2015-03-17 23:17:07
Φωτογραφία για Τραγικές συνθήκες εργασίας στην εταιρεία που δούλευα
Αγαπητό Tromaktiko,

Καλησπέρα σας θα ήθελα να κάνω μια καταγγελία για το εργασιακό περιβάλλον που... επικρατεί στην icap group μια εταιρεία που νοικιάζει προσωπικό σε άλλες εταιρείες. Δούλευα σε αυτή την εταιρεία για κάποιο διάστημα αλλά με ανάγκασαν σε παραίτηση. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δούλευα σε αυτή την εταιρεία από την αρχή με τον εκφοβισμό οτι αν δε σου αρέσει θα βρούμε άλλον. Πρώτα απ όλα θα ήθελα να πω οτι η εταιρία δεν έχει σωματείο εργαζομένων και αν έχει δε το γνωρίζει κανένας υπάλληλος γιατί δεν τους συμφέρει να υπάρχει σωματείο. Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι ενώ από το νομό θα έπρεπε τα άτομα που απασχολούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πρέπει να κάνουν διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτά στο 4ωρο πχ.σε κάποιες εταιρίες κάνουν 20 λεπτά στην icap μας είχαν με 10λεπτα και πολλές φορές δε κάναμε και καθόλου.

Επιπλέον, αναφορικά με τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα τις διατάξεις της Κοινοτικής Oδηγίας 90/270 και του εκδοθέντος σε εφαρμογή αυτής Π.Δ
. 398/1994, προβλέπεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να σχεδιάζει τη δραστηριότητα του εργαζόμενου κατά τέτοιο τρόπο ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνες οπτικής απεικόνισης να διακόπτεται περιοδικά με διαλείμματα ή αλλαγές δραστηριότητας, που θα περιορίζουν το φόρτο εργασίας στην οθόνη οπτικής απεικόνισης. Εφόσον δεν είναι εφικτό να οργανώνεται η εργασία με τέτοιο τρόπο, είναι χρήσιμο να εξασφαλίζονται στον εργαζόμενο διαλείμματα εργασίας ανά δίωρο, ανάλογα με το είδος της εργασίας. Ο χρόνος απομάκρυνσης του εργαζόμενου από τη θέση εργασίας με οθόνες οπτικής απεικόνισης (είτε για διάλειμμα εργασίας είτε για αλλαγή δραστηριότητας) μπορεί να είναι έως 15 λεπτά ανά δίωρο και τα διαλείμματα αυτά δεν πρέπει να συσσωρεύονται. 

Ωστόσο, όπως έχει κρίνει ο Άρειος Πάγος με την υπ΄αριθμ. 85/2013 απόφαση, η ως άνω Κοινοτική Οδηγία δεν περιέχει διατάξεις δεκτικές άμεσης εφαρμογής, αλλά παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη - μέλη, τα οποία υποχρεούνται να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενό της. Ως προϋπόθεση εφαρμογής του διαλείμματος τίθενται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Συνεπώς η χορήγηση και εφαρμογή λειτουργικού διαλείμματος για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και επιβάλλεται από τις διατάξεις της Κοινοτικής Oδηγίας 90/270 και του εκδοθέντος σε εφαρμογή αυτής Π.Δ. 398/1994, υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων.

Αναγνώστρια

Διαβάστε περισσότερες ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ στο tromaktiko με ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Κάντε την δική σας καταγγελία στο tromaktiko στοΤΗΛΈΦΩΝΟ 6971 590 628 ή στο e-mail μας [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ