2015-03-01 18:56:42
Φωτογραφία για Το Κρητικό ζήτημα - Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ ζεστό
Πάνω από 100 χρόνια πίσω, πριν την δολοφονική επίθεση ακραίων Ισλαμιστών... στη Γαλλία και στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, ένα άλλο περιοδικό, αρκετά όμοιο στο στυλ, έπαιξε σημαντικό ρόλο μεταξύ των Μουσουλμανικών πληθυσμών στη ρωσική και περσική αυτοκρατορία.

Την ιστορία του περιοδικού αυτού, μαζί με χαρακτηριστικά σκίτσα, ανάμεσα στα οποία και ένα που αφορά την Κρήτη, παρουσιάζει το BBC.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό του Αζερμπαϊτζάν, Molla Nasreddin, ήταν πολύ ριζοσπαστικό για την εποχή του, σημειώνει το δημοσίευμα, σατιρίζοντας και γελοιοποιώντας γενναία τις πολιτικές ελίτ, όπως επίσης και τον τσάρο της Ρωσίας και τον Σάχη της Περσίας.

Το περιοδικό ιδρύθηκε το 1906 και δεν δίστασε να σχολιάσει γεωπολιτικά γεγονότα και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών και την ανάδειξη του Δυτικού πολιτισμού. Εκδότης ήταν ένας διάσημος συγγραφέας του Aζερμπαιτζάν, o Jalil Mammadguluzadeh, ενώ το όνομα του περιοδικού προήλθε από το όνομα ενός αφελούς αλλά σοφού, μουλά, γνωστού στη Μέση Ανατολή για τα ανέκδοτά του.


Σε ένα από τα σκίτσα του περιοδικού, στο επίκεντρο βρίσκεται η Κρήτη και όπως περιγράφεται στο άρθρο του BBC, η μάχη του σουλτάνου να ανακτήσει το νησί από τους Έλληνες. Οι Μεγάλες Δυνάμεις κάνουν ντους στον σουλτάνο με την προειδοποίηση ότι "Το Κρητικό ζήτημα - Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ ζεστό"

Στο παρακάτω σκίτσο, μαθητές που μπαίνουν σε ασιατικό σχολείο και βγαίνουν γαϊδουρια, σε αντίθεση με τους μαθητές που μπαίνουν σε ευρωπαϊκό σχολείο και βγαίνουν μορφωμένοι ανήλικες.

Το 1929 το περιοδικό δημοσίευσε γελοιογραφία του Μωάμεθ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται το πρόσωπό του. Στις αρχές του 1930, το περιοδικό έκλεισε, όταν ζητήθηκε από τον εκδότη να αλλάξει το όνομα του περιοδικού και να ακολουθήσει τη σοβιετική ιδεολογία. Αρνούμενος να δεχτεί οποιαδήποτε σοβιετική λογοκρισία, απομακρύνθηκε από το περιοδικό.

Ένα παιδί, σκυλιά και άλλα ζωντανά πλάσματα αντιμετωπίζονται ως βρώμικα σε αντίθεση με το Κοράνι στα χέρια των ανθρώπων

Σκίτσο του 1929 παρουσιάζει το "Άγγλο Πρόξενο και τη σύζυγό του: στην Αγγλία (αριστερά) και στο Ιράν (δεξιά)

Το περιοδικό αγωνίζονταν για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, με σκίτσα όπως το παραπάνω. Μια φυλακή με παράθυρα και ένα σπίτι των μουσουλμάνων γυναικών με κανένα

Εδώ το μήνυμα του σκιτσου που παρουσιάζει την πορεία για προσκύνημα, αφήνεται ασχολίαστο από το άρθρο, αν και είναι προφανές, όπως σημειώνει.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ