2015-01-04 12:57:42
Φωτογραφία για Ερντογάν: Ωμός εκβιασμός στην ΕΕ με φόντο τη συμφωνία με Πούτιν
Τουρκικό παζάρι με Βρυξέλλες για ξεπάγωμα του κεφαλαίου «Ενέργεια»

Βρυξέλλες: Πρακτική ωμού εκβιασμού επιστράτευσε η Τουρκία σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ασκώντας πιέσεις προς την ηγεσία της Ε.Ε. για ξεπάγωμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Ενέργεια», το οποίο έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, μονομερώς, με απόφαση που έλαβε το 2009.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ρόλο εκβιαστή ανέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε κυριολεκτικά «στήλη άλατος» τις Βρυξέλλες στήνοντας ένα άνευ προηγουμένου ανατολίτικο παζάρι.

Η νέα τουρκική κίνηση εκδηλώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της Τουρκίας με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί τι προνοεί η πολυδιαφημισμένη ενεργειακή συμφωνία στην οποία δήλωσαν ότι έχουν καταλήξει ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.


Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι εάν επιθυμεί η Ε.Ε. να λάβει γνώση των λεπτομερειών της ενεργειακής συμφωνίας Άγκυρας-Μόσχας, τότε θα πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 15 των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για την «Ενέργεια».

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέδειξε μάλιστα ότι οι διμερείς συζητήσεις Άγκυρας-Βρυξελλών επί θεμάτων ενεργειακής πολιτικής θα ενισχύονταν εάν η Ε.Ε. προχωρούσε στο ξεπάγωμα του ομώνυμου κεφαλαίου, κάτι βεβαίως που προϋποθέτει την άρση του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε αντιλαμβάνονται ότι «η Λευκωσία δεν κάνει καμιά σκέψη για ξεπάγωμα του κεφαλαίου ‘Ενέργεια’», δεδομένου ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά έχει προβεί στις γνωστές προκλητικές κινήσεις με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και τη συνοδεία του, αμφισβητώντας τόσο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των χωρικών της υδάτων, όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι ίδιοι κύκλοι μας ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες είχαν πληροφορίες για την πρόθεση εκδήλωσης του τουρκικού εκβιασμού, αλλά δεν ανέμεναν ότι αυτή θα εκδηλωνόταν από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν. «Και σίγουρα όχι με το ωμό ύφος που εκδηλώθηκε».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ιστοσελίδα «EUosberver», επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη, δημοσίευσε πληροφορίες για την ενδεχόμενη εκδήλωση των τουρκικών εκβιασμών στις 3 Δεκεμβρίου, πέντε δηλαδή μέρες πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης Ερντογάν-Μογκερίνι. Ο εν λόγω Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε προβλέψει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε τη συμφωνία Ερντογάν-Πούτιν ως μοχλό πίεσης για το ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων και δη του ομώνυμου κεφαλαίου «Ενέργεια».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», πέντε μέρες αργότερα, οι προβλέψεις της Ε.Ε. (σ.σ. στη βάση και πληροφοριών), έγιναν πραγματικότητα.

Ο κ. Ερντογάν έχοντας εκ δεξιών του την Φεντερίκα Μογκερίνι και εξ αριστερών του τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα αλληθωρίζει πλέον προς τη Μόσχα σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό παιγνίδι και με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο, ζήτησε ανταλλάγματα, παραπέμποντας σε ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Και προέβη σε ειδική αναφορά για ξεπάγωμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Ενέργεια». Παρόντες στην ίδια συνάντηση (καθήμενοι σε καναπέδες και όχι δίπλα από τον Τούρκο Πρόεδρο) ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ και οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, Γιοχάνες Χαν και Χρήστος Στυλιανίδης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, αρκέστηκε να επαναλάβει την κλασική θέση των Βρυξελλών για συνεργασία με την Άγκυρα στα ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια.

Σημειώνεται ότι πέραν από το ξεπάγωμα του κεφαλαίου 15 για την «Ενέργεια», η Τουρκία εμμένει και σε ξεμπλοκάρισμα των κεφαλαίων 23 και 24, για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη «Δικαιοσύνη», τα οποία επίσης μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη μονομερή απόφαση που λήφθηκε το 2009, επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, λαμβανομένης υπόψη και της στάσης της Λευκωσίας, οι πιθανότητες για ξεπάγωμα των εν λόγω τριών κεφαλαίων είναι «εξαιρετικά περιορισμένες».

Αντίθετα, οι ίδιοι κύκλοι, θεωρούν ότι ουσιαστικές πιθανότητες συγκεντρώνει το ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου 17 «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», το οποίο είχε μπλοκάρει μονομερώς το 2007 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Άγκυρα και Βρυξέλλες επενδύουν στον Φρανσουά Ολάντ για ξεπάγωμα του εν λόγω διαπραγματευτικού κεφαλαίου.

Στον πάγο από το 2009

Το κεφάλαιο «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι συνολικά κεφαλαίων που πάγωσε μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, με απόφαση του τότε ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού είχε μάλιστα καταθέσει γραπτώς στα πρακτικά του Συμβουλίου της Ε.Ε. τους λόγους για τους οποίους η Λευκωσία έβαλε στο ψυγείο τα έξι κεφάλαια.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», επί του κεφαλαίου «Ενέργεια», η μονομερής δήλωση, η οποία κατατέθηκε στα πρακτικά του Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής: «Σε σχέση με το κεφάλαιο 15 «Ενέργεια», η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ γνωστή.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η πρόοδος επί αυτού του κεφαλαίου θα εξαρτηθεί από το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών και από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα όπως καθορίζονται στη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι καλές γειτονικές σχέσεις και η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι υποχρεώσεις που περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και μπορούν να επηρεάσουν όλη την πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

Γίνεται κατανοητό ότι από το 2009 μέχρι σήμερα η Τουρκία όχι μόνο δεν σεβάστηκε το Διεθνές Δίκαιο, την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά έχει εισβάλει στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου και προβαίνει σε έρευνες για φυσικό αέριο, απειλώντας μάλιστα ότι θα στήσει και πλατφόρμα, κάνοντας και εξορύξεις. Ως εκ τούτων, το αίτημα Ερντογάν για ξεπάγωμα του κεφαλαίου «Ενέργεια», μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί από οποιανδήποτε κυπριακή Κυβέρνηση.

Πιέσεις και επί Μπους

Το εκβιαστικό αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ε.Ε., για ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δεν αποτελεί τη μοναδική προεδρική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση. Η πατρότητα των παρεμβάσεων σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν δράσει επί Τζορτζ Μπους, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να προωθήσουν άμεσα το κεφάλαιο «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», σε επιστολή του ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου 2008, ο τότε πλανητάρχης επεσήμανε προς τον τέως πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο: «Μια απόφαση για άνοιγμα του κεφαλαίου Ενέργεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα υπογράμμιζε τη σοβαρότητα της Ευρώπης για την εμπλοκή της Τουρκίας στην ενέργεια. Σας παροτρύνω να υποστηρίξετε ένα τέτοιο βήμα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπους, παρεμβαίνοντας με ιδιαίτερη άνεση στα εσωτερικά της Ε.Ε. και δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι Βρυξέλλες λαμβάνουν εντολές από την Ουάσιγκτον.

Ο ευρύτερος στόχος της επιστολής του τότε πλανητάρχη, ήταν η απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, πολιτική η οποία εξακολουθεί και σήμερα να διατηρείται αναλλοίωτη.

Ο κ. Μπους ζητούσε από την Ε.Ε να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία και να τεθεί υπό την εξάρτηση της Τουρκίας. Σήμερα, 6 χρόνια αργότερα, Μόσχα και Άγκυρα εμφανίζονται (είτε για λόγους τακτικής, είτε για λόγους ουσίας) ως να έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για δημιουργία ενός νέου αγωγού με δυνατότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 14 δισ. θα πωλούνται στην Τουρκία σε «εκπτωτικές τιμές» και τα υπόλοιπα θα διατίθενται σε κανονικές τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για λόγους ιστορίας να υπενθυμίσουμε ότι ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόσο απέφυγε να απαντήσει στην αξίωση του Τζορτζ Μπους για άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Σε απαντητική επιστολή, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2008, την οποία επίσης είχε αποκαλύψει ο «Φ», ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο διαπίστωνε προβλήματα στο καθεστώς διαμετακόμισης φυσικού αερίου που προσέφερε η Τουρκία, στη συνεργασία που «ψηνόταν» τότε με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ακόμη ένα πρόβλημα, σημειώνοντας ότι «το καθεστώς διαμετακόμισης (σ.σ. φυσικού αερίου) δεν φαίνεται να είναι συμβατό με το σύστημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο η Τουρκία σκοπεύει να υιοθετήσει»...

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/235581/erntogan-omos-ekviasmos-stin-ee-me-fonto-ti-symfonia-me-ton-poutin#sthash.jTmFzMTf.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ