2015-05-14 13:38:25
Φωτογραφία για Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που είναι στις 18 Μαΐου 2015, με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Κατ’ αρχάς θα διοργανωθεί Φωτογραφική έκθεση με θέμα «Επανάχρηση - Ανακύκλωση κατά την αρχαιότητα» στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Θα γίνει και ομιλία της Δρ. Γεωργίας Αλεξοπούλου, Προϊσταμένης του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, με τίτλο «Η ζώσα πολιτιστική κληρονομιά για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική» στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, τη Δευτέρα 18 Μαίου 2015 στις 19:30 το απόγευμα.

Θα προηγηθεί και μία συναυλία του γνωστού μουσικού σχήματος Carte Postale με ρομαντικές μελωδίες βασισμένες σε κινηματογραφικά μοτίβα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών την Κυριακή 17 Μαίου 2015 στις 20:30.


Αναφορικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα.

«Τα παιδία παίζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών»

Στο πρώτο στάδιο του προγράμματος παρουσιάζονται τα εκθέματα της αίθουσας Ιδιωτικού Βίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και ιδιαίτερα η προθήκη με τις καθημερινές ασχολίες, όπου εκτίθενται παιχνίδια της αρχαιότητας. Στη συνέχεια τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, μέσω παρουσίασης powerpoint, για τα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια εκείνης της εποχής. Η παρουσίαση περιλαμβάνει απεικονίσεις παιχνιδιών, ερμηνεία αυτών και κάποιες απλές ερωτήσεις που θα πρέπει τα παιδιά να απαντήσουν.

Στο τελευταίο στάδιο τα παιδιά φτιάχνουν παζλ, στα οποία απεικονίζονται τα αρχαία παιχνίδια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Α’-Β’ Γυμνασίου και διεξάγεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από 12 έως 15 Μαίου και από 21 έως 22 Μαΐου 2015. Ώρες έναρξης: 9:00 και 12:00. Διάρκεια 90 λεπτά.. Σχεδιασμός και κατασκευή παζλ: Θανάσης Θεμελής, Ζωγράφος. Υπεύθυνη: Λίλα Κουτσουμπελίτη (τηλ. 2613 616176).

«Αρχαιολόγος για μια μέρα»

Απευθύνεται σε μαθητές Δ’-Στ’ Δημοτικού και θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από 15 έως 18 Μαίου 2015. Ώρες έναρξης: 9:00 και 11:00. Διάρκεια προγράμματος 90 λεπτά. Υπεύθυνη: Αλεξία Μπαρδάκη.

«Μια πρώτη γνωριμία με την τέχνη και τη διάσωση της βυζαντινής τοιχογραφίας»

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος και αφού προσδιοριστεί ο όρος «τοιχογραφία», γίνεται αναφορά στις τεχνικές κατασκευής της, την αποτοίχιση τοιχογραφιών από ναούς που κατέρρευσαν μετά από σεισμική δραστηριότητα, στις μεθόδους και τα στάδια αγιογράφησης. Στο πλαίσιο επιτόπιας πρακτικής άσκησης, πραγματοποιείται αποτοίχιση τοιχογραφίας από συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας, καθώς και διαδραστικό παιχνίδι για τους μαθητές.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών 18-20 Μαΐου. Διάρκεια: 90 λεπτά. Υπεύθυνοι: Νίκος Βασιλάκης, Αναστασία Σαμπαζιώτη, Αθανάσιος Τζελετόπουλος, Κωνσταντίνος Ράλλης, Παυσανίας Θεοδωρακόπουλος. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610 275070.

«Ανθρώπινη Αλυσίδα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για ειδικές κοινωνικές ομάδες με τη συμμετοχή παιδιών από τη Stegi plus Πάτρας, τους Μαχητές και το ΚΔΑΠΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ.

Πήλινα ειδώλια εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου θα δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα ζωής και αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 18 και 19 Μαίου 2015. Ώρες έναρξης: 9:00 και 11:00 το πρωί. Διάρκεια: 90 λεπτά. Υπεύθυνοι: Γεωργία Μανωλοπούλου, Θανάσης Θεμελής.

Να θυμίσουμε πως Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας είναι η Δρ. Αναστασία Κουμούση.

Τμηματάρχης Μουσείων η Δρ. Γεωργία Αλεξοπούλου και Επιμελητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών οι Ιωάννης Μόσχος, Δρ Έλενα Παρτίδα, Λίλα Κουτσουμπελίτη.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι οι Αλεξία Μπαρδάκη, Γεωργία Μανωλοπούλου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ