2015-02-03 11:16:29
Φωτογραφία για Αχαΐα: Σε αργία 9 καθηγητές με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην Πάτρα, προχωρά αύριο η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας για την αργία στην οποία τέθηκαν 9 καθηγητές, με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο.

Όπως αναφέρει η Α΄ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της "Την Παρασκευή 16/1/2015 εννέα συνάδελφοι από σχολεία της περιοχής μας τέθηκαν αιφνιδίως σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο. Οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπογραφεί από τον απερχόμενο Υπουργό Παιδείας τμηματικά (2/1/2015 και 26/1/2015). Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης με έγγραφό της έθεσε σε αργία oρισμένες από αυτές, πριν να τους έλθει η διαπιστωτική πράξη αργίας από τον Υπουργό και χωρίς να αναφέρεται από πού αντλεί την αρμοδιότητα αυτή. Εξ όσων γνωρίζουμε (ο ν.4093/2012, Ζ3, 3 αναφέρει ότι «η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία Υπαλλήλων εκδίδεται αμελλητί από το αρμόδιο για το διορισμό του υπαλλήλου όργανο», δηλαδή τον υπουργό. Μία συνάδελφος δεν έχει παραλάβει ακόμα τη διαπιστωτική πράξη αλλά παρ’ όλα αυτά έχει τεθεί σε αργία με έγγραφο της Διευθύντριας Εκπαίδευσης.


Οι παραπάνω συνάδελφοι έχουν τεθεί σε αργία επειδή έχει ασκηθεί εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραπτώματα, για τα οποία όμως έχει τελειώσει η υπηρεσιακή πειθαρχική διαδικασία και τους είχε επιβληθεί η μικρότερη από τις προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή η ποινή της έγγραφης επίπληξης. Σημειώνεται δε ότι μία εξ αυτών των συναδέλφων δεν είχε παραπεμθεί καν σε Πειθαρχική διαδικασία. Η αργία που τους επιβλήθηκε έχει αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο και διαρκεί έως την εκδίκασή της υπόθεσής τους από το αρμόδιο δικαστήριο. Τονίζουμε ότι παραπέμπονται για παραπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διδακτικό τους έργο και την παιδαγωγική τους στάση.

Συναδέλφισσες-οι

Επισημάναμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, (στην οποία σας παραπέμπουμε για αναλυτικότερη ενημέρωση) ότι στη δημόσια εκπαίδευση από το 2012, που τέθηκαν σε πλήρη ισχύ οι νέες διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εκπαιδευτικών λειτουργών οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι με το νέο άδικο πειθαρχικό δίκαιο α) καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας β) δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε παραπτώματα - αδικήματα με αποτέλεσμα να θεωρείται ο οποιοσδήποτε ένοχος ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές γ) διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και για παράπτωμα που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών μονάδων που υπηρετούν. Διεκδικούμε:

Να καταργηθεί όλο το νέο πειθαρχικό δίκαιο

Α) Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί προληπτικά την αργία και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό.

Β) Να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια.

Γ) Να συμμετέχουν οι αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ).

Δ) Να δοθεί άμεση αναστολή των υποχρεωτικών αργιών που δεν αφορούν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα η έχουν σχέσεις με Συνδικαλιστικές διώξεις.

Να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας - τεκμήριο της αθωότητας.

Σας καλούμε στην παράσταση-διαμαρτυρία που οργανώνουμε στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το θέμα αυτό την: Τετάρτη 4/2/2015 και ώρα 13:30

Για το λόγο αυτό το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας κηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την ίδια ημέρα τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας".

Άμεση κατάργηση του μνημονιακού πειθαρχικού δικαίου

Κατά καιρούς, πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας τίθενται συνάδελφοι σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο, ακόμη κι αν αφορούν υποθέσεις που δεν θίγουν άμεσα το εκπαιδευτικό έργο και ακόμη περισσότερο δεν έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Πολλές φορές δε, αφορούν περιπτώσεις συνδικαλιστικής δράσης.

Συναδέλφισσες-οι

Στη δημόσια εκπαίδευση, από το 2012, που τέθηκαν σε πλήρη ισχύ οι νέες διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εκπαιδευτικών λειτουργών οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας. Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κατηγορήθηκαν για «αντίσταση κατά της αρχής» σε ειρηνικές διαδηλώσεις, εκπαιδευτικοί με συνδικαλιστική δράση, εκπαιδευτικοί που άσκησαν το καθήκον τους με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία (περίπτωση Γιαννιτσών), εκπαιδευτικοί που αδίκως κατηγορήθηκαν για αδικήματα, ακόμα και για προσωπικές, κοινωνικές ή οικονομικές διαφορές που δεν είχαν σχέσεις με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Σε πολλές περιπτώσεις αργότερα αθωώθηκαν από τα δικαστήρια, αλλά το «στίγμα» που δημιουργείται εναντίον τους και η ταλαιπωρία των ίδιων και των οικογενειών τους παραμένει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πειθαρχικού παραπτώματος της «αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας», η οποία δεν εξειδικεύεται καθόλου από το κείμενο του νόμου( Ν.4057/2012), ενώ οι συνέπειες που μπορεί να επισύρει είναι ολέθριες για τον υπάλληλο. Η αοριστία στην περιγραφή της συμπεριφοράς που αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, με τη χρήση γενικών ρητρών, είναι ο κατεξοχήν παράγοντας που ευνοεί φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά των πειθαρχικών οργάνων.

Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων φαίνεται ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες της νομοθετούσας κυβέρνησης, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών μονάδων που υπηρετούν.

Αντιθέτως καταδεικνύεται με τον πλέον εμφανή τρόπο, ότι ο σκοπός του νέου πειθαρχικού δικαίου είναι η κατασκευή ενόχων, η καλλιέργεια κλίματος φόβου και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και η επίτευξη του στόχου για ΕΠΙΠΛΕΟΝ απολύσεις στο Δημόσιο. Μαζί με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας βάλλουν ευθέως κατά του αναφαίρετου δικαιώματος της σταθερής και μόνιμης εργασίας μας. Παράλληλα, οι εν λόγω διατάξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το -συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας- τεκμήριο της αθωότητας.

Να καταργηθεί άμεσα όλο το νέο πειθαρχικό δίκαιο

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο, με τις αλλαγές στον Δημοσιϋπαλληλικό Κώδικα του 2012, έδειξε ότι όχι μόνο είναι άδικο, οριζόντιο, φοβικό & μεσαιωνικού χαρακτήρα, αλλά και δεν προσφέρει καμμιά θετική υπηρεσία για μη κακουργηματικές πράξεις. Επί πλέον είναι και αντιεκπαιδευτικό για το δημόσιο σχολείο. Όλες οι ομοσπονδίες του Δημοσίου (και η ΑΔΕΔΥ), αλλά πολύ πιο έντονα ο οργανωμένος κλάδος των εκπαιδευτικών, έχουμε αναδείξει πολλές από τις αντιφάσεις, παραλογισμούς και σκοπιμότητες του νέου πειθαρχικού πλέγματος.

Να διεκδικήσουμε κινηματικά ανεξαρτήτως του νέου πολιτικού τοπίου: Α) Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δ.Κ. 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί το θεσμό της αργίας και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό. Β) Να καταργηθούν όλα τα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια. Γ) Να συμμετέχουν οι αιρετοί, και μάλιστα με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ). Δ) Να ακυρωθούν και ανασταλούν οι υποχρεωτικές αργίες που έχουν επιβληθεί σε συναδέλφους.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ... «ΚΟΨΕΙ» Ο ΠΕΡΕΪΡΑ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ... «ΚΟΨΕΙ» Ο ΠΕΡΕΪΡΑ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ