2015-04-30 23:38:26
Φωτογραφία για Σπριντ εταίρων-Τσίπρα για την τελική λύση: Μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και... εταίρων τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και η κατάσταση στην οικονομία είναι ασφυκτική.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι τόσο κοντά όσο και μακριά και αυτό διαφαίνεται από τις συνεχόμενες διφορούμενες δηλώσεις αξιωματούχων (Ελλήνων και Ευρωπαίων), ενώ, την Πέμπτη Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας κλιμάκωσαν την ένταση.

Μετά το... Grexit ο Ντάισελμπλουμ ξεκινάει επαφές

Ο επικεφαλής του Eurogroup έριξε το μεσημέρι της Πέμπτης «βόμβα» μεγατόνων, καθώς, δήλωσε εντός της Ολλανδικής βουλής πως τόσο η Ολλανδία όσο και η Ευρωζώνη είναι έτοιμες ακόμη και για ένα Grexit, τονίζοντας ότι υπάρχει Plan B.

Πάντως, ο Ολλανδός πολιτικός, όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει μπαράζ επαφών με τα «μεγάλα κεφάλια» της Ευρωζώνης και με αποκλειστικό θέμα το ελληνικό ζήτημα.


Από τις 6 έως τις 8 Μαΐου ο επικεφαλής του Eurogroup θα έχει απανωτές συναντήσεις σε Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο με αξιωματούχους και ομόλογούς του.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τους Μισέλ Σαπέν, Εμμανουέλ Μακρόν, Μανουέλ Βαλς, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Πιερ Κάρλο Παντοάν με στόχο να συντονίσουν τις ενέργειές τους αναφορικά με την Ελλάδα.

Σκληρή γλώσσα και από την κυβέρνηση

Στον αντίποδα το Μέγαρο Μαξίμου απαντά σε εξίσου σκληρό τόνο σημειώνοντας ότι δεν προτίθεται να λάβει άλλα μέτρα εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις από την ΕΚΤ για ελάφρυνση των περιοριστικών όρων που έχει επιβάλει στις ελληνικές τράπεζες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, εμφανίστηκε ελαφρώς πιο συναινετικός τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία δίνοντας τον τόνο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στο πλαίσιο του Brussels Group και με απώτερο στόχο ένα έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει και ο ίδιος νέο γύρο επαφών (κυρίως τηλεφωνικών) για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

Δυσκολίες στο Brussels Group

Οι πληροφορίες που έρχονται, πάντως, από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση για ακόμη μια φορά έχει «κολλήσει» καθώς οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να βρίσκουν τη χρυσή τομή.

Πρόσωπο που έχει άμεση γνώση των τεχνικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, έδωσε το κλίμα και ενίσχυσε την εκτίμηση ότι για να φτάσουμε κοντά σε μια κατ' αρχήν συμφωνία μέσα στα επόμενα 24ωρα, οι τεχνικές ομάδες θα πρέπει να «ματώσουν».

«Δεν πάει πολύ καλά, αλλά προσπαθούν πολύ. Είναι δύσκολα» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρεί εδώ και εβδομάδες η ελληνική πλευρά δεν είναι μόνο να πείσει για τις θέσεις της αλλά και να φέρει στα μέτρα τη μεθοδολογία της διαπραγμάτευσης, αφού οι δανειστές επιμένουν να ανοίγουν όλα τα θέματα με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία, όπως δηλαδή γινόταν επί... ημερών Τρόικας.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρά η διαδικασία με θεματικές ενότητες, έτσι ώστε να κλείνει μια- μια τις εκκρεμότητες και να μην... κοιτά πίσω για να αποφύγει κακοτοπιές και τρικλοποδιές.

Απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές και όσον αφορά στους μακροοικονομικούς στόχους, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος έχει γίνει... λάστιχο.

Οπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, η διαφωνία ξεκινά από το πώς υπολογίζει η κάθε πλευρά τις επιπτώσεις των όποιων διαρθρωτικών αλλαγών στο ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αλλάζει αυτομάτως και η βασική παράμετρος της εξίσωσης για το πρωτογενές πλεόνασμα, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά μπορεί να είναι κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ αλλά σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της άλλης πλευράς μπορεί να είναι ακόμα και μηδενικό.

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν μπαίνει στη συζήτηση η παράμετρος της βιωσιμότητας του Χρέους, αφού σύμφωνα με την πάγια άποψη των δανειστών, όταν αλλάζει ο παρανομαστής του κλάσματος- δηλαδή το ΑΕΠ- πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως και ο αριθμητής- δηλαδή το ύψος του Χρέους- και για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζονται ακολούθως τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, διαδικασία που οδηγεί στην αφετηρία, δηλαδή στα μέτρα- πακέτο που πρέπει να πάρει η Αθήνα! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ