2015-05-18 18:02:32
Φωτογραφία για ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ VD
Μ. Χρυσοβελώνη: Σε ρόλο Κασσάνδρας ο Αντ. Σαμαράς προβλέπει ατυχήματα

Κυβέρνηση των μη αποφάσεων, που εγκυμονεί ανεξέλεγκτα ατυχήματα, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Όπως είπε, στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών απαιτουνται αποφάσεις ευθύνη και αλήθειες, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να παίρνει τις ευθύνες της. «Στις 8 Μαΐου είχε στείλει επιστολή στους θεσμούς, ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που είναι ομολογία πλήρους αδυναμίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουν τάξει στους πάντες τα πάντα και τώρα λένε στους δανειστές ότι δεν μπορούν να πληρώσουν προναγγέλλοντας πιστωτικό γεγονός, που αν συμβεί όχι μονο αυξήσεις δεν θα μπορεσουμε να δώσουμε αλλά ούτε μισθους και άλλες πληρωμες δεν θα μπορέσουμε να καταβάλουμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι λέει ότι διαπραγματεύεται όμως έχει χαθεί υπερπολύτιμος χρόνος, ενώ φαίνεται ότι δεν υπήρχε σχέδιο.


Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της ρευστότητας ως τη μεγαλύτερη απειλή, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «Οι τράπεζες αγκομαχούν και πάλι, με τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό και με την αβεβαιότητα». Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του είπε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος του μνημονίου.

«Είχαμε ήδη διαπραγματευτεί και συμφωνήσει η Ελλάδα για τη φετινή χρονιά να έχει μια πιστωτική γραμμή στήριξης, ώστε να μπορεί να δανείζεται ως φυσιολογική χώρα από τις αγορές ... με μόνο όρο να προχωρήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που κι εμείς θέλαμε να γίνουν -οι περισσότερες, όχι όλες» σημείωσε. Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ετοιμάζει φοροεπιδρομή.

«Από την επομένη των εκλογών καλούμε την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, όμως έχει έναν Πρωθυπουργό παγιδευμένο σε ιδεοληψίες και σε σειρά πολύ μεγάλων προεκλογικών ψεμάτων. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες, πρέπει να μην πνίγει την ανάκαμψη, η οποία θα γίνει μόνο με μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους, όχι με αύξηση φόρων». 

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως: «Αν η κυβέρνηση κατανοεί την ανάγκη μια εθνικής συνεννόησης που θα τον βοηθουσε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις όσων ζουν σε έναν ξεπεράσμένο κομματικό μικρό'κοσμο δεν θα κλείσουμε την πόρτα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., η χώρα μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, «που σημαίνει να σταματήσει το μεγάλο κομματικό κράτος που επανασυστήνεται, να αποκατασταθούν οι μεταρρυθμίσεις που καταργούνται, να επιταχύνουμε αυτές που σταμάτησαν, να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, που βρίσκεται στο ναδίρ».

Όμως, όπως υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, φαίνεται πως η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει μυαλά και πολιτική. «Όλα δείχνουν πως φέρνει μια χειρότερη συμφωνία μέσα στο μνημόνιο ή χρεοκοπία» σημείωσε, προσθέτοντας πως «Αν έστω και την τελευταία στιγμή συνέλθουν, εμείς θα βοηθήσουμε». Σημείωσε όμως πως δεν μπορούμε να διαπραγματευτουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς έκανε «έκκληση για τη μεγάλη αυτή συνεννόηση για τη σωτηρία της χώρας, που είναι ακόμη εφικτή, την οποία ζητώ για να αλλάξει η χώρα πολιτική, όχι για να στηρίξουμε τη σημερινή πολιτική». 

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ν.Δ. να υπερψηφίσει ακόμη και μια μέτρια συμφωνία

Από την άλλη, κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να καταψηφίσει η Ν.Δ. τη συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010, εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου. Στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. σε συνέντευξή του στον ''Real Fm''.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ν.Δ. θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια. «Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο», ξεκαθάρισε. «Εγώ όμως επιμένω ότι και μια μέτρια συμφωνία σήμερα είναι καλύτερα από μη συμφωνία. Και πάνω σε αυτή την βασική παραδοχή πιστεύω ότι πρέπει να κινηθεί και η Ν.Δ. και η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας έχει μία δυνατότητα έστω και σήμερα να αναλώσει το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει παίρνοντας αποστάσεις από διάφορες ακραίες φωνές στο κόμμα του, που σίγουρα δεν βοηθούν την εθνική προσπάθεια. Δεν φαίνεται έτοιμος να το κάνει. Εμείς θα πρέπει ενδεχομένως να τον υποστηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια, αν αυτό είναι το καλό για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Χρυσοβελώνη: Σε ρόλο Κασσάνδρας ο Αντ. Σαμαράς προβλέπει ατυχήματα

Δηκτικό σχόλιο για την τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά περί ατυχημάτων κάνει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Σε ρόλο Κασσάνδρας εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο τέως Πρωθυπουργός της αλήστου μνήμης μνημονιακής συγκυβέρνησης, προβλέποντας… ατυχήματα! Προς το παρόν, τα ατυχήματα συμβαίνουν μόνο στον κ. Σαμαρά. Του ευχόμαστε περαστικά για το χέρι του…» αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη.

Ν. Βούτσης: Η συμφωνία δεν θα είναι μνημόνιο

«Η συμφωνία που θα γίνει δεν θα είναι μνημόνιο, δεν θα οδηγήσει σε ασφυξία, αλλά σε ανάπτυξη τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον κι' αυτός στον ''Real FM'', αναγνώρισε ότι χρονικά υπήρξε απόκλιση από τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε: «Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι θα δοθεί μια νέα, βιώσιμη και ειλικρινής συμφωνία που δεν θα είναι μνημόνιο για τη χώρα. Βεβαίως, αυτό θα γίνει μετά από μεγάλη ταλαιπωρία αυτού του τετραμήνου και ελπίζουμε να γίνει».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι μία μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη για τη χώρα από μη συμφωνία, ανέφερε: «Ανάλογα με το τι εννοούμε μέτρια συμφωνία, δηλαδή αυτά που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας -και σας διαβεβαιώ, είναι σχεδόν όλα- προσδιορίζουν και οριοθετούν μια τέτοια μέτρια συμφωνία που πιστεύω ότι και οικονομικά βιώσιμη είναι για το μέλλον της χώρας και πολιτικά υπερασπίσιμη. Αλλά μία αντίληψη που θα έλεγε ότι μία οποιαδήποτε συμφωνία σαν αυτή που επαπειλείται από διάφορους κύκλους δανειστών δεν θα ήταν καθόλου μέτρια συμφωνία, θα ήταν εντελώς κακή, θα ήταν υπαναχώρηση και από το mail Χαρδούβελη. Προφανώς δεν μας αφορά, δεν μπορούμε να συζητάμε με αυτά τα δεδομένα, αλίμονο».

Αναφορικά με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του κράτους τόνισε: «Για μισθούς και συντάξεις έχουμε στο διηνεκές, όπως, επίσης, και για επιδόματα ή για κάποιο ποσό για προμηθευτές του Δημοσίου...». Πρόσθεσε δε: «Βεβαίως δεν αρκεί. Η ασφυξία είτε έτσι, είτε αλλιώς είναι μια προϊούσα διαδικασία, στον βαθμό που έχουμε τις μεγάλες υποχρεώσεις προς τους δανειστές».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ