2015-03-05 21:29:58
Φωτογραφία για Ο κομμουνιστο-καπιταλισμός φταίει για όλα...
Αγαπητό Tromaktiko,

Ο πατέρας του καπιταλισμού Άνταμ Σμιθ όταν έφτιαχνε το σύστημα που... επικράτησε αργότερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ποτέ δεν σκέφτηκε να προσθέσει την σημερινή κυρίαρχη παράμετρο του συστήματος: τις διασώσεις.

Σήμερα διασώζονται τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούνται too big to fail ή οι στυλοβάτες του συστήματος. Μαζί τους διασώζονται φυσικά και μεγαλομέτοχοι, μεγαλοκαταθέτες και διάφορα μεαλοστελέχη.

Το 1929 όλοι οι παραπάνω ''μεγάλοι'' είχαν καταστραφεί μαζί με πολλούς άλλους μικρότερους. Τα είχαν χάσει όλα. Γιατί; Μα πως αλλιώς θα γινόταν η πολυπόθητη Αναδιανομή του Πλούτου;

Οι διασώσεις εμποδίζουν την αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου και ορίζουν κάποιες οικονομικές μονάδες ως ισόβιους ''κληρονόμους'' κεφαλαίου, άσχετα αν είναι ικανοι να τον διαχειριστούν ή όχι.

Ο Άνταμ Σμιθ έλεγε ότι οι οικονομικές μονάδες γεννιούνται μεγαλώνουν και πεθαίνουν. Αν πτωχεύσουν τότε αφήνονται στη μοίρα τους και η ζωή συνεχίζεται, το αόρατο χέρι θα ξανακάνει τη δουλειά του.


Αν συνεχιστούν (που θα συνεχιστούν) οι διασώσεις όλων των παραπάνω θα αναζητείται συνεχώς σχέδιο αναδιανομής του πλούτου. Αλλιώς κάποιοι αιωνίως θα συσσωρεύουν προστατευμένοι και άλλοι αιωνίως θα είναι ελλειμματικοί χρωστώντας στους πρώτους.

Εξάλλου η λέξη ''προστασία'' δεν αναφέρεται καθόλου απο τον Άνταμ Σμιθ. Αντιθέτως η ίδια λέξη είναι συνδεδεμένη με την προστασία που πουλούσε η μαφία για υπηρεσίες που προσέφερε, παίρνοντας τα ανάλογα ανταλλάγματα Ένας γνήσιος καπιταλιστής

Αναγνώστης

Διαβάστε περισσότερες ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ στο tromaktiko με ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Κάντε την δική σας καταγγελία στο tromaktiko στοΤΗΛΈΦΩΝΟ 6971 590 628 ή στο e-mail μας [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κακλαμάνης κατά Βενιζέλου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κακλαμάνης κατά Βενιζέλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ