2015-05-02 14:46:47
Φωτογραφία για Πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο με τις κοινές ασκήσεις Κίνας και Ρωσίας
Ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο προγραμματίζουν στα μέσα Μαΐου, Κίνα καιΡωσία, με ελληνικό ενδιαφέρον μεταδίδουν το ρωσικό RT και η εφημερίδα New York Times.

Κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο Πεκίνου-Μόσχας γίνονται για πρώτη φορά και θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες με πραγματικά πυρά. Η στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών αναπτύσσεται διαρκώς και φθάνει στη Μεσόγειο. Θα συμμετέχουν συνολικά εννιά πολεμικά πλοία και των δύο χωρών. Στο παρελθόν, Κίνα και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις στον Ειρηνικό.

Σχολιαστές αναφέρουν πως οι ασκήσεις γίνονται σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές συμμαχίες στην νοτιανατολική λεκάνη της Μεσογείου λαμβάνουν χώρα σε νέο περιβάλλον αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή καθώς η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί νέες αβεβαιότητες.

Άξονας και συμμαχίες

Το γεγονός έχει και ελληνικό ενδιαφέρον στη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το Πεκίνο και τη Μόσχα, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση στη διατήρηση και ενίσχυση του άξονα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, που μπορεί να «στριμώχνει» στην σκακιέρα την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα φέρνει νέα αστάθεια στο Αιγαίο.


Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει αναπτύξει ισχυρή αμυντική συνεργασία με την Κίνα, καθώς την προμηθεύει με σημαντικά οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων τα μαχητικά Su-27 και τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και S-300.

Οι νέες ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας στη Μεσόγειο γίνονται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ εντείνουν τη συνεργασία τους με τους συμμάχους τους στην Ασία. Η Κίνα έχει αρχίσει εδώ και καιρό να επιδεικνύει τη στρατιωτική της ισχύ, ειδικά από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Xi Jinping to 2013, δημιουργώντας νευρικότητα στην περιοχή και διεθνώς.

«Σκοπός μας είναι να εμβαθύνουμε τη φιλική και πρακτική συνεργασία των χωρών μας, αλλά και να ενισχύσουμε την ικανότητα του στόλου μας στην αποτροπή ναυτικών απειλών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου αμύνης της Κίνας, Geng Yansheng. «Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτές οι ασκήσεις δε στρέφονται εναντίον κανενός τρίτου και δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την κατάσταση στην περιοχή».

Αντιδρά ο Ομπάμα

Το κινεζικό ναυτικό είναι στο επίκεντρο της προσοχής του προέδρου Xi με στόχο τη μεγαλύτερη προβολή της στρατιωτικής κινεζικής ισχύος. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε την Κίνα την Τρίτη για επίδειξη δύναμης, προκειμένου η Κίνα να προωθήσει τις διεκδικήσεις της σε θαλάσσιες περιοχές.

Παρά την πίεση στην οικονομία της, πριν από ένα μήνα η Κίνα αποφάσισε να ανεβάσει κατά 10% τις στρατιωτικές δαπάνες το τρέχον έτος. Διαθέτει 886,9 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πέρυσι, οι δαπάνες για τον αμυντικό προϋπολογισμό είχαν αυξηθεί κατά 12,2%, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της χώρας, η φετινή αύξηση θα είναι της τάξης του 10% σε σχέση με το 2014. Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Κίνα φτάνουν συνολικά τα 140 δισ. δολ., σημειώνει η Wall Street Journal, ενώ το αμεριανικό Πεντάγωνο θέλει οι ΗΠΑ να ξοδέψουν 585 δισ. δολ.

Πηγές: RT, ΝΥΤ, WSJ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr/international/314288,Pragmatika-pyra-sth-Mesogeio-me-tis-koines-askhseis-Kinas-kai-Rwsias-.html
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ