2015-01-28 09:51:31
Φωτογραφία για FT : Wolf: Οι πολιτικοί, οι πολιτικάντηδες και η λύση για την Ελλάδα
Το σωστό και τίμιο είναι να αναγνωριστεί η ανάγκη δανειακής ελάφρυνσης της Ελλάδας υπό προϋποθέσεις. Οι πολιτικάντηδες θα απορρίψουν την ιδέα. Οι πολιτικοί θα την αδράξουν. Σύντομα θα μάθουμε σε ποιο είδος ανήκει ο καθένας. Η σωστή, η βολική και η επικίνδυνη επιλογή.

Ορισμένες φορές, σωστό είναι να πάρεις τη σοφή απόφαση. Αυτό ισχύει τώρα για την περίπτωση της Ελλάδας. Αν γίνει σωστά, η μείωση του χρέους θα ωφελήσει τη χώρα και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Θα δημιουργήσει δυσκολίες, που όμως θα είναι λιγότερες από όσες θα δημιουργήσει η εγκατάλειψη της Ελλάδας στους λύκους.

Δυστυχώς, ίσως είναι αδύνατον να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία. Γι' αυτό και είναι σφάλμα η άποψη ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει λήξει. Η νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη. Εν μέσω της «ανάκαμψης», η ανεργία ανέρχεται στο 26% του εργατικού δυναμικού και η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%
. Το ΑΕΠ είναι 26% μικρότερο σε σύγκριση με το ζενίθ προ της κρίσης. Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, το ΑΕΠ δεν αποτυπώνει σωστά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν μείον 15% του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο του 2008 αλλά έχει γίνει πλεονασματικό από το β΄ εξάμηνο του 2013. Που σημαίνει ότι η μείωση των δαπανών των Ελλήνων σε αγαθά και υπηρεσίες στην πραγματικότητα είναι τουλάχιστον 40%.

Με τέτοια μεγέθη καταστροφής, ήταν αναμενόμενο να απορρίψουν οι ψηφοφόροι την προηγούμενη κυβέρνηση και τις πολιτικές που εφάρμοζε -έστω και με μισή καρδιά- με την υπαγόρευση των πιστωτών. Οπως έχει πει ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη ιδρύθηκε πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας. Ο λαός της Ελλάδας μίλησε. Και αν μη τι άλλο, οι δυνάμεις πρέπει να ακούσουν.

Απ' όσα ακούμε όμως εμείς, φαίνεται ότι τα αιτήματα για νέα συμφωνία πάνω στο χρέος και την λιτότητα, θααπορριφθούν σχεδόν αβλεπεί. Την αντίδραση αυτή θα προκαλέσουν μια σειρά από αυθαίρετες και αδικαιολόγητες ανοησίες. Ειδικότερα, υπάρχουν δύο ηθικοπλαστικές προτάσεις που μπαίνουν εμπόδιο σε μια λογική απάντηση στις ελληνικές απαιτήσεις.

Για περισσότερα  Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ