2015-05-05 13:36:48
Φωτογραφία για Πάτρα: Όταν στον Άγ.Στέφανο υπήρχαν ισοβίτες για εγκλήματα τιμής – Πόσοι θα αποφυλακιστούν με το νέο νομοσχέδιο
Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω και η αντανάκλαση του καθρέφτη της χτυπάει ακόμα και με μια πρόχειρη ματιά και στη σύνθεση των κρατουμένων στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας.

Πριν από μια 25ετία στις φυλακές της Πάτρας, όπως αναφέρει στο thebest ο Πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κώστας Παπούλιας υπήρχαν 2- 3 ισοβίτες για εγκλήματα τιμής και σήμερα κανένας. Το σχετικά πιο πρόσφατο και πιο διάσημο ίσως έγκλημα τιμής ίσως ήταν αυτό του σπουδαίου συνθέτη Άκη Πάνου. Σήμερα οι ισοβίτες του Αγίου Στέφανου είναι για υποθέσεις ναρκωτικών ή άλλα αδικήματα.

Σήμερα τα εγκλήματα τιμής εκλείπουν. Τα ήθη άλλαξαν και κατ΄επέκταση και η μορφή της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας

Πριν δύο και πλέον δεκαετίες στις φυλακές οι περισσότεροι κρατούμενοι ήταν Έλληνες και όχι αλλοδαποί όπως σήμερα. Από το σύνολο των 780 κρατουμένων σήμερα το 70 με 75% έιναι αλλοδαποί αναφέρει ο κ. Παπούλιας και συνήθως πρόκειται για βαρυποινίτες με καταδίκες πιο συχνά για ναρκωτικά.


Ωστόσο διαχρονικό φαίνεται ότι είναι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών. Οι φυλακές Αγίου Στεφάνου ωε γνωστόν δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο μικρή ανάσα αναμένεται να δώσει το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο από το κατάστημα της Πάτρας θα αποφυλακιστούν περίπου 100 με 120 άτομα.

«Αν δεν υπάρξει πρόληψη οι φυλακές δεν θα αδειάσουν ποτέ» σχολιάζει ο κ. Παπούλιας.

Την ίδια ώρα το Σωματείο έχει ζητήσει και αναμένει συνάντηση με τον γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη για τα προβλήματα της φυλακής, ένα εκ των βασικών είναι και η έλλειψη προσωπικού, που σημαίνει ότι σε μια πτέρυγα αντιστοιχεί ένας φύλακας για 200 – 250 κρατούμενους σε κάθε βάρδια αναφέρει ο κ. Παπούλιας. Από τις θέσεις που θα προκηρυχτούν θα ζητήσουν 50.

Ελευθερία Μακρυγένη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ