2015-02-15 00:22:57
Φωτογραφία για Πρωταθλητές Ευρώπης σε γιατρούς - φαρμακοποιούς
ΠΡΩΤΗ ΣΤΑ «ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ» Η ΕΛΛΑΔΑ, ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Όμηροι» από στρατιές ιατρών και φαρμακοποιών κρατούνται οι Έλληνες! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην 28η θέση στο φετινό ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στη χρήση αντιβιοτικών, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη με τη χρήση γενοσήμων να είναι περιορισμένη.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, ένα μικρό έθνος 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει τον υψηλότερο αριθμό γιατρών και φαρμακοποιών σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, «ενοχοποιώντας» τους δύο αυτούς επαγγελματικούς κλάδους για τον εκτροχιασμό των δαπανών και της πολυφαρμακίας.

Πιο αναλυτικά, ελάχιστα πάνω από τη «βάση» παίρνει το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, με 561 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000, σημειώνοντας πτώση κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση του 2013. Η Ολλανδία παρέμεινε στην κορυφή, λαμβάνοντας 898 βαθμούς και ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία. Συνολικά, η μελέτη περιλαμβάνει 36 χώρες συν τη Σκοτία.


«Παρά την ελαφριά μείωση των δαπανών για την υγεία σε πολλές χώρες, οι γενικές επιδόσεις στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζουν να βελτιώνονται», εξηγεί ο Δρ Arne Bjornberg, επικεφαλής της έρευνας. Με βάση τις πρώτες μετρήσεις το 2006, μόνο μία χώρα είχε επιβραβευτεί με περισσότερους από 800 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000. Το 2014, υπάρχουν πλέον όχι μία αλλά εννέα χώρες με τέτοια συστήματα υγείας υψηλών επιδόσεων! Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η Ελλάδα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και το σύστημα υγείας βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, τη στιγμή που τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας έχουν εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, με ολοένα και υψηλότερη απόδοση. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες βελτιώνονται, η Ελλάδα έχασε ακόμα επτά βαθμούς στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης.

Σύλλογοι ασθενών αναφέρουν ότι απειλούνται ακόμα και βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση του ασθενή σε μια δεύτερη γνώμη και στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο. Ωστόσο, η βρεφική θνησιμότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της ιατρικής αντιμετώπισης παραμένουν τα ίδια. Σχετικά με τις δαπάνες, η έρευνα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κατέγραψε δραματική πτώση στην κατά κεφαλή δαπάνη υγείας κατά 28% μεταξύ 2009 και 2011, αλλά μια αύξηση 1% το 2012, κάνοντας λόγο για μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Χώρες που επίσης έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, δεν ανέφεραν μια τόσο σημαντική μείωση των δαπανών για την υγεία, πλην μιας προσωρινής υποχώρησης της τάξης medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ