2015-05-02 12:30:06
Φωτογραφία για Δημιουργείται το μνημείο της Αντίστασης στο Ρέθυμνο
Το επόμενο διάστημα που αναμένεται στην Κρήτη από την Ελβετία ο γλύπτης Βαγγέλης Ψιλάκης, θα αρχίσουν τα έργα κατασκευής του μνημείου της Αντίστασης στον «Τσιλίβδικα» της Καλής Συκιάς Ρεθύμνου, το «Βουνό της Αντίστασης», όπως έχει χαρακτηριστεί. Το έργο ανατέθηκε στον καλλιτέχνη από τον δήμο Αγίου Βασιλείου και το ποσό που θα απαιτηθεί ανέρχεται έως 10 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που θα καλυφθούν από το δημοτικό ταμείο και την ευγενή δωρεά των 5 χιλιάδων του απόδημου του χωριού στην Αμερική Γιώργου Σταυρουλάκη που είναι για δεκαετίες εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη Ο χώρος ανέγερσης του επιλέχτηκε από σύσσωμη την κοινωνία του ορεινού χωριού, και έχει λάβει την ονομασία «Μπαντουβά Λακκούδια», θέλοντας με την πρωτοβουλία της να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή σε ένα σημαντικό γεγονός της τοπικής ιστορίας που προηγήθηκε της πυρπόλησης των 12 γυναικών σε σπίτια του οικισμού και στο ολοκαύτωμα που ακολούθησε. «Οφείλουμε με το έργο που αναθέσαμε ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και απόδοση του χρέους στη Σύγχρονη Ιστορία του τόπου και στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης.


Η μάχη του «Τσιλίβδικα» δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1943, όταν δυνάμεις Γερμανών και Ιταλών αναζητώντας τον καπετάν Μπαντουβά και την ομάδα του, μετά τα ολοκαυτώματα των χωριών της Βιάννου, και ενώ είχε προωθηθεί για να αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή, ερευνούσαν την περιοχή. Στα γεγονότα που ακολούθησαν οι γερμανο-ιταλικές δυνάμεις εξολοθρεύτηκαν και δυο μέρες μετά, Γερμανοί ναζί και Κρητικοί συνεργάτες τους προχώρησαν στα αποτρόπαια γεγονότα με το τραγικό τέλος των γυναικών.

Ο κ. Σταυρουλάκης έχει ισχυρές μνήμες από τα γεγονότα και τα αφηγήθηκε στον δήμαρχο, σε δημοτικούς παράγοντες και συγχωριανούς του, κατά την επίσκεψή τους και την αυτοψία που πραγματοποίησαν τον περασμένο Οκτώβριο στον «Τσιλίβδικα». Το ιστορικό βουνό είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής του και όπως αποκάλυψε τότε, ανυπομονεί κάθε χρόνο «να περάσουν οι μέρες για να κάνω το ταξίδι-προσκύνημα το καλοκαίρι στον ιερό τόπο».
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ