ άουτ… στην αγορά ενέργειας
Βραχυκυκλωμένη εικόνα παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με τον κίνδυνο να παρασύρει και άλλες εταιρείες παροχής ρεύματος.

Τα τεράστια και συσσωρευμένα ελλείμματα είναι η δαμόκλειος σπάθη της αγοράς προκαλώντας ηλεκτροπληξία στην Οικονομία.

Η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας εκδίδει συνεχώς δραματικές και απειλητικές ανακοινώσεις με σκοπό να καλυφθούν, μέχρι σήμερα, ελλείμματα ύψους 350 εκατ. ευρώ με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και προσωρινά η κατάσταση, διαφορετικά προειδοποιεί για κίνδυνο ακόμα και του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Μόνον από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το έλλειμμα στο τέλος του 2011, ένα έλλειμμα που κτίστηκε σταδιακά από το 2009 και προέκυψε επειδή τα συνολικά έσοδα από το ειδικό τέλος ΑΠΕ (που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μαζί με το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος), είναι λιγότερα από τα ποσά που δίδονται στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας και ανήλθε στα 195 εκατ. ευρώ! Εξαιτίας του ελλείμματος αυτού, ο αρμόδιος φορέας για την πληρωμή των παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας, ο ΛΑΓΗΕ, καθυστερεί πάνω από δύο μήνες να τους εξοφλήσει.


Από την άλλη πλευρά, στο «κόκκινο» βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, έχουν φθάσει δηλαδή πάνω από το 20% του τζίρου της, προκαλώντας στην επιχείρηση πρωτοφανή οικονομική ασφυξία και αδυναμία έγκαιρης αποπληρωμής των υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με μελέτη της Pricewaterhouse Coopers Business Solutions, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ με αντικείμενο τη βελτιστοποίηση των ταμειακών ροών στην αγορά ηλεκτρισμού, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των διαφόρων φορέων ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ κ.λπ. προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παραγωγούς ΑΠΕ υπερβαίνουν τα 110 εκατ. ευρώ.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ