2015-02-20 21:42:08
Φωτογραφία για ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι ζητάνε οι Γερμανοί και τι δίνει η Ελλάδα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις εντός της... αίθουσας που συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Την συμφωνία Ελλάδας και Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές, ωστόσο, οι πληροφορίες και διαρροές που έρχονται από Βρυξέλλες, Αθήνα και Βερολίνο μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι στην αίθουσα του Eurogroup ετοιμάζουν το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι μπορεί να αλλάξει.

Πού φαίνεται να υπάρχει συμφωνία

Προς το παρόν, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το κείμενο του Eurogroup συντάσσεται με βάση την ελληνική επιστολή και το αίτημα για επέκταση του προγράμματος, αλλά και στη σύγκλιση που φέρεται να επήλθε μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup προβλέπει:

Τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Ιουνίου του 2015)


Οχι παράταση του τρέχοντος προγράμματος αλλά συμφωνία στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος

Εκταμίευση της υπολειπόμενης οικονομικής βοήθειας με δόσεις

Οχι νέα μέτρα λιτότητας

Οχι μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα

Τα 16 σημεία της παλιάς αξιολόγησης δεν υπάρχουν πια

Θα υπάρξει νέα αξιολόγηση στις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση τόσο από τους θεσμούς όσο και από το Eurogroup

Ανοιχτό το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός

Θα υπάρξει περιορισμένη εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης

Πού επιμένουν οι Γερμανοί

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, αυτή την ώρα κατατίθενται drafts από αρκετές χώρες και από την Γερμανία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κείμενο, αλλά οι διαρροές για το τι περιλαμβάνουν αυτές οι προτάσεις είναι ελάχιστες.

Η γερμανική πλευρά, ουσιαστικά, πιέζει για να καταθέσει η Αθήνα ξεκάθαρες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και καθαρές δηλώσεις για το ποιες είναι οι μονομερείς ενέργειες που δεν θα κάνει η Αθήνα.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι εκτός από το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων η γερμανική πλευρά φέρεται να ζητάει περαιτέρω εξηγήσεις για την αναφορά των λέξεων «ανθρωπιστική κρίση», και στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Χαρακτηριστική της διαφωνίας είναι η αντιπαράθεση που υπάρχει για το ζήτημα των 100 δόσεων. Η γερμανική πλευρά επιμένει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μονομερή ενέργεια, ενώ, από την ελληνική κυβέρνηση αντιτείνουν ότι είναι μια ρύθμιση η οποία γίνεται για να αποφέρει περισσότερα έσοδα.

Μαξίμου: Οι μεταρρυθμίσεις μετά τη νέα συμφωνία

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι η χώρα θα καταθέσει την Κυριακή ή το πολύ μέχρι τη Δευτέρα το κείμενο με το οποίο θα εξειδικεύει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να κάνει.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επικεντρωθούν κυρίως στην αναδιάρθρωση του κράτους, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στις 22.00 η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup

Καθώς, η συνεδρίαση του Eurogroup βαίνει προς ολοκλήρωση, η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22.00 το βράδυ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ