2015-02-27 07:14:04
Φωτογραφία για Μπορούν οι χάκερς να χτυπήσουν αυτοκίνητα;
Η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει τα αυτοκίνητα-ρομπότ πιο κοντά και δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τους οδηγούς αλλά και για την ασφαλιστική αγορά, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τους… εγκληματίες του μέλλοντος Καθώς η οδήγηση εξαρτάται όλο και περισσότερο από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εγείρονται ερωτήματα που σχετίζονται με τα πιθανά τρωτά σημεία σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων και με το αν τελικά μπορεί ένας χάκερ να «χτυπήσει» τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Ο θόρυβος γύρω από το θέμα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς εντάθηκε το περασμένο έτος, τόσο με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει δοκιμές αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους το 2015, όσο και με τα αποκαλυπτήρια του πρωτότυπου οχήματος της Google τον περασμένο Μάιο.

Αν και η χρήση πλήρως αυτοκινούμενων οχημάτων φαντάζει μακρινή, οι κατασκευαστές τοποθετούν όλο και περισσότερα «έξυπνα» χαρακτηριστικά στα νέα οχήματα, όπως συστήματα έκτακτης πέδησης, adaptive cruise control που προστατεύει αυτόματα από το να μην πλησιάζουμε πολύ άλλα αυτοκίνητα, συστήματα υποβοήθησης διατήρησης της λωρίδας, και συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης.


Ενώ η αυτόνομη τεχνολογία σχετίζεται θεωρητικά με την ενίσχυση της ασφάλειας και τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων στο δρόμο, ο κίνδυνος ένα «έξυπνο» αυτοκίνητο να πέσει θύμα κυβερνοεπιθέσεων είναι υπαρκτός και ανησυχητικός.

Η αύξηση των κλοπών πολυτελών αυτοκινήτων αποτελεί παράδειγμα του πως η υψηλή τεχνολογία μπορεί να παραβιαστεί από κυβερνοεγκληματίες.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα τα «έξυπνα» ηλεκτρονικά μέρη αυξάνονται και προκειμένου να ελέγξουν τα προβλήματα, οι μηχανικοί τοποθετούν διαγνωστικά συστήματα. Τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κωδικοποιήσουν νέα ηλεκτρονικά κλειδιά, για να ανοίξει και να ξεκινήσει το αυτοκίνητο.

Οι εν λόγω υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους εμπόρους αυτοκινήτων και τους κλειδαράδες, χρησιμοποιούνται και από τους εγκληματίες. Το 2013 στο Λονδίνο, το 39% των κλεμμένων αυτοκινήτων εκλάπησαν χωρίς να υπάρχουν κλειδιά, σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία.

Η Lloyds έχει προσπαθήσει να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με την μελλοντική ασφάλεια των ημιαυτόνομων ή πλήρως αυτόνομων οχημάτων που θα χειρίζονται υπολογιστές.

Σε έκθεσή της αναφέρει: «Πρόκειται για έναν κίνδυνο που συνεχώς αυξάνεται στην ψηφιοποιημένη κοινωνία μας, όμως η κακόβουλη παρέμβαση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια. Για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου θα πρέπει να κατασκευαστούν συστήματα υψηλής ποιότητας και κρυπτογράφησης δεδομένων».

Το αμερικανικό FBI, μάλιστα, εξετάσει το πόσο πιθανό είναι να χακάρονται τα αυτοκίνητα με σκοπό την κλοπή, την απαγωγή του οδηγού ή ακόμη και τη χρήση του οχήματος ως όπλο. Σε εσωτερική του έκθεση, την οποία δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian τον περασμένο Ιούλιο, το FBI προειδοποιεί ότι τα ρομποτικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «φονικά όπλα» αν πέσουν σε λάθος χέρια.

Η Lloyd’s , από την πλευρά της αναφέρει ότι πιθανή μεγάλης κλίμακας ακινητοποίηση αυτοκίνητων στους εθνικούς δρόμους, θα μπορούσε να «προκαλέσει χάος» και επισημαίνει τη σημασία της δικτύωσης με άλλα αυτοκίνητα, υποδομές και προσωπικούς υπολογιστές όπως τα έξυπνα τηλέφωνα.

Επίσης, υπάρχει το θέμα της χρήσης προσωπικών δεδομένων στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο πέσει θύμα χάκερς. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας που βρίσκεται ο οδηγός σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ένας επίδοξος ληστής θα μπορούσε να οργανώσει τη ληστεία ενός σπιτιού με μεγαλύτερη ευκολία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιθέσεις χάκερς σε αυτοκίνητα θα αποτελέσουν ένα ακόμη θέμα αστικής ευθύνης που θα προκύψει από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ίσως, για παράδειγμα, χρειαστεί να ενημερώνονται συστηματικά τα λογισμικά των αυτοκινήτων μαζί με το service για να αυξάνεται ο βαθμός προστασίας.

Τις επόμενες δεκαετίες, όσο τα αυτοκίνητα θα αποκτούν ολοένα περισσότερα «έξυπνα» χαρακτηριστικά, η ευθύνη θα μεταφέρεται από τον οδηγό στον κατασκευαστή και τον πάροχο λογισμικού.

Η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να περάσει από μία μεταβατική περίοδο, υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου. Αν υποθέσουμε ότι αγοράζετε ένα αυτοκίνητο και το αφήνετε κάτω από το σπίτι σας. Συνεχίζετε να διατηρείτε έναν κίνδυνο της τάξης του 12%-15% έναντι πτώσης ενός δέντρου ή πλημμύρας, που είναι στην ουσία δικός σας κίνδυνος. Όμως μεγάλο μέρος του κινδύνου όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση βαραίνει αυτούς που κατασκεύασαν είτε το λογισμικό είτε το αυτοκίνητο.

Δεδομένου ότι οι δυνητικές ζημιές είναι μεγάλες, μία αγορά για τεχνολογικά προϊόντα που λειτουργούν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση είναι απίθανο να δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει η σχετική ασφάλιση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ