2015-02-18 14:25:16
Φωτογραφία για ΚΑΙ ΟΜΩΣ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... «ΕΙΜΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ»! *ΒΙΝΤΕΟ*
Ο Χόρχε Μπάριος σε μία κατάθεση ψυχής στο "gazzetta.gr" αναφέρεται στον Ολυμπιακό που δεν χάνει παιχνίδι, τα ντέρμπι στη δεκαετία του '80, το ματς που εξαφάνισε τον φίλο του Μαραντόνα, το τηλεφώνημα στον Μαρκαριάν και το τακουνάκι με τον Άγιαξ.

Αναλυτικά Πριν από περίπου 30 χρόνια ο Ολυμπιακός έκανε το «μπαμ» του καλοκαιριού εντάσσοντας στο δυναμικό του, τον αρχηγό της Εθνικής Ουρουγουάης, Χόρχε Μπάριος.

Ο Μπάριος, ο οποίος αφίχθη ως επιτελικός μέσος, αλλά αποδείχθηκε αμυντικός χαφ αγαπήθηκε αλλά και αγάπησε τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έγινε το δεύτερο σπίτι του. Στους ερυθρόλευκους παρέμεινε για δύο σεζόν (1985/1987), ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στον Λεβαδειακό όπου έμελλε να αγωνιστεί για άλλες τέσσερις σεζόν (1987-1991).

Ο Χόρχε Μπάριος, ο οποίος διετέλεσε τεχνικός σε Δόξα Δράμας, Καβάλα και Ιωνικό, μολονότι εδώ και λίγα χρόνια έχει επιστρέψει στην Ουρουγουάη δεν χάνει ματς του Ολυμπιακού.


Ο άλλοτε αρχηγός των «Σελέστε» είναι ο κλασικός τύπος που μπορείς να καθίσεις σε ένα μπαρ και να τον αφήσεις να σου αφηγείται για ώρες τις εμπειρίες του από το ποδόσφαιρο.

Ένας ευχάριστος άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο.

«Βλέπω όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού όταν μου το επιτρέψει ο χρόνος γιατί πρόσφατα ανέλαβα μία ομάδα στην Ουρουγουάη.

Έχουμε εδώ ένα κανάλι, τοGol Tv που δείχνει τα ματς. Ξέρω πως έχει έρθει ο Πορτογάλος Περέιρα στη θέση του Μίτσελ.

Και με τον Μίτσελ, ο Ολυμπιακός ήταν καλός, όμως ο πρόεδρος στενοχωρήθηκε με κάποιες εμφανίσεις και τον άλλαξε

Υπάρχουν καλοί παίκτες στον Ολυμπιακό, όπως είναι ο Ρομπέρτο, ο Παραγουανός Μπενίτεθ, ο Μήτρογλου και ο Λατινοαμερικάνος, Τσόρι Ντομίνγκεζ. Είμαι 'θρύλος', είμαι 'κόκκινος'. Στην Ουρουγουάη είμαι με την Γουόντερερς και στην Ελλάδα με την 'Ολυμπιακάρα'» είναι τα πρώτα λόγια του.

O Mπάριος, μέλος της τριπλέτας του Ολυμπιακού με τους Μπονόβα και Αλεξίου, γνωστή και ως ΜΠΑΜΠ εμφανίζεται βέβαιος για πρόκριση του Ολυμπιακού στις αναμέτρησεις με τη Ντνίπρο στη φάση των «32» του Europa League.

«Ναι, νομίζω πως μπορεί να προκριθεί. Θα περάσουμε την Ντνίπρο. Ο κόσμος στο Καραϊσκάκη είναι εκπληκτικός και θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό.

Επίσης θέλω να σταθώ στον αριστερό μπακ τον Μασουακού, ο οποίος προωθείται και καλύπτει όλη την πλευρά. Μου θυμίζει τον Ρομπέρτο Κάρλος. Πολύ καλός παίκτης και σημαντικός για τον Ολυμπιακό».

Μετά το πρώτο ματς των ερυθρόλευκων με τη Ντνίπρο ακολουθεί το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ζητήθηκε από τον πρώην αρχηγό της Ουρουγουάης να θυμηθεί τα δικά του ντέρμπι στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι από τη μία πλευρά, ο Παναθηναϊκός είχε Ρότσα, Ζάετς και εμείς Μητρόπουλο, Αναστόπουλο.

Αυτά τα ντέρμπι μου θυμίζουν τα δικά μας ανάμεσα σε Πενιαρόλ κα Νασιονάλ Μοντιβιδέο ή την κόντρα που είχε η Ουρουγουάη με Αργεντινή και Βραζιλία.

Μου άρεσαν πολύ αυτά τα παιχνίδια. Η ένταση που υπήρχε και δεν μπορούσες να κοιμηθείς από την αγωνία σου, μία-δύο μέρες πριν την διεξαγωγή τους. Είναι οι αγώνες που περιμένεις πολύ, όπως και οι οπαδοί άλλωστε.

Από τον Παναθηναϊκό επίσης να προσθέσω και τον Σαραβάκο, όπως και το Νο 8, τον Αντωνίου, ήταν κύριοι και οι δύο. Θυμάμαι ο Αντωνίου έφαγε πολλές κλοτσιές.

Εμείς είχαμε επίσης πολλούς καλούς παίκτες. Μπονόβας, Τόγιας, Ξανθόπουλος, Λεμονής».

Σύμφωνα με τον Μπάριος, ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο στην αναμέτρηση των "αιωνίων".

«Ο Ολυμπακός είναι καλύτερος όμως κάθε ντέρμπι είναι δύσκολο. Παίζει ρόλο φυσικά η ψυχολογία. Πιστεύω θα νικήσουμε. Με τον Πορτογάλο, ο Ολυμπιακός είναι σοβαρός και παίζει διαφορετικά μπροστά. Δεν παύει όμως όπως είπα να πρόκειται για ένα ντέρμπι».

Στις 5 Νοεμβρίου 1986 ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Άγιαξ σε αναμέτρηση για το Κύπελλο Κυπέλλουχων. Ο Μπάριος βγάζει μία μαγική ασίστ για τον Νίκο Αναστόπουλο και την επόμενη μέρα όλοι μιλούν για τον... Ουρουγουανό μάγο!

«Το παιχνίδι που δεν θα ξεχάσω ποτέ με τη φανέλα του Ολυμπιακού είναι εκείνο κόντρα στον Άγιαξ, με Παναγούλια προπονητή, όπου μία εφημερίδα έγραψε: 'Μάγος Μπάριος'. Έπαιζα αμυντικό χαφ. Είχαμε απέναντι μας σπουδαίους παίκτες, όπως ο Φαν Μπάστεν. Του έδωσα ασίστ με τακουνάκι του Αναστόπουλου καταφέρνοντας να σκοράρει.

Μετά από αυτό το γκολ με αγάπησε πολύ ο κόσμος. Ακόμα με θυμούνται. Όταν παίζεις στον Ολυμπιακό ή για παράδειγμα εδώ στην Πενιαρόλ δεν σε ξεχνά ο κόσμος».

Στην καριέρα του Χόρχε Μπάριος highlight αποτελεί το ματς της Ουρουγουάης κόντρα στην Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1986, όπου παρά την ήττα με 1-0 «εξαφάνισε» τον φίλο του Ντιέγκο Μαραντόνα.

«Αυτή είναι η καλύτερη ιστορία. Εγώ ήμουν αρχηγός της Ουρουγουάης και ο Μαραντόνα στην Αργεντινή το 1986.

Γνωριζόμασταν πολλά χρόνια πριν όταν είχαμε πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 που διεξήχθη το 1979 στην Ιαπωνία και τερματίσαμε τρίτοι.

Ήμασταν 20 μέρες στο ίδιο ξενοδοχείο τότε. Παραμείναμε φίλοι και αρχηγοί μέχρι το Μουντιάλ του 1986. Πάντα αναλάμβανα το μαρκάρισμα του.

Ήταν ένα από το πιο σημαντικά παιχνίδια μου. Θυμάμαι τον είχα κλείσει καλά και μου έλεγε: ΄Χόρχε μη με κλοτσάς'”.

Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ελλάδας από τον συμπατριώτη του Σέρχιο Μαρκαριάν.

«Του τηλεφώνησα να τον συγχαρώ. Ο Μαρκαριάν έμαθε ελληνικά και έδινε συνεντεύξεις στους Έλληνες δημοσιογράφους μέσα σε δύο μήνες, ενώ έμαθα σε έξι.

Θυμάμαι όταν ήμουν στη Νίκη Βόλου, εκείνος είχε φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα στον Παναθηναϊκό. Είναι ένας δάσκαλος της τακτικής, πραγματικός κύριος. Ο καλύτερος προπονητής στην Ουρουγουάη με τον Ταμπάρες.

Έκανε εξαιρετική κίνηση η εθνική Ελλάδας με την πρόσληψη του. Έχει δουλέψει σε 2-3 εθνικές ομάδες, οι οποίες πάντα έπαιζαν καλό ποδόσφαιρο. Πολύ σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος σίγουρα θα βοηθήσει».

Ο Χόρχε Μπάριος θυμήθηκε πως έπειτα από δύο χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό μεταπήδησε στον Λεβαδειακό με άλλους τέσσερις πρώην συμπαίκτες του.

«Μιλάω με πολλούς φίλους από την Ελλάδα, όπως οι Λεμονής, Τόγιας, Κασδοβασίλης. Είναι άνθρωποι που με βοήθησαν. Θυμάμαι όταν είχα έρθει στον Ολυμπιακό μπορούσαν να αγωνιστούν μόνο δύο ξένοι.

Ήμουν εγώ και ένας Γιουγκοσλάβος παικταράς, ο Σέστιτς. Έμεινα δύο χρόνια και στη συνέχεια μεταπήδησα στον Λεβαδειακό.

Συνολικά πέντε παίκτες του Ολυμπιακού συνεχίσαμε στον Λεβαδειακό. Λεμονής, Τόγιας, Κασδοβασίλης, Αρβανίτης και εγώ.

Για να πάρω ελληνικό διαβατήριο έπρεπε να μείνω λίγο παραπάνω και τελικά κάθισα τέσσερα χρόνια στο Λεβαδειακό.

Ωραία εποχή, τα καλύτερα χρόνια. Τα δύο μου παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα και κάναμε πολύ παρέα με την οικογένεια του Λεμονή. Πηγαίναμε μαζί στον Παρνασσό.

Η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου, είναι ακριβώς όπως η Ουρουγουάη. Μου τηλεφωνούν πολλοί προπονητές και μάνατζερ για να ρωτήσουν τη γνώμη μου για Ουρουγουανούς ποδοσφαιριστές».

Δείτε την ασίστ του Χόρχε Μπάριος στον Αναστόπουλο στο ματς του Ολυμπιακού με τον Άγιαξ
olympiacos-blog
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ