2015-01-13 00:15:20
Φωτογραφία για Τι φοβάται η Ευρώπη μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo
Αντιτρομοκρατικό μέτωπο επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τιθέμενοι επικεφαλής της πορείας στη Γαλλία, καθώς ο πολιτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές που ασκήθηκαν στη Μέση Ανατολή έχουν απελευθερώσει επικίνδυνες εξτρεμιστικές δυνάμεις και πυρήνες που μπορούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, την κοινωνική συνοχή και να πυροδοτήσουν αντιευρωπαϊκό μένος διεθνώς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβανόμενοι ότι η επίθεση στο Charlie Hebdo και τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι η «11 Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης επιχειρούν να εκτονώσουν τον κοινωνικό θυμό και να δώσουν διεξόδους στα πάθη κα τα μίση.

Τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι αναγκάζουν τους πολιτικούς να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας στην ελευθερία του Τύπου, που τόσο θέλουν να ελέγξουν και να ποδηγετήσουν, ενώ παράλληλα προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν συνολικά τις εκρήξεις βίας και τρομοκρατίας. Οι υψηλοί τόνοι όμως που έχει επιλέξει η ΕΕ σε σειρά ζητημάτων από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή αντιφάσκουν με τη νέα αυτή πολιτική.


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού για την πορεία κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας. «Το Παρίσι είναι σήμερα το κέντρο του κόσμου» επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Να κραδαίνετε τα στυλό σας» ή «Ελευθερία, ισότητα, σχεδιάζετε, γράφετε» είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που γράφουν τα πανό των διαδηλωτών που αποτίουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που διέπραξαν οι 3 τζιχαντιστές αυτήν την εβδομάδα: στους 12 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έφοδο εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την Τετάρτη, στην αστυνομικό που έχασε την ζωή της σε μία επίθεση με πυροβολισμούς και στους 4 ομήρους που σκοτώθηκαν σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ την Παρασκευή.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι τέσσερις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον Κουλιμπαλί θα ταφούν στο Ισραήλ.

Περίπου τρία εκατομμύρια διαδηλωτές και περίπου 50 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ξένων κρατών έλαβαν μέρος στην ιστορική αυτή κινητοποίηση που πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 5.500 αστυνομικούς στους δρόμους.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες: όλα δείχνουν να πληρούνται για να γίνει η 11η Ιανουαρίου με την «πορεία για τη δημοκρατία», μια ιστορική ημέρα.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφτασαν στο Παρίσι για να ενώσουν τη φωνή τους με τον Φρανσουά Ολάντ. Το ίδιο και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παρών επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι.

Στη διαδήλωση βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του Σταύρο Παπασταύρου, και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Συντασσόμαστε με την Γαλλία. Είμαστε ένα πράγμα με τη Γαλλία. Είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη», τόνισε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός.

Η πορεία έγινε ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βουλγαρίας Εντι Ράμα και Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και οκτώ πρόεδροι αφρικανικών χωρών μετείχαν επίσης.

Πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ