2015-04-11 21:42:57
Φωτογραφία για Νεότερη ενημέρωση για τους μετανάστες της Γαύδου [video + photos]
Στα Χανιά βρίσκονται πλέον, μετά από δύο ημέρες φιλοξενίας στην Γαύδο, οι... μετανάστες που εντοπίστηκαν ανήμερα της Μ. Πέμπτης στο ακριτικό νησί όπου τους οδήγησαν έξι διακινητές, υποσχόμενοι μια καλύτερη ζωή.

Το πλοίο Σαμαριά, με τους 151 μετανάστες έφτασε, μετά από ταξίδι τεσσάρων περίπου ωρών, στο λιμάνι των Σφακίων λίγο πριν τις 8 το βράδυ.

Άνθρωποι εξαντλημένοι, μετά από 10 ημέρες ταλαιπωρίας, αφυδατωμένοι και κουρασμένοι στην προσπάθειά τους να βρουν έναν τόπο να ζήσουν ανθρώπινα.

Για δύο από τους αλλοδαπούς υπηκόους, έναν ανήλικο 16 ετών και έναν 30 χρονο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Χανίων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το Κέντρο Υγείας Βάμου, ανέλαβε την διακομιδή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανήλικος εμφανίζει συμπτώματα ηλίασης ενώ ο 30χρονος έχει πόνους στο θώρακα και απαιτείται ιατρική εξέταση για διάγνωση.

Εν τω μεταξύ, καθημερινά έρχονται στο φως συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μετανάστες "αδειάστηκαν" στην ουσία στην ακτή της Γαύδου.


"Μας πέταξαν στα βράχια" μετέφεραν κάποιοι μετανάστες που είδαν το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Ανάμεσα τους, αρκετά ανήλικα παιδιά. Το βλέμμα τους - "γροθιά" στο στομάχι.

Πολλοί από τους μετανάστες έχουν θλαστικά τραύματα, αμυχές σε διάφορα σημεία του σώματος ενώ συχνά ήταν και τα λιποθυμικά επεισόδια δείγμα των κακουχιών που έχουν περάσει.

Δήμαρχος Γαύδου: Αυτές τις ημέρες φτιάξαμε το μοντέλο για να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά

Η δήμαρχος Γαύδου, Ευαγγελία Καλλινίκου, που συνόδευσε τους μετανάστες στο πλοίο, στα λίγα λόγια που μπόρεσε να πει στο Flashnews.gr και με ζωγραφισμένη την κούραση στο πρόσωπό της, σημείωσε πως αυτές τις μέρες "φτιάξαμε το μοντέλο πως μπορούμε να λειτουργούμε σε τέτοιες καταστάσεις. Με ανθρώπινη θέληση με διάθεση να βοηθήσουμε το συνάνθρωπο και καλή συνεργασία μεταξύ όλων των αρχών καταφέραμε κάτω από αντίξοες συνθήκες να προσφέρουμε βοήθεια σας σε όλους αυτους ταλαιπωρημένους ανθρώπους" . Επισης επεσήμανε και την άψογη συνεργασία που υπήρξε με την αστυνομία.

Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός λοιπόν νίκησαν, θα μπορούσε να είναι το μήνυμα της παρακάτω φωτογραφίας. Ή ακόμα ότι στο τέλος, όσοι προσπαθούν για μια καλύτερη, ανθρώπινη ζωή θα νικήσουν.

Στο λιμάνι των Σφακίων βρέθηκε και ο δήμαρχος Γιάννης Ζερβός καθώς και μέλη του δημοτικού Συμβουλιου και προσέφεραν ένα μικρό κέρασμα και νερό σε όλους τους ταλαιπωρημένους μετανάστες

Σε χώρους φιλοξενίας στα Χανιά η "Ανάσταση" για τους μετανάστες

Οι 149 μετανάστες, επιβιβάστηκαν σε πούλμαν με προορισμό τα Χανιά όπου οι μεν ενήλικες θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό Κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι ενώ οι ανήλικοι στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Ο χώρος του Κολυμβητηρίου, μετά από συνεννόηση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ και του Δήμου, επελέγη ως ο καταλληλότερος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών και από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησε η διαμόρφωσή του για την υποδοχή των φιλοξενούμενων. Ο Δήμος Χανίων εξασφάλισε τον καθαρισμό του χώρου, την τοποθέτηση δύο χημικών τουαλετών και 80 στρωμμάτων ενώ η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ανέλαβε το έργο της σίτισης των μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Γαύδο ήταν 157, όμως μετά από έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, απεδήχθη ότι έξι από αυτούς, αιγυπτιακής καταγωγής, είχαν το ρόλο του διακινητή και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Οι υπόλοιποι μετανάστες είναι αλλοδαποί υπήκοοι Σουδάν, Σομαλίας, Αιγύπτου, Συρίας, Ιράκ και Ερυθραίας (κατά δήλωση τους) ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται, όπως σημειώθηκε περίπου 40 ασυνόδευτα παιδιά.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ