2015-05-12 23:54:04
Φωτογραφία για «ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»
Στην κορυφή της Ευρώπης μπορεί να ανέβει ο Ολυμπιακός μέσα στην επόμενη διετία, όπως δήλωσε ο Νικόλας Δεληγιάννης στο "ΣΠΟΡ FM 94,6", ενώ αποκάλυψε τις μελλοντικές βλέψεις του να γίνει προπονητής.

Για όλους και για όλα μίλησε ο τερματοφύλακας του Θρύλου στην εκπομπή «Playball».

Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού στο πόλο αναφέρθηκε πολύ παραστατικά στις μεγάλες επιτυχίες των ερυθρόλευκων, τη μεγάλη επιτυχία στην Ευρωλίγκα που αναμένει σύντομα, τους αντιπάλους του στο ελληνικό πρωτάθλημα και τα μελλοντικά του σχέδια μετά το τέλος της καριέρας του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νικόλα Δεληγιάννη:

Το Κύπελλο Ελλάδας

Για το φάιναλ φορ στο Καρπενήσι:

«Κατάγομαι από το Καρπενήσι, μάλιστα την είχαμε εγκαινιάσει με την εθνική εφήβων την πισίνα το 1993. Ήταν ωραία διοργάνωση οι ομάδες φιλοξενήθηκαν άψογα, είναι ένα φάιναλ φορ θα το θυμόμαστε για καιρό».


Για τα νεύρα στο ματς με τον Παναθηναϊκό:

«Έγινε ένα αλλοπρόσαλλο παιχνίδι. Υπήρχαν κάποια σφυρίγματα περίεργα. Μέτρησε γκολ λανθασμένα, δόθηκε αποβολή σε παίκτη αν και δεν υπήρχε καθόλου επαφή. Υπήρχε νευρικότητα από την αρχή με οπαδούς και των δύο ομάδων. Είναι ένας τελικός με πολύ κόσμο που δεν καταλαβαίνει πολλά από το άθλημα και έβλεπε όλα αυτά και αντέδρασε. Οι διαιτητές είναι και αυτοί άνθρωποι και δεν είναι σωστό να τους καταδικάσουμε με μία κακή μέρα. Συμβαίνει και σε εμάς αυτό».

Για τον τελικό:

«Περιμέναμε πως θα πίεζε ο Παναθηναϊκός στην αρχή και εμείς να είμαστε πιο νευρικοί. Να κρατήσει το σκορ χαμηλά, ώστε να μπορέσει να το διεκδικήσει. Οι δύο ομάδες όμως έχουν διαφορά δυναμικότητας και το δείξαμε στη συνέχεια παίρνοντας άνετα τη νίκη».

Για το πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει στην κορυφή ο Ολυμπιακός:

«Όταν είσαι αθλητής σε μεγάλη ομάδα, μπορεί να είσαι τυχερός και να φτάσεις στην κορυφή κάποια στιγμή. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις εκεί όμως. Η ομάδα περνάει διάφορες φάσεις ανανέωσης σε προπονητές και παίκτες. Αυτή είναι η επιτυχία της ομάδας μας. Καταλαβαίνω πως κάνω κάτι που αξίζει».

Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα

Η μεγάλη διαφορά δυναμικότητας που έχει ο Ολυμπιακός του κάνει καλό ή κακό;

«Καλό του κάνει γιατί παίρνει τους τίτλους και γράφει ιστορία. Αυτό όμως είναι εγωιστικό. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν οι ομάδες αν θέλουν να μας ακολουθήσουν ή όχι. Υπάρχει ο Εθνικός που πέρασε τα προβλήματά του, αλλά έκανε μία καλή ομάδα φέτος. Η Βουλιαγμένη είναι ανταγωνιστική τα τελευταία 25χρόνια. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες ομάδες».

Αν ο μικρός ανταγωνισμός στην Ελλάδα στοιχίζει στην Ευρώπη:

«Εάν έφταιγε αυτό, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Πέρυσι όταν κερδίσαμε την Μπαρτσελονέτα δύο φορές ήταν αήττητη και ύστερα από λίγο καιρό αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Φέτος παραλίγο να νικήσουμε την Προ Ρέκο που τα έχει σαρώσει όλα. Δε φταίει το πρωτάθλημά μας. Αν είχαμε καλύτερο πρωτάθλημά μας, θα κάναμε δυνατότερες προπονήσεις και ίσως μας έδινε κάτι. Αλλά δε νομίζω ότι θα μας ανέβαζε ιδιαίτερα. Το πρωτάθλημά μας δεν είναι τόσο κακό. Άλλωστε και η Βουλιαγμένη τα πάει καλά στην Ευρώπη».

«Σε 1-2 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης»

Για το αν είναι άδικο το σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας:

«Είναι άδικο το σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας. Είναι μελανό σημείο που μία ομάδα, η γηπεδούχος, προκρίνεται απευθείας. Είχαμε περάσει και πέρυσι και φέτος από περίοδο ντεφορμαρίσματος και μας στοίχισε αυτό. Πέρυσι στη μέση των ομίλων και φέτος στην αρχή. Μικρές λεπτομέρειες μας άφησαν εκτός του Final-6. Το ομολογούν και οι ξένοι αθλητές πως ο Ολυμπιακός είναι ομάδα υψηλού επιπέδου».

Για το αν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση ο Ολυμπιακός για να προκριθεί στο Final-6:

«Είναι δύσκολο να φτάσουμε. Έχουμε δύο πολύ καλούς ξένους , ο Μάγιαρακ ίσως είναι ο καλύτερος αριστερόχειρας στην Ευρώπη και ο Νίκολα Ράτζεν είναι ο βασικός αμυντικός στην Εθνική Σερβίας. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε και έχουμε υψηλές φιλοδοξίες, αλλά δεν είναι θέμα ενίσχυσης στο ρόστερ».

Τι χρειάζεται για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός:

«Έχει πανίσχυρη διοίκηση. Το τμήμα λειτουργεί υποδειγματικά. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες. Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα, όλα λειτουργούν πολύ καλά. Πιστεύω πάρα πολύ πως θα βρεθούμε ξανά στον τελικό της Ευρωλίγκας σύντομα. Αν όχι του χρόνου σε δύο χρόνια το πολύ. Δεν είμαι οπαδός της ιδεολογίας να βάζεις 7 σταρ και να φτιάχνεις ομάδα όπως κάνεις η Προ Ρέκο. Ίσως να βλέπαμε διαστημικό πόλο, αλλά προτιμώ να φτιάχνεις ομάδες σιγά-σιγά».

Για την ομάδα του Ολυμπιακού που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 2003:

«Είχαμε παίκτες μύθους σαν τον Τρμπόγεβιτς, τον Χατζή, τον Καλακόνα, τον Θωμάκο, τον Χατζηθεοδώρου, τον Βολτυράκη και πολλούς άλλους σπουδαίους παίκτες. Ο Κάσας ήταν προπονητής μας και ο Βλάχος βοηθός. Απίστευτη ομάδα με πολλές ώρες δουλειάς. Θυμάμαι ένα προς ένα τα ματς από τα προκριματικά από εκείνη τη χρονιά. Ήμασταν στο ίδιο ξενοδοχείο με την ομάδα της Γιούνγκ στη Βουδαπέστη. Και τους κοιτούσαμε στα μάτια και λέγαμε πως δεν χάνουμε ύστερα από τον χαμένο τελικό της προηγούμενης χρονιάς. Στον τελικό είχε γεμίσει το κολυμβητήριο με τη Χόνβεντ και όλη η πόλη έβλεπε το ματς».

Τα κάνει ο Ολυμπιακός να είναι εύκολα τα παιχνίδια ή είναι όντως εύκολα;

«Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Υπάρχει ανησυχία, αμφιβολία, πίεση για τη νίκη. Το στομάχι μας σφίγγει. Όταν χάνουμε υπάρχει αφωνία στην προπόνηση, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Πριν δύο χρόνια με τη Βουλιαγμένη που χάσαμε το τελευταίο μας ματς, αν και ήμασταν το μεγάλο φαβορί χάσαμε το πρώτο ματς στα πλέι οφ».

Για το λίγο κόσμο που έρχεται συνήθως στο κολυμβητήριο:

«Είναι 10-15 άτομα που έρχονται σε όλα τα ματς. Μας μιλούν μας χαιρετούν, τους έχουμε μάθει με τα μικρά τους ονόματα. Πρέπει να το καταλάβει, να του δώσουμε ωραίες συνθήκες. Να βλέπει καλά το σκορ, το χρόνο. Πρέπει όλα να βελτιωθούν, ώστε να το αντιλαμβάνεται καλύτερα. Και να του δώσουμε ήρωες όπως είχαμε παλαιότερα. Είμαι τυχερός που έζησα σε μία γενιά με πολλούς σπουδαίους αστέρες. Μία κούπα θα φέρει κόσμο, αλλά δύσκολα θα τους κρατήσει».

«Ωραίο γκαράζ το Παπαστράτειο!»

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό πόλο:

«Δεν έχουμε πισίνες δυστυχώς. Ο Πειραιάς που είναι το βασίλειο του αθλήματος δεν έχει πολλές. Πολλές ομάδες αγωνίζονται μακριά όπως είναι ο Υδραϊκός, ενώ η Πάτρα που έχει ένα μεγάλο κολυμβητήριο, δεν έχει ομάδα. Ο κύριος Λόντζι ονομάζει γκαράζ το Παπαστράτειο κάθε φορά που έρχεται και του λέω πως έχουμε ένα ωραίο γκαράζ! Είναι αναχρονιστικό».

Για την αξία του να έχει έναν καλό αριστερόχειρα η ομάδα:

«Είναι πλεονέκτημα να έχει μία ομάδα να έχει αριστερόχειρα. Όταν έχεις όπως εμείς τον Μάλιαρακ, ο Φίλιποβιτς στην Προ Ρέκο. Είναι λίγοι και πολύ ταλαντούχοι και συνήθως είναι και οι πιο ακριβοπληρωμένοι».

Γιατί αφιερώνει το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα στους συμπαίκτες του:

«Οι συμπαίκτες σου σε κάνουν καλό. Ο Τζόρνταν είχε πει πως φαίνεται αν είσαι καλός παίκτης από το αν κάνεις τους συμπαίκτες σου καλύτερους. Είναι πολύ πιο εύκολη η δουλειά του τερματοφύλακα, όταν έχει καλούς παίκτες να αγωνίζονται πλάι του. Νομίζω θα ήταν πολύ εγωιστικό, αν δεν το αφιέρωνα σε αυτούς. Στα ομαδικά σπορ είναι πολύ θεμελιώδες να συνεργάζεσαι αρμονικά με τους συμπαίκτες σου. Είναι το “Α και το Ω”».

«Περίμενα να είναι παρωδία ο Υδραϊκός»

Για τα πλέι οφ και αν είναι εφικτό να χάσει ο Ολυμπιακός τον τίτλο:

«Οι πιθανότητες είναι υπέρ μας, αλλά παραμένουν πιθανότητες. Δεν υπάρχει τελική φάση που να ξεκινάει και να είναι εύκολη. Η Βουλιαγμένη είναι πολύ καλή ομάδα. Προετοιμαζόμαστε για αυτά τα παιχνίδια».

Ποιές είναι οι εκπλήξεις του πρωταθλήματος:

«Ο Υδραϊκός νόμιζα ότι θα είναι παρωδία, αλλά είναι πολύ ανταγωνιστικός, έχουν φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα και με διέψευσαν. Περίμενα να είναι καλύτερος ο Παναθηναϊκός».

Για την Εθνική Ομάδα:

«Υπάρχει μία νέα γενιά παικτών που θα προσπαθήσει να την οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα διαμάχες με τους παίκτες όπως και πριν 20-30 χρόνια. Θα πρέπει να το δούμε πιο αλτρουιστικά. Δεν τιμάει κανέναν μας να γίνονται τέτοια πράγματα. Πρέπει να ηρεμήσει η Εθνική, να πάνε τα παιδιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πάρουν τη διάκριση. Ίσως θα μπορούσε να αγωνιστεί ακόμα ο Αφρουδάκης, αλλά, δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, υπάρχει ο προπονητής και ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει».

Για το αν μπορούν οι άνδρες να ακολουθήσουν τις επιτυχίες των γυναικών:

«Πιστεύω ότι μπορούν, υπάρχει πολύ ταλέντο. Αν επανέλθει η ομάδα σε ηρεμία και να μπει συγκεντρωμένη στο στόχο της μπορεί να τα καταφέρει».

Για το ότι έχει πολλούς παίκτες από τον Ολυμπιακό:

«Λογικό είναι όταν ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα, να έχει και τους περισσότερους παίκτες. Συμβαίνει και άλλες ομάδας και άλλα σπορ. Δε νομίζω πως πρέπει να μπαίνει σε μία ομάδα να μπαίνει θέμα ποσόστωσης. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ένα καλό κλίμα μία ηρεμία για να μπορεί να δουλεύει».

«Θέλω να γίνω προπονητής»

Για το μέλλον του στο άθλημα:

«Είναι πρόωρο να το συζητάμε τώρα πριν τα πλέι οφ. Όταν περνάς τα 32 το σκέφτεσαι συνεχώς. Αυτό που έχω πει είναι πως θα σταματήσω όταν δεν μπορώ να αγωνίζομαι και να προπονούμαι σε υψηλό επίπεδο. Το σώμα μου αντέχει πολύ καλά ως τώρα, νιώθω όπως και πριν 15 χρόνια. Όμως είμαι πολύ γεμάτος από όσα έχω ζήσει. Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να με παρακολουθούν τα παιδιά μου, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο».

Για το μέλλον του, αφού κρεμάσει το σκουφάκι του:

«Έχω δρομολογήσει την επόμενη μέρα. Ανοίξαμε με τη σύζυγό μου μία πισίνα στην Αργυρούπολη, ώστε να μαθαίνουμε κολύμβηση σε μικρά παιδιά. Ανήκω επίσης στην ελληνική ολυμπιακή ακαδημία και τρέχουμε σε όλη την Ελλάδα και διδάσκουμε ολυμπιακές ιδέες. Το πρόβλημά μου είναι πως θα μπορούσα να φύγω μακριά από την πισίνα. Έχω πάρει το δίπλωμα του προπονητή, είναι κάτι που θέλω να κάνω, να μελετήσω και να δώσω τις γνώσεις μου. Συζητούσα με έναν συναθλητή μου στη Θεσσαλονίκη και μου έλεγε χαριτολογώντας πως αν μου δώσουν μία σφουγγαρίστρα στο κολυμβητήριο, θα είμαι ευχαριστημένος!»
olympiacos-blog
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ