2015-03-12 23:03:58
Φωτογραφία για «Μικρό καλάθι» κρατούν οι κτηνοτρόφοι ενόψει της «μάχης» για τα αμνοερίφια και προσβλέπουν στις εξαγωγές
Αν και είναι σχετικά νωρίς ακόμα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το... πώς θα κυλήσει η φετινή «μάχη» του αμνοερίφιου, οι κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, φαίνεται να κρατούν ήδη «μικρό καλάθι».

Παρά το γεγονός ότι η «τράπουλα» ανακατεύτηκε ιδιαίτερα εξαιτίας των μεγάλων απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, εντούτοις κι ενώ θα περίμενε κανείς το γεγονός αυτό, από μόνο του, να δώσει μια ώθηση στην αγορά και στις τιμές, οι έλληνες κτηνοτρόφοι μάλλον εμφανίζονται συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους.

Εξαιρετικά προβληματισμένος και ανήσυχος εμφανίζεται μιλώντας στο paseges.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού "Θρακών Αμνός", Χρήστος Παρασχούδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές δεν πρόκειται σε καμιά των περιπτώσεων να ξεπεράσουν τα 4,5 – 5 ευρώ το κιλό στα αμνοερίφια, καθώς όπως λέει «οι έμποροι θα βρουν τρόπο, παρά τις ελλείψεις και τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, να καλύψουν τη διαφορά και να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Αυτό θα γίνει, εξηγεί, με τις εισαγωγές από άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές».


Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καθώς περιμένει κορύφωση του ιταλικού ενδιαφέροντος για ελληνικά σφάγια κοντά στο Πάσχα. Για τον ίδιο, οι τεράστιες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας των ασθενειών, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά το Πάσχα.

Συμφωνία μέσω Βουλγαρίας, Ιταλίας

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, που οδηγεί σε περιορισμό ακόμη και του… φαγητού οι έλληνες κτηνοτρόφοι στρέφονται και σε άλλες αγορές. Όπως αποκαλύπτει στο paseges.gr o κ. Παρασχούδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας που τυγχάνει και πρόεδρος στο Αγροτικό-Κτηνοτροφικό Κόμμα της γείτονος, σε πρόσφατη έκθεση στη Θεσσαλονίκη μίλησε με έλληνες κτηνοτρόφους για το ενδεχόμενο από κοινού εξαγωγών σε χώρες με μεγάλες αγορές, δεδομένου ότι η Βουλγαρία ήδη κάνει κάτι τέτοιο.

Σε εξαγωγές στο εξωτερικό, όπως είπαμε και παραπάνω, προσβλέπει και ο κ. Τζιότζιος, ο οποίος τονίζει πως αυτή την περίοδο οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι δεν ξεπερνούν τα 4 ευρώ το κιλό.

Αλέξανδρος Μπίκας
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ