2014-12-29 04:39:06
Φωτογραφία για Η «Δεξιά Παράταξη» κατέλαβε έναν ναό στα δυτικά της Ουκρανίας
Η κατάληψη δύο ναών ταυτόχρονα της ενορίας του Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έγινε την προηγούμενη νύχτα Σε έναν από αυτούς όρμησαν οι μαχητές του εξτρεμιστικού κινήματος «Δεξιά Παράταξη», όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

«Στον οικισμό Μπαντόβκα οι σωματώδεις μαχητές της «Δεξιάς Παράταξης» έκοψαν τις κλειδαριές και όρμησαν στο ναό. Με πρωτοβουλία της κατάληψης του ναού στο χωριό Πτίτσια βγήκε ο ιερέας του Πατριαρχείου του Κιέβου στην περιοχή Ντουμπνένσκι Ίγκορ Ζαγκρεμπέλνι», όπως λέγεται στην ανακοίνωση.

Στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισαν ότι οι αποσχιστές επίσης προσπάθησαν να καταλάβουν την εκκλησία στο χωριό Πόβτσα, όμως οι πιστοί κατάφεραν να τους αποτρέψουν.

Μια εβδομάδα πριν η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του πατριαρχείου της Μόσχας απέστειλε την επιστολή στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο με παράκληση «να εξασφαλίσει μια πρέπουσα και αμερόληπτη ανάκριση των γεγονότων» της λεηλασίας και της κατάληψης των εκκλησιών.


Πριν από αυτό, την επιστολή στον Ποροσσένκο απέστειλε ο Μητροπολίτης Ιλλαρίων του Ντονέτσκ και της Μαριούπολης με παράκληση να θέσει υπό τον προσωπικό έλεγχο την ανάκριση του περιστατικού της λεηλασίας στο Ντονμπάς από τους μαχητές της Εθνικής Φρουράς της σκήτης της Ιεράς Μονής των Ιβήρων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Τη νύχτα της 18ης Δεκεμβρίου στο χώρο της σκήτης όρμησαν 10 ένοπλοι άνθρωποι που συστήθηκαν ως μαχητές της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. ΟΙ στρατιώτες έκλεισαν τις καλόγριες και τον φύλακα στο κτίριο της σκήτης, αφού πρώτα τους πήραν κλειδιά, διαβατήρια και κινητά τηλέφωνα, και, έχοντας σκοτώσει το σκύλο στην αυλή, λεηλάτησαν την έδρα της ενορίας: έκλεψαν πράγματα αξίας, εικόνες, συσκευές γραφείου, σερβίτσια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και πολλά άλλα.

«Έγινε η πράξη λεηλασίας, κλοπής, βίας στους πολίτες της Ουκρανίας από την πλευρά των Ουκρανών στρατιωτών, και το πιο απάνθρωπο ήταν η αμαρτία ιεροσυλίας, αφού έγινε η επίθεση στον ορθόδοξο τόπο, τη εν λειτουργία σκήτη της γυναικείας Ιεράς Μονής των Ιβήρων που φυλασσόταν υπό τους βομβαρδισμούς από δύο αβοήθητες ηλικιωμένες γυναίκες-καλόγριες. Πώς άραγε μπορεί κανείς να εκτιμήσει το σημερινό γεγονός και τι να απαντήσουμε στους ανθρώπους που ήδη σήμερα κάνουν την ερώτηση, πώς μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;» λέγεται στην επιστολή του μητροπολίτη που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ενορίας.

Όπως είπε ο μητροπολίτης, αναγκάστηκε να απευθυνθεί αυτοπροσώπως στον Πιότρ Ποροσσένκο ως «Ανώτατο Στρατάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», επειδή «η κατάσταση έχει υπερβεί όλα τα όρια της ανθρώπινης υπομονής».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ