2015-02-21 20:07:06
Φωτογραφία για Η προσδοκία καλύτερης ρύθμισης «κοκκίνισε» επιχειρηματικά δάνεια
Σε στάση πληρωμών οδηγούνται και επιχειρηματικά δάνεια λίγο πριν μπουν σε ρύθμιση, καθιστώντας ουσιαστικά ανενεργό τον νόμο που είχε ψηφιστεί το φθινόπωρο, γνωστό ως νόμο Δένδια. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες τράπεζες είχαν προετοιμαστεί για την εφαρμογή του νόμου από τον προηγούμενο χρόνο και είχαν ήδη στείλει εκατοντάδες επιστολές μέσω των οποίων ενημέρωναν τις επιχειρήσεις για τις δυνατότητες που έδινε ο σχετικός νόμος, η προσδοκία μιας πιο γενναίας ρύθμισης έχει ουσιαστικά παγώσει την εφαρμογή του νόμου.

Η απροθυμία δεν έχει να κάνει μόνο με το ενδεχόμενο μιας πιο γενναίας ρύθμισης σε ό,τι αφορά τον νόμο για τα επιχειρηματικά δάνεια, στον βαθμό άλλωστε που -σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη- οι διορθώσεις που θα γίνουν θα αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η απροθυμία συνδέεται κυρίως με την προσδοκία της ρύθμισης για τα χρέη προς το Δημόσιο και την εφαρμογή των νέων ευνοϊκών διατάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
. Αυτό, γιατί η ένταξη στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι προαπαιτούμενο και για τη ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες, που επιτρέπουν μεταξύ άλλων και πρόσθετη έκπτωση από τους φόρους και τις προσαυξήσεις κατά 20%. Στοιχεία από τις τράπεζες κάνουν λόγο για 40.000 επιχειρήσεις που έχουν κληθεί να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου, αλλά η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα για διαγραφή έως και 50% της οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου με ευνοϊκούς όρους. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά και τη θεσμοθέτηση της νέας ρύθμισης για τις οφειλές προς την εφορία, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα εκπνεύσει στο τέλος Απριλίου. Οι οφειλέτες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της νέας -εφόσον αυτή γίνει νόμος του κράτους- και της παλιάς ρύθμισης, η προθεσμία για την υπαγωγή στην οποία λήγει στο τέλος Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη ρύθμιση επιτρέπει:

- Μείωση προσαυξήσεων από 20% έως 100%.

- Ενταξη στις 100 δόσεις οφειλών έως 15.000 ευρώ.

- Εξόφληση οφειλών άνω των 15.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ σε 72 δόσεις.

- Ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

- Ελάχιστη δόση 50 ευρώ.

- Ενταξη βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.

Αντίστοιχα η νέα ρύθμιση προβλέπει:

- Μείωση προσαυξήσεων από 30% έως 100%.

- Ενταξη όλων των οφειλών προς το Δημόσιο στις 100 δόσεις εντάσσονται όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο.

- Μηδενικό επιτόκιο για οφειλές έως 5.000 ευρώ.

- Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ ετήσιο επιτόκιο 3%.

- Ελάχιστη δόση 20 ευρώ.

- Ενταξη στη ρύθμιση και οφειλών από ΦΠΑ.

- Ενταξη οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως τις 31/12/2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ενταχθεί 195.000 (σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων οφειλετών) φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και το ρυθμιζόμενο ποσό φθάνει τα 2,1 δισ. ευρώ. Οι προϋποθέσεις για ένταξη στον νόμο για εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 έως 2,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές που μπορούν να υπαχθούν είναι αυτές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Ιουνίου 2014.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑΜΣ Σ/ΙΜΑ ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ 2015
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΑΜΣ Σ/ΙΜΑ ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ