2015-04-24 22:02:39
Φωτογραφία για Ομιλία κ. Πατουλίδου για τη μνήμη των Μαρτύρων της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Διαβάστε την παρακάτω: «Αν δεν υπήρχαν οι Αρμένιοι, όλος ο αγώνας για τη... γενοκτονία θα ήταν ένα νεκρό γράμμα σε κείμενο του Ο.Η.Ε.» τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου στην ομιλία της κατά την επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των Μαρτύρων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Σνπάτ Σαπουντζιάν και παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά περιβάλλον στον ιερό χώρο του Ναού της Παναγίας, η κ. Πατουλίδου ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της ότι «τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων είναι τόσο πολλά όσο χρειάζεται για να κρατήσει ένας αναστεναγμός από τα βάθη της ψυχής. Σήμερα, 100χρόνια μετά, στα μαρτυρικά αυτά εδάφη της Μικράς Ασίας και Ανατολής, υπάρχει το απόλυτο τίποτα. Ένα τεχνηέντως δρομολογημένο τίποτα, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα που να αναζωπυρώνει την μνήμη».


Η κ. Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην αδιαμφισβήτητη γενοκτονία που διεπράχθη δηλώνοντας ότι «Ναι, διεπράχθη γενοκτονία. Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσηρίων. Αν και η έκταση της αγριότητας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή των Αρμενίων, στους Αρμένιους ξέσπασαν οι Νεότουρκοι τα πιο βάρβαρα και βάναυσα ένστικτά τους. Η γενοκτονία είναι καταγεγραμμένη. Υπάρχουν τεκμήρια. Όπως στην περιοχή της Νικομήδειας, όπου 3-4 χωριά αρμενόφωνων ορθόδοξων κατοίκων, εξαφανίστηκαν».

Η κ. Πατουλίδου υπενθύμισε στην ομιλία της ότι «οι γενοκτόνοι του τότε, ξεκίνησαν από εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Εδώ γεννήθηκε το κίνημα των Νεότουρκων. Εδώ γεννήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα του μαζικού αφανισμού πληθυσμών. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η Θεσσαλονίκη έχει ένα στοιχείο ιερότητας, γιατί δημιούργησε εκατομμύρια μαρτύρων».

Αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πρόσφατα από τη Γερμανία και την Αυστρία, δήλωσε πως «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να το παραδέχεται ο ίδιος ο θύτης. Και ίσως έτσι δοθεί, σε όσους Αρμένιους, Πόντιους και Ασσύριους έμειναν πίσω στα μέρη του μαρτυρίου και εξαναγκάστηκαν να αλλαξοπιστήσουν, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, χωρίς πλέον τον φόβο της αφανιστικής τιμωρίας».

Η κ. Αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε ότι όλοι «Αναγνωρίζουμε το μεγαλείο των Αρμενίων στο ότι δεν απαίτησαν το μονοπώλιο στον πόνο. Οι άνθρωποι φεύγουν, η ιστορία όμως μερικών παραμένει οδηγός. Ο Ανδρέας Κάλβος, είχε γράψει πάρα πολύ σοφά ότι «θέλει Αρετή και τόλμη η Ελευθερία». Οι Αρμένιοι έχουν σε περίσσευμα και την Αρετή και την τόλμη. Είναι πρωτοπόροι στον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, που τελικά είναι μία. Αιωνία τους η μνήμη». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ